Hantera sökmotorer

I Google Chrome kan du söka på webben direkt i adressfältet högst upp i webbläsarfönstret (kallas även omnibox). När du skriver sökord i fältet returneras automatiskt sökresultat från en sökmotor, till exempel Google. Du kan ange vilken sökmotor som ska användas i adressfältet som standard.

Om du har problem med att blockera popupfönster, spara startsidan eller ange standardsökmotor kan det hända att ett oönskat program har tagit över inställningarna. Prova att lösa problemet med hjälp av de här felsökningsstegen eller testa att återställa webbläsarinställningarna.

Ange standardsökmotor

Som standard används Google för att returnera sökresultat, men du kan välja att använda en annan sökmotor i stället.

1. Klicka på Chrome-menyn Chrome menu i webbläsarens verktygsfält.
  2. Välj Inställningar och titta efter avsnittet Sökning.
  3. Välj den sökmotor som du vill använda i menyn. Om sökmotorn som du vill använda inte visas i menyn klickar du på Hantera sökmotorer.
  4. I dialogrutan Sökmotorer som visas väljer du den sökmotor som du vill använda i listan.
  5. Klicka på knappen Ange som standard som visas i slutet av raden. Hittar du inte knappen? Du kanske måste ändra dess webbadress. Läs informationen nedan om hur du konfigurerar en sökmotor.

Om den sökmotor som du vill använda inte finns i listan kan du lägga till den som ett nytt sökmotoralternativ genom att följa stegen nedan.

Lägga till, redigera och ta bort sökmotorer

Google Chrome sparar automatiskt en lista med sökmotorer som du har stött på när du surfat. Om du till exempel besöker http://www.youtube.com identifieras YouTubes sökmotor automatiskt av webbläsaren och den läggs till i listan med sökmotorer som du kan använda. Sedan kan du söka på YouTube direkt i adressfältet utan att ens behöva besöka webbplatsen.

Följ stegen nedan om du vill lägga till, redigera eller ta bort sökmotorer från webbläsaren manuellt.

1. Klicka på Chrome-menyn Chrome menu i webbläsarens verktygsfält.
  2. Välj Inställningar och titta efter avsnittet Sökning.
  3. Klicka på Hantera sökmotorer.
    • Lägg till en sökmotor: Rulla längst ned i dialogrutan och fyll i fälten om du vill konfigurera sökmotorn.
    • Redigera en sökmotor: Välj sökmotorn i listan och klicka på det fält som du vill ändra.
    • Ta bort en sökmotor: Välj en sökmotor och klicka på det X som visas i slutet av raden.

Visa information om hur du ställer in en sökmotor

Här är några tips om vad du ska ange för varje sökmotor:

• Lägg till en ny sökmotor: Ange ett namn för sökmotorn.
  • Sökord: Ange ett kortkommando för sökmotorn. Du kan använda sökordet om du vill använda sökmotorn snabbt via adressfältet.
  • Webbadress: Ange sökmotorns webbadress. Så här hittar du webbadressen:
    1. Välj den sökmotor som du vill lägga till.
    2. Gör en sökning.
    3. Kopiera och klistra in webbadressen på sökresultatsidan i adressfältet. Tänk på att webbadressen för sökresultatsidan skiljer sig från webbplatsens adress. Till exempel besöker du Google på http://www.google.com, men här ska du lägga till webbadressen till sökresultatsidan som visas när du har sökt efter något, säg xyz: http://www.google.com/search?q=XYZ.
    4. Ersätt sökordet i webbadressen med %s. För att fortsätta med Googles sökmotor som exempel skulle det bli http://www.google.com/search?q=%s som slutlig webbadress till sökmotorn. När du gör en sökning i adressfältet ersätts %s automatiskt av det du söker på.

Inkludera %s i webbadressen. Annars kommer du inte att kunna ange den här sökmotorn som standardsökmotor.

Nästa steg

Nu när du har gjort dina inställningar för sökmotorer kan du läsa om alla sätt att snabbt söka på webben i Google Chrome.

Använder du en Chrome-enhet på jobbet eller i skolan? Nätverksadministratören kan välja en standardsökmotor eller hantera sökmotorer åt dig. Läs mer om hur du använder en förkonfigurerad Chrome-enhet