Waarschuwingen over onveilige sites beheren

Je kunt een waarschuwing krijgen als de site die je wilt bezoeken onveilig is. Deze sites worden vaak sites met phishing of malware genoemd.

Waarschuwingen over onveilige sites krijgen

Phishing- en malwaredetectie staat standaard aan in Chrome. Als je sites met phishing, malware, ongewenste software of social engineering tegenkomt, kun je een rode waarschuwing krijgen met de tekst Gevaarlijke site. Als je deze waarschuwing ziet, raden we je aan deze site niet te bezoeken.

Google Safe Browsing houdt een lijst bij met websites waarop je misschien risico loopt op malware, schadelijke extensies, phishing, schadelijke en opdringerige advertenties en socialengineering-aanvallen. Zo beschermen we je tegen onveilige websites.

Je kunt ook de uitgebreide versie van Safe Browsing aanzetten om bekende en nieuwe onveilige sites in realtime te herkennen en waarschuwingen hierover te krijgen. Meer informatie over het beveiligingsniveau van Safe Browsing in Chrome

Tip: Wees voorzichtig met wat je downloadt. Sommige sites kunnen je vertellen dat je een virus hebt om je ertoe aan te zetten schadelijke software te downloaden. Let goed op dat je geen schadelijke software downloadt.

De betekenis van waarschuwingen over onveilige sites

Onveilige sites zijn meestal websites die je misleiden om je iets gevaarlijks te laten doen, bijvoorbeeld je wachtwoorden of persoonlijke informatie vrijgeven. Ze kunnen je apparaat beschadigen of problemen veroorzaken als je online browst.

Op deze sites kun je het volgende tegenkomen:

• Phishing
  • Social engineering
  • Pogingen om malware of ongewenste software op je computer te installeren
Waarschuwingen over onveilige sites beheren

Als je geen waarschuwing over onveilige content wilt ontvangen, kun je Google Play Protect uitschakelen. Als je dit doet, wordt ook alle bescherming tegen schadelijke apps en content uitgeschakeld voor je Android-apparaat.

Uit beveiligingsoverwegingen raden we je aan om Google Play Protect altijd ingeschakeld te laten.

Google Play Protect uitschakelen of weer inschakelen
  1. Open op je Android-apparaat de Google Play Store Google Play.
  2. Tik op Menu Menu en dan Play Protect.
  3. Zet Apparaat scannen op beveiligingsdreigingen aan of uit.

Als je een onveilige site bezoekt

Je kunt een pagina bezoeken waarvoor een waarschuwing wordt weergegeven. Dit wordt afgeraden.

1. Open Chrome Chrome op je Android-apparaat.
  2. Tik op de pagina waarvoor je een waarschuwing krijgt op Detailsen dan Deze onveilige site bezoeken.
  3. De pagina wordt geladen.

Bedoelde je [sitenaam]?

Als je dit bericht krijgt, denkt Chrome dat het webadres misschien naar een andere site leidt dan je verwacht.

Het bericht kan ook de tekst 'Is dit de juiste site?' of 'Nepsite gedetecteerd' bevatten.

Je krijgt dit bericht in de volgende gevallen te zien:

• De site die je wilt bezoeken, lijkt op een veilige site die je vaker bezoekt.
  • De site die je wilt bezoeken, probeert je te misleiden met een URL die erg lijkt op een bekende veilige site.
  • De URL van de site verschilt enigszins van een URL in je browsegeschiedenis.

Als je denkt dat een pagina ten onrechte is gemarkeerd en je wilt doorgaan naar de site, selecteer je Ja, doorgaan.

Mijn site of software is gemarkeerd als gevaarlijk of verdacht