Slett, slå på og administrer informasjonskapsler (cookies) i Chrome

Alle informasjonskapsler er tillatt som standard, men du kan justere denne innstillingen og slette informasjonskapslene for alle nettsteder eller for bestemte sider.

Hva er informasjonskapsler?

Informasjonskapsler er filer som opprettes av nettsteder du besøker. Informasjonskapsler lagrer informasjon, for eksempel innstillingene dine eller profilinformasjonen din for et nettsted. Det finnes to typer informasjonskapsler:

• Informasjonskapsler fra førstetilbydere opprettes av nettstedet som vises i adressefeltet.
  • Informasjonskapsler fra tredjeparter kommer fra andre nettsteder som har ting som annonser eller bilder innebygd på siden du besøker.

Ikke alle informasjonskapsler er dårlige. Informasjonskapsler kan for eksempel hjelpe et nettsted med å huske innstillingene du foretrekker, slik at de kan lastes inn når du kommer tilbake til nettstedet neste uke. Informasjonskapsler kan også hjelpe nettsteder med å huske hvor du befinner deg, slik at du kan få lokalt relevant innhold, som for eksempel været.

Slett bestemte informasjonskapsler eller alle informasjonskapsler

Du kan fjerne informasjonskapsler og data fra førstetilbydere og tredjeparter fra enhetene dine. Hvis du fjerner informasjonskapsler, kan ting som lagrede innstillinger på nettsteder bli slettet.

1. Åpne Google Chrome på datamaskinen.
  2. Klikk på Mer Mer øverst til høyre og deretter Innstillinger.
  3. Klikk på Vis avanserte innstillinger nederst.
  4. Klikk på Innstillinger for innhold i «Personvern»-delen.
  5. Klikk på Se alle informasjonskapsler og nettstedsdata under «Informasjonskapsler».

Tillat eller ikke tillat informasjonskapsler

Du kan slå informasjonskapsler fra nettsteder på eller av.

1. Åpne Google Chrome på datamaskinen.
  2. Klikk på Mer Mer øverst til høyre og deretter Innstillinger.
  3. Klikk på Vis avanserte innstillinger nederst.
  4. Klikk på Innstillinger for innhold i «Personvern»-delen.
  5. Endre innstillingene dine i «Informasjonskapsler»-delen.
    • For å tillate informasjonskapsler fra førstetilbydere og tredjeparter, velg Tillat at nettsteder lagrer data på maskinen.
    • For å blokkere alle informasjonskapsler, velg Blokkér nettsteder fra å lagre data på maskinen. Når du bruker denne innstillingen, fungerer ikke de fleste nettsteder som krever at du logger på.
    • For bare å tillate informasjonskapsler fra førstetilbydere og blokkere alle informasjonskapsler fra tredjeparter, merk av for «Blokkér informasjonskapsler og nettstedsdata fra tredjeparter». Denne innstillingen fører til at nettstedsdata ikke kan skrives og leses, og gjelder også nettsteder du har lagt til i unntakslisten og valgt at du vil tillate informasjonskapsler fra.

Sjekk at innstillingene dine er lagret

Hvis du går til et nettsted og en informasjonskapsel blokkeres, ser du et ikon som viser at informasjonskapsler er blokkert Blokkert informasjonskapsel (cookie), i adressefeltet.

Administrer andre informasjonskapseldata

Du har kontroll over informasjonskapseldataene dine når du bruker Chrome på datamaskinen. Finn ut hvordan du administrerer innstillingene dine.

Behold informasjonskapsler og nettstedsdata som standard frem til du lukker nettleseren

Chrome kan tillate nettsteder å beholde informasjon i systemet ditt, deriblant informasjonskapsler fra førstetilbydere og tredjeparter, mens du surfer, men slette informasjonen når du avslutter Chrome.

1. Åpne Google Chrome på datamaskinen.
  2. Klikk på Mer Mer øverst til høyre og deretter Innstillinger.
  3. Klikk på Vis avanserte innstillinger nederst.
  4. Klikk på Innstillinger for innhold i «Personvern»-delen.
  5. Velg Behold lokale data bare inntil du lukker nettleseren under «Informasjonskapsler».

Enkelte informasjonskapsler og nettstedsdata som er knyttet til apper du har lagt til i Chrome fra Chrome Nettmarked, kan ikke slettes. Finn ut hvordan du sletter appdata på enheten ved å tømme bufferen og slette andre nettlesingsdata.

Gjør unntak for bestemte nettsteder eller domener

Du kan blokkere de fleste informasjonskapsler, samtidig som du tillater informasjonskapsler fra bestemte nettsteder.

1. Åpne Google Chrome på datamaskinen.
  2. Klikk på Mer Mer øverst til høyre og deretter Innstillinger.
  3. Klikk på Vis avanserte innstillinger nederst.
  4. Klikk på Innstillinger for innhold i «Personvern»-delen.
  5. Klikk på Administrer unntak under «Informasjonskapsler».
  6. Skriv inn navnet på nettstedet du vil tillate informasjonskapsler for.
    • For å tillate informasjonskapsler fra et helt domene, sett inn [*.] før domenenavnet. For eksempel [*.]google.com. Dette oppretter et unntak for blant annet drive.google.com og calendar.google.com.
    • Du kan også skrive inn IP-adresser eller nettadresser som ikke begynner med «http».
  7. Klikk på pil ned Pil ned til høyre for navnet på nettstedet.
  8. Velg om nettstedet skal kunne lagre informasjonskapsler. Hvis du velger Fjern ved avslutning, blir nettstedets informasjonskapsler slettet hver gang du lukker nettleseren.

Du kan også endre eller fjerne unntak i denne boksen.

1. Åpne Google Chrome på datamaskinen.
  2. Klikk på Mer Mer øverst til høyre og deretter Innstillinger.
  3. Klikk på Vis avanserte innstillinger nederst.
  4. Klikk på Innstillinger for innhold i «Personvern»-delen.
  5. Klikk på Administrer unntak under «Informasjonskapsler».
  6. Hold markøren over et nettsted eller domene.
  7. Klikk på Lukk Lukk til høyre.
  8. Klikk på Ferdig.

Hvis du bruker en Chromebook på jobben eller skolen, kan det hende nettverksadministratoren konfigurerer innstillingene for informasjonskapsler for deg, og i så fall kan du ikke endre dem selv. Finn ut mer om bruk av administrerte Chromebook-enheter.

Endre tillatelsene for informasjonskapsler for siden du ser på

Hvis du har lagt til unntak for informasjonskapsler for bestemte domener, ser du et ikon Blokkert informasjonskapsel (cookie) i adressefeltet hvis informasjonskapsler blokkeres.

Du kan justere tillatelsene for informasjonskapsler for siden du er på.

1. Åpne Chrome på datamaskinen.
  2. Gå til siden du vil styre informasjonskapslene for.
  3. Klikk på låsen Lås eller siden Tom side øverst, ved siden av nettadressen.
  4. Klikk på [tall] fra dette nettstedet.
  5. Juster informasjonskapslene:
    • Blokkér tillatte informasjonskapsler: Gå til «Tillatt»-fanen, velg nettstedet fra listen øverst og klikk på Blokkér.
    • Tillat informasjonskapsler fra et domene: Gå til «Blokkert»-fanen, velg nettstedet fra listen øverst og klikk på Tillat.
    • Tillat informasjonskapsler fra et domene til du avslutter eller lukker Chrome: Gå til «Blokkert»-fanen, velg nettstedet fra listen øverst og klikk på Fjern ved avslutning. Disse informasjonskapslene slettes hver gang du lukker nettleseren.

Det kan hende du må laste inn siden på nytt for at endringene skal tre i kraft. Selv om du har tillatt informasjonskapsler fra et nettsted, godtas ikke eventuelle informasjonskapsler fra tredjeparter på nettstedet hvis det er merket av for «Blokkér informasjonskapsler og nettstedsdata fra tredjeparter».