Zoekmachines beheren

In Google Chrome kunt u meteen op internet zoeken via de adresbalk boven aan het browservenster (ook wel de 'omnibox' genoemd). Wanneer u zoektermen in de balk typt, worden er automatisch zoekresultaten van een zoekmachine, zoals Google, geretourneerd. U kunt de zoekmachine specificeren die standaard moet worden gebruikt voor zoeken via de adresbalk.

Als u problemen heeft met het blokkeren van pop-ups, het opslaan van uw startpagina of het instellen van uw standaardzoekmachine, heeft een ongewenst programma misschien het beheer over uw instellingen overgenomen. Bekijk stappen voor het oplossen van problemen om u te helpen uw probleem op te lossen of probeer uw browserinstellingen opnieuw in te stellen.

Uw standaardzoekmachine instellen

Uw adresbalk maakt standaard gebruik van Google Zoeken om zoekresultaten te retourneren, maar u kunt ook een andere zoekmachine gebruiken.

1. Klik op het Chrome-menu Chrome menu op de browserwerkbalk.
  2. Selecteer Instellingen en ga naar het gedeelte 'Zoeken'.
  3. Selecteer in de vervolgkeuzelijst de zoekmachine die u wilt gebruiken. Als de zoekmachine die u wilt gebruiken, niet in de vervolgkeuzelijst wordt weergegeven, klikt u op Zoekmachines beheren.
  4. In het dialoogvenster 'Zoekmachines' dat wordt weergegeven, selecteert u de zoekmachine die u wilt gebruiken in de lijst.
  5. Klik op de knop Instellen als standaard die aan het einde van de rij wordt weergegeven. Ziet u de knop niet? U moet waarschijnlijk de URL aanpassen. Zie hieronder de details voor het instellen van een zoekmachine.

Als de zoekmachine die u wilt gebruiken niet in deze lijst staat, gebruikt u de onderstaande stappen om deze als een nieuwe zoekmachineoptie toe te voegen.

Zoekmachines toevoegen, bewerken of verwijderen

Google Chrome slaat automatisch een lijst op met zoekmachines die u heeft gebruikt om op internet te surfen. Als u bijvoorbeeld http://www.youtube.com bezoekt, detecteert de browser automatisch de YouTube-zoekmachine en wordt deze aan de lijst met beschikbare zoekmachines toegevoegd. U kunt vervolgens rechtstreeks op YouTube zoeken via de adresbalk, zonder naar de site te gaan.

Als u zoekmachines handmatig wilt toevoegen, bewerken of verwijderen uit de browser, volgt u de onderstaande stappen.

1. Klik op het Chrome-menu Chrome menu op de browserwerkbalk.
  2. Selecteer Instellingen en ga naar het gedeelte 'Zoeken'.
  3. Klik op Zoekmachines beheren.
    • Een zoekmachine toevoegen: scrol tot onder aan het dialoogvenster en vul de velden in om de zoekmachine in te stellen.
    • Een zoekmachine bewerken: selecteer de zoekmachine in de lijst en klik op het veld dat u wilt aanpassen.
    • Een zoekmachine verwijderen: selecteer de zoekmachine in de lijst en klik op de x die aan het einde van de rij wordt weergegeven.

Details bekijken over het instellen van een zoekmachine

Hier volgen enkele tips over de gegevens die u voor elke zoekmachine moet opgeven:

• Een nieuwe zoekmachine toevoegen: geef een label voor de zoekmachine op.
  • Zoekwoord: geef een tekst op die u als snelkoppeling voor de zoekmachine wilt gebruiken. U kunt het zoekwoord gebruiken om via de adresbalk snel toegang te krijgen tot de zoekmachine.
  • URL: geef het webadres van de zoekmachine op. Het webadres achterhalen:
    1. Ga naar de zoekmachine die u wilt toevoegen.
    2. Voer een zoekopdracht uit.
    3. Knip en plak het webadres voor de pagina met zoekresultaten in het URL-veld. Houd er rekening mee dat de URL voor de pagina met zoekresultaten enigszins afwijkt van de URL van de website. Wanneer u bijvoorbeeld naar http://www.google.com gaat om toegang te krijgen tot Google, is http://www.google.com/search?q=XYZ de URL van de pagina met zoekresultaten die u hier toevoegt als u een zoekopdracht naar 'xyz' heeft uitgevoerd.
    4. Vervang de zoekterm in de URL door %s. Als we verder gaan met het voorbeeld over de Google-zoekmachine, wordt http://www.google.com/search?q=%s uw uiteindelijke zoekmachine-URL. Wanneer u een zoekopdracht typt in de adresbalk, wordt %s automatisch vervangen door uw zoekterm.

Zorg ervoor dat u %s in de URL opneemt. Anders kunt u deze zoekmachine niet als uw standaardzoekmachine instellen.

Volgende stappen

Nu u de voorkeuren voor uw zoekmachine heeft ingesteld, kunt u alle manieren bekijken waarop u snel kunt zoeken op internet in Google Chrome.

Gebruikt u een Chrome-apparaat op het werk of op school? Uw netwerkbeheerder kan een standaardzoekmachine selecteren of uw zoekmachines voor u beheren. Informatie over het gebruik van een beheerd Chrome-apparaat