Administrering av søkemotorer

Med Google Chrome kan du søke på nettet rett fra adressefeltet øverst i nettleservinduet (også kalt søkefeltet). Når du skriver inn søkeord i feltet, får du automatisk se søkeresultater fra en søkemotor, f.eks. Google. Du kan angi søkemotoren adressefeltet skal bruke som standard for søk.

Hvis du har problemer med å blokkere forgrunnsvinduer, lagre startsiden eller angi standard søkemotor, kan et uønsket program ha tatt over innstillingene dine. Sjekk ut feilsøkingstrinnene for å prøve å løse problemet, eller forsøk å tilbakestille nettleserinnstillingene dine.

Slik angir du standard søkemotor

Som standard bruker adressefeltet Google som søkemotor, men du kan velge å bruke en annen søkemotor.

1. Klikk på Chrome-menyen Chrome menu på nettleserens verktøyrad.
  2. Velg Innstillinger og gå til Søk-delen.
  3. Velg søkemotoren du vil bruke fra menyen. Hvis du ikke finner søkemotoren du vil bruke, i menyen, klikker du på Administrer søkemotorer.
  4. Velg søkemotoren du vil bruke fra listen i dialogruten som vises.
  5. Klikk på Bruk som standard-knappen som vises på enden av rekken. Vises ikke knappen? Du må muligens redigere nettadressen. Finn ut mer om konfigurering av søkemotorer nedenfor .

Hvis du ikke finner søkemotoren du vil bruke i listen, forklarer trinnene nedenfor hvordan du legger den til som et nytt søkemotoralternativ.

Sånn legger du til, endrer og sletter søkemotorer

Google Chrome lagrer automatisk en liste over søkemotorer du har funnet mens du har surfet på nettet. Hvis du for eksempel besøker http://www.youtube.com, sporer nettleseren automatisk YouTube-søkemotoren og legger den til på listen over søkemotorer du kan bruke. Du kan søke direkte på YouTube via adressefeltet, uten å måtte gå til nettstedet.

Følg fremgangsmåten nedenfor for å manuelt legge til, redigere eller fjerne søkemotorer fra nettleseren.

1. Klikk på Chrome-menyen Chrome menu på nettleserens verktøyrad.
  2. Velg Innstillinger og gå til Søk-delen.
  3. Klikk på Administrer søkemotorer.
    • Legg til søkemotorer: Rull ned til bunnen av dialogen og fyll ut feltene for å konfigurere søkemotoren.
    • Rediger en søkemotor: Velg søkemotoren fra listen og klikk på feltet du vil endre.
    • Sletting av søkemotorer: Velg søkemotoren fra listen og klikk på krysset som vises på slutten av raden.

Se hvordan du konfigurerer søkemotorer

Her er noen tips om informasjonen du bør gi for hver søkemotor:

• Legg til ny en søkemotor: Skriv inn en etikett for søkemotoren.
  • Søkeord: Skriv inn tekstsnarveien du vil bruke for søkemotoren. Du kan bruke søkeordet for å kjapt bruke søkemotoren via adressefeltet.
  • Nettadresse: Skriv inn nettadressen til søkemotoren. Slik finner du denne nettadressen:
    1. Gå til søkemotoren du vil legge til.
    2. Utfør et søk.
    3. Kopier og lim inn nettadressen til søkeresultatsiden i nettadressefeltet. Husk at nettadressen for søkeresultatet ikke er den samme som nettadressen til selve nettsiden. Mens du ville gått til http://www.google.com for å komme til Google, er nettadressen du skal lime inn her den som tilhører søkeresultatssiden for det du søkte etter, for eksempel hvis du søkte etter «xyz»: http://www.google.com/search?q=XYZ
    4. Erstatt søkeordet i nettadressen med %s. For å fortsette eksemplet med Google-søkemotoren, ender du opp med http://www.google.com/search?q=%s som den endelige søkemotornettadressen. Når du skriver inn et søk i adressefeltet, blir %s automatisk erstattet av søkeordet.

Sørg for at du inkluderer %s i nettadressen. Hvis ikke kan du ikke angi denne søkemotoren som standard.

Fremgangsmåten videre

Nå som du har konfigurert søkemotorinnstillingene dine, kan du se hvordan du raskt kan søke på nettet i Google Chrome.

Bruker du en Chrome-enhet hjemme eller på skolen? Det er mulig at nettverksadministratoren din har valgt en standardsøkemotor eller administrerer søkemotorene for deg. Finn ut mer om bruk av administrerte Chrome-enheter