Rensa, aktivera och hantera cookies i Chrome

Du kan välja om du vill ta bort befintliga cookies, tillåta eller blockera alla cookies och ange inställningar för enskilda webbplatser.

Vad är cookies?

Cookies är filer som har skapats av webbplatser du besöker. Dessa förenklar din onlineupplevelse genom att spara webbläsarinformation. Med hjälp av cookies kan du fortsätta att vara inloggad på webbplatser, webbplatsinställningar sparas och lokalanpassad information visas för dig.

Det finns två typer av cookies:

• Cookies från första part skapas av webbplatsen du besöker. Webbplatsen visas i adressfältet.
  • Cookies från tredje part skapas av andra webbplatser. Dessa webbplatser äger en del av innehållet som visas på webbplatsen du besöker, till exempel annonser eller bilder.

Ta bort alla cookies

Om du tar bort cookies loggas du ut från webbplatser och sparade inställningar kan raderas.

1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på Mer Mer uppe till höger och sedan Inställningar.
  3. Klicka på Visa avancerade inställningar längst ned.
  4. Klicka på knappen Innehållsinställningar i avsnittet Sekretess.
  5. Klicka på Alla cookies och webbplatsdata under Cookies.
  6. Klicka på Ta bort alla uppe till höger.
  7. Klicka på Klar längst ned till höger.

Ta bort enskilda cookies

Ta bort cookies från en webbplats
  1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på Mer Mer uppe till höger och sedan Inställningar.
  3. Klicka på Visa avancerade inställningar längst ned.
  4. Klicka på knappen Innehållsinställningar i avsnittet Sekretess.
  5. Klicka på Alla cookies och webbplatsdata under Cookies.
  6. Ange webbplatsens namn uppe till höger.
  7. Håll muspekaren över webbplatsen.
  8. Klicka på Ta bort Ta bort till höger.
Ta bort cookies från en tidsperiod
  1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på Mer Mer uppe till höger.
  3. Klicka på Fler verktyg och sedan Ta bort webbinformation.
  4. Välj en tidsperiod, t.ex. senaste timmen eller senaste dagen.
  5. Markera Cookies och andra webbplats- och plugindata. Avmarkera alla andra objekt.
  6. Klicka på Rensa webbinformation.

Ändra inställningarna för cookies

Du kan tillåta eller blockera cookies som sparas av webbplatser

Obs! Om du inte tillåter att webbplatser sparar cookies fungerar inte de flesta webbplatser.

Tillåta eller blockera cookies som standard
  1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på Mer Mer uppe till höger och sedan Inställningar.
  3. Klicka på Visa avancerade inställningar längst ned.
  4. Klicka på knappen Innehållsinställningar i avsnittet Sekretess.
  5. Under Cookies väljer du om du vill tillåta eller blockera lokal data.
  6. Klicka på Klar längst ned till höger.

Blockera cookies från andra webbplatser

Du kan visa cookies från webbplatsen du besöker och samtidigt blockera cookies från andra webbplatser som äger annonser eller bilder på webbplatsen. Om du vill blockera dessa cookies från tredje part markerar du kryssrutan bredvid Blockera cookies och webbplatsdata från tredje part.

Alla cookies och all webbplatsdata från andra webbplatser blockeras även om du har lagt till webbplatsen i listan över undantag.

Tillåta eller blockera cookies för en enskild webbplats

Du kan blockera cookies för en enskild webbplats även om de tillåts som standard.

1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på Mer Mer uppe till höger och sedan Inställningar.
  3. Klicka på Visa avancerade inställningar längst ned.
  4. Klicka på knappen Innehållsinställningar i avsnittet Sekretess.
  5. Klicka på Hantera undantag under Cookies.
  6. Under Värdnamnsmönster anger du webbadressen du vill lägga till ett undantag för.
    • Om du vill skapa ett undantag för en hel domän infogar du [*.] framför domännamnet. Exempel: [*.]google.com gäller för både drive.google.com och calendar.google.com.
    • Du kan också ange en IP-adress eller en webbadress som inte börjar med http://.
  7. Under Beteende väljer du Tillåt Blockera eller Rensa vid avslut.
  8. Klicka på Klar längst ned till höger.

Om du vill ta bort undantag som du inte längre vill ska gälla håller du muspekaren över webbplatsen eller domänen. Klicka på Ta bort Ta bort och sedan Klar.

Obs! Om du använder Chromebook på jobbet eller i skolan kanske det inte går att ändra den här inställningen. Kontakta administratören om du behöver mer hjälp.

Ta bort cookies när Chrome stängs

Du kan tillåta att cookies sparas när du surfar och att de raderas automatiskt när du stänger Chrome.

1. Öppna Google Chrome på datorn.
  2. Klicka på Mer Mer uppe till höger och sedan Inställningar.
  3. Klicka på Visa avancerade inställningar längst ned.
  4. Klicka på knappen Innehållsinställningar i avsnittet Sekretess.
  5. Välj Behåll bara lokala uppgifter tills du stänger webbläsaren under Cookies.