Administrer informasjonskapslene og nettstedsdataene dine

Du kontrollerer selv tillatelsene for informasjonskapsler i Google Chrome. Alle informasjonskapsler er som standard tillatt, men du kan endre denne innstillingen. Hvis informasjonskapsler ikke er angitt eller er blokkert på siden du har åpen, vises et ikon til høyre i adressefeltet.

Hva er informasjonskapsler? Informasjonskapsler er filer som er opprettet av nettsteder du har besøkt. Filene lagrer nettlesingsinformasjon som for eksempel nettstedsinnstillinger eller profilinformasjon. Det finnes to typer informasjonskapsler: Informasjonskapsler du mottar direkte fra nettstedet lagres av nettsteddomenet som er angitt i adressefeltet. Informasjonskapsler fra tredjeparter kommer fra andre domener, som har lagt til elementer, herunder annonser eller bilder, på nettsiden.

Endre tillatelser for informasjonskapsler og nettstedsdata

1. Klikk på Chrome-menyen Chrome menu i nettleserens verktøylinje.
  2. Velg Innstillinger.
  3. Klikk på Vis avanserte innstillinger.
  4. Under Personvern klikker du på Innstillinger for innhold-knappen.
  5. I Informasjonskapsler-delen kan du endre de følgende innstillingene:

Slett informasjonskapsler

Klikk på Alle informasjonskapsler og nettstedsdata for å åpne dialogen «Informasjonskapsler og nettstedsdata».
    • Du kan slette alle informasjonskapslene ved å klikke på Fjern alle nederst i dialogen.
    • For å slette en bestemt informasjonskapsel holder du markøren over nettstedet som utstedte informasjonskapselen, og klikker deretter på X i høyre hjørne.

Du kan også velge å fjerne alle informasjonskapsler som er lagret i en bestemt tidsperiode ved å bruke dialogen «Tøm nettlesingsdata».

Hvis du vil at Google Chrome skal slette informasjonskapslene automatisk når du lukker alle nettleservinduene, velger du «Lagre lokale data inntil jeg lukker nettleseren»-avmerkingsruten i dialogen for innholdsinnstillinger. Du kan også opprette unntak, slik at informasjonskapsler for bestemte nettsteder slettes når du lukker nettleseren.

Blokkering av informasjonskapsler som standard

• Blokkering av informasjonskapsler Velg alternativet «Blokker nettstedet fra å endre innstillinger». Husk at hvis du velger dette alternativet, fungerer ikke de fleste nettsteder som krever at du logger deg på. Du får se Blokkerte informasjonskapsler i adressefeltet når en informasjonskapsel er blokkert.
    • Blokkér informasjonskapsler fra tredjepart: Velg avmerkingsruten merket med «Blokkér informasjonskapsler fra tredjeparter og nettstedsdata». Selv om du har lagt til nettstedet i dialoglisten for unntak og har valgt å tillate informasjonskapsler fra nettstedet, godtas ikke informasjonskapsler fra tredjeparter hvis denne avmerkingsruten er valgt.

Standard tillatelse for informasjonskapsler

Kontrollér at alternativet «Tillat at nettsteder lagrer data på maskinen» er valgt, slik nettleseren tillater informasjonskapsler direkte fra nettstedet og fra tredjeparter. Hvis du bare vil godta informasjonskapsler fra selve nettstedet, velger du avmerkingsruten merket med «Blokkér alle informasjonskapsler og nettsteddata fra tredjeparter».

Behold som standard informasjonskapsler og nettsteddata inntil du lukker nettleseren

Chrome gir nettsteder tillatelse til å lagre lokale data, herunder informasjonskapsler fra første- og tredjeparter, og slette disse når du lukker eller avslutter Chrome.

Visse informasjonskapsler og nettstedsdata knyttet til vertsbaserte apper kan ikke tømmes via innholdsinnstillingene. Finn ut hvordan du tømmer data for vertsbaserte apper ved å slette bufferen din og andre nettleserdata

Gjør unntak for informasjonskapsler fra bestemte nettsteder eller domener

For å kontrollere hvordan informasjonskapsler skal behandles for spesifikke nettsteder eller domener, klikker du på Administrer unntak. Følg disse trinnene for å legge til en regel i dialogen «Unntak for informasjonskapsler og nettsteddata» som vises:

1. Klikk i feltet merket med «Legg til et nytt unntaksmønster», og skriv inn domenenavnet du vil opprette et unntak for.
      • Hvis du vil opprette unntak for hele domenet, angir du dette ved å skrive [*.] foran domenenavnet (f.eks. [*.]google.com. Dette inkluderer da drive.google.com og calendar.google.com).
      • Du kan også angi IP-adresse, IPv6-adresse eller en nettadresse som ikke begynner med http.
    2. Du kan bruke menyen for å angi om nettstedet kan lagre informasjonskapsler. Hvis du velger Fjern ved avslutning, blir nettstedets informasjonskapsler slettet hver gang du lukker nettleseren.

Du kan også endre eller fjerne unntak via denne dialogen.

Bruker du en Chromebook på jobben eller skolen? Det er mulig at nettverksadministratoren har konfigurert informasjonskapsler for deg, og i så fall kan du ikke endre disse innstillingene selv. Finn ut mer om bruk av administrerte Chromebook-enheter

Visning av informasjon om informasjonskapsler for siden du viser

Følgende ikoner kan vises i adressefeltet for å varsle deg om blokkerte eller godtatte informasjonskapsler:

• Blokkerte informasjonskapsler-ikonet vises når en informasjonskapsel er blokkert på nettsiden du er på, selv om du har tillatt at nettsteder lagrer data på maskinen som standard. Årsaken til dette er at du har opprettet unntak for spesifikke domener.
  • Tillatte informasjonskapsler-ikonet vises når en informasjonskapsel er angitt på nettsiden du er på, selv om du har blokkert alle informasjonskapsler som standard. Årsaken til dette er at du har opprettet unntak for spesifikke domener.

Klikk på Vis informasjonskapsler og andre nettsteddata for å vise informasjonskapsler som er tillatt eller blokkert. Du kan deretter opprette følgende unntak:

• Blokker tillatte informasjonskapsler på nytt: Velg nettstedet fra listen øverst og klikk på Blokker i Tillatt-fanen. Disse domenene legges til i unntakslisten.
  • Tillat informasjonskapsler fra et domene: Velg nettstedet fra listen øverst og klikk på Tillat i Blokkert-fanen. Disse domenene legges til i unntakslisten.

Hvis du velger «Fortsett der jeg slapp» som oppstartsalternativ for nettleseren, blir økt-informasjonskapslene dine lagret når du avslutter nettleseren. Dette medfører at du forblir pålogget nettsteder som for eksempel Gmail.

• Tillat informasjonskapsler fra et domene inntil du lukker eller avslutter Chrome: I Blokkert-fanen, velger du nettstedet fra listen øverst og klikker på Slett ved lukking. Disse informasjonskapslene slettes hver gang du lukker nettleseren.

Det kan hende du må laste inn siden på nytt for at endringene skal tre i kraft. Selv om du har valgt å tillate informasjonskapsler fra et nettsted, godtas ikke eventuelle informasjonskapsler fra tredjeparter på nettstedet hvis det er merket av for «Blokkér alle informasjonskapsler og nettstedsdata fra tredjeparter».