Hantera varningar om osäkra webbplatser

En varning visas om du är på väg till innehåll som är farligt eller bedrägligt. Sådana webbplatser ägnar sig ofta åt nätfiske eller att sprida skadlig programvara.

Bli varnad om farligt och bedrägligt innehåll

Identifiering av nätfiske och skadlig programvara är aktiverat som standard. Om du har aktiverat detta kan följande meddelanden visas. Om du ser något av dessa meddelanden rekommenderar vi att du inte besöker webbplatsen.

• Det förekommer skadlig programvara på följande webbplats: Den webbplats som du håller på att öppna kan försöka installera så kallad skadlig programvara på din dator.
  • Webbplatsen som öppnas är bedräglig: Nätfiske kan förekomma på den webbplats som du håller på att öppna.
  • Misstänkt webbplats: Den webbplats som du håller på att öppna verkar misstänkt och är kanske inte säker.
  • Webbplatsen som öppnas innehåller skadliga program: Den webbplats som du håller på att öppna kanske försöker lura dig att installera program som försämrar din webbupplevelse.
  • Sidan försöker att läsa in skript från overifierade källor: Den webbplats som du håller på att öppna är inte säker.
  • Menade du [webbplatsens namn] eller är det här rätt webbplats?: Den webbplats som du håller på att öppna kan ha förvirrande innehåll, och kanske inte är den webbplats du ville besöka.

Obs! Var försiktig när du laddar ned filer. Vissa webbplatser försöker lura dig att ladda ner skadlig programvara genom att påstå att du har ett virus. Se upp så att du inte laddar ned skadlig programvara.

Visa osäkra webbplatser

Du kan besöka en sida även om en varning visas. Detta rekommenderas inte.

1. Öppna Chrome-appen Chrome på en mobil eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på Detaljer på sidan där du ser en varning.
  3. Tryck på Besök den här osäkra webbplatsen.
  4. Sidan läses in.

Inaktivera varningar om farliga och bedrägliga webbplatser

Om du inte vill varnas om osäkert innehåll kan du inaktivera Google Play Protect. Då inaktiveras även allt skydd mot skadliga appar och skadligt innehåll på Android-enheten.

Av säkerhetsskäl rekommenderar vi att du alltid har Google Play Protect aktiverat.

Aktivera och inaktivera Google Play Protect
  1. Öppna appen Google Play Butik Google Play på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på menyn Meny följt av Play Protect.
  3. Aktivera eller inaktivera Sök efter säkerhetshot på enheten.

Vad varningar om farligt och bedrägligt innehåll betyder

• Bedrägliga webbplatser (kallas även webbplatser med nätfiske eller social manipulation) försöker lura dig att göra något farligt på nätet, till exempel att avslöja lösenord eller personliga uppgifter, oftast via en falsk webbplats.
  • Farliga webbplatser (kallas även webbplatser med skadlig eller oönskad programvara) kan skada datorn eller orsaka problem när du surfar på nätet. Läs mer om hur du rensar bort oönskade annonser, popupfönster och skadlig programvara i Chrome.
  • Google Säker webbsökning: För din säkerhets skull sammanställer Google en lista över webbplatser som kan utsätta dig för skadlig programvara eller nätfiske. Google analyserar dessutom webbplatser och varnar dig om någon webbplats verkar farlig. Läs mer om Googles tjänst Säker webbsökning.
  • Använder du Chromebook på jobbet eller i skolan? Nätverksadministratören kan konfigurera identifiering av nätfiske och skadlig programvara åt dig. I så fall kan du inte ändra inställningen här. Läs mer om hur du använder en Chromebook i arbetet och skolan.

Min webbplats eller programvara är markerad som farlig

Ignore warnings about pages that may be suspicious

Om du får detta meddelande kan en webbplats du är på väg till vara osäker enligt Chrome. Du kan få detta meddelande av följande skäl:

• Webbplatsens webbadress är vilseledande lik en säker adress.
  • Webbplatsens webbadress är vilseledande lik en webbadress i webbhistoriken.
  • Webbplatsen har varit osäker tidigare.

Om du anser att en sida har flaggat felaktigt och vill fortsätta till webbplatsen klickar du på Ignorera.

Om du är utvecklare och din webbplats har flaggats felaktigt kontaktar du oss här.