Hantera varningar om osäkra webbplatser

Du kan få en varning om webbplatsen du försöker öppna är osäker. Sådana webbplatser kallas ofta webbplatser med nätfiske eller skadlig programvara.

Få varningar om osäkra webbplatser

Identifiering av nätfiske och skadlig programvara är aktiverat som standard i Chrome. När du stöter på nätfiske, skadlig programvara, oönskad programvara eller webbplatser för social manipulering kan du få en röd varning där det står Farlig webbplats. Om du ser den här varningen rekommenderar vi att du inte besöker webbplatsen.

För att skydda dig från osäkra webbplatser har Google Säker webbsökning en lista över webbplatser som kan utgöra en risk för skadlig programvara, otillåtna tillägg, nätfiske, skadliga och påträngande annonser eller attacker med social manipulering.

Du kan även aktivera Förbättrad säker webbsökning om du vill upptäcka och få varningar om kända och nya osäkra webbplatser i realtid. Läs mer om skyddsnivån för Säker webbsökning i Chrome.

Tips! Var försiktig när du laddar ned något. En webbplats kanske påstår att du har ett virus för att få dig att ladda ned skadlig programvara. Se upp så att du inte laddar ned skadlig programvara.

Vad varningar om osäkra webbplatser betyder

Osäkra webbplatser är vanligtvis webbplatser som lurar dig att göra något farligt på nätet. De kan till exempel försöka få dig att lämna ut dina lösenord eller personliga uppgifter. De kan skada enheten eller orsaka problem när du surfar på nätet.

Dessa webbplatser kan

• ha nätfiske
  • ha social manipulering
  • försöka installera skadlig eller oönskad programvara på datorn.
Hantera varningar om osäkra webbplatser
Om du inte vill få varningar om osäkra webbplatser kan du inaktivera Säker webbsökning i Chrome. Då inaktiveras även varningar om nedladdningar.
Obs! Vi rekommenderar inte att du inaktiverar Säker webbsökning.
  1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på Mer Mer uppe till höger följt av Inställningar.
  3. Klicka på Integritet och säkerhet följt av Säkerhet.
  4. Välj Inget skydd (rekommenderas inte) under Säker webbsökning.
Tips! Om du använder Chrome på jobbet eller i skolan kan nätverksadministratören ställa in skydd mot nätfiske och skadlig programvara åt dig. Du kan inte ändra den här inställningen själv.

När du besöker en osäker webbplats

Om du är medveten om säkerhetsriskerna kan du besöka en sida med en varning. Detta rekommenderas inte.

Besöka en osäker sida

1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Välj Detaljer på sidan där du får en varning följt av Besök den här osäkra webbplatsen.
  3. Sidan läses in.

Ladda ned en osäker fil
Du kan ladda ned en fil som visar en varning. Detta rekommenderas inte.
  1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på Mer Mer uppe till höger följt av Nedladdningar.
  3. Hitta filen som du vill ladda ned.
  4. Klicka på Mer Mer följt av Ladda ned farlig fil.

Menade du [webbplatsnamn]?

Om du får detta meddelande kan webbadressen enligt Chrome leda till en annan webbplats än den du förväntade dig.

Det kan även stå ”Är det här rätt webbplats?” eller ”Webbplatsen som öppnas är en bluff” i meddelandet.

Du får det här meddelandet när webbplatsen som du håller på att öppna

• liknar en säker webbplats som du brukar besöka
  • försöker lura dig med en webbadress som har ändrats något från en känd säker webbplats
  • har en webbadress som är vilseledande lik en webbadress i webbhistoriken.

Om du anser att en sida har flaggats felaktigt och vill fortsätta till webbplatsen väljer du Ja, fortsätt.

Min webbplats eller programvara är markerad som farlig eller misstänkt