Cookies wissen, inschakelen en beheren in Chrome

Je kunt bestaande cookies verwijderen, alle cookies toestaan of blokkeren en voorkeuren voor bepaalde websites instellen.

Wat zijn cookies?

Cookies zijn bestanden die worden gemaakt door websites die je bezoekt. Ze verbeteren de online functionaliteit door browsegegevens op te slaan. Met cookies kunnen sites je ingelogd houden, je sitevoorkeuren onthouden en lokaal relevante content aan je leveren.

Er zijn twee soorten cookies:

• Directe cookies worden gemaakt door de site die je bezoekt. De site wordt weergegeven in de adresbalk.
  • Indirecte cookies worden gemaakt door andere sites. Deze sites zijn eigenaar van een deel van de content (zoals advertenties of afbeeldingen) die je ziet op de webpagina die je bezoekt.

Alle cookies wissen

Als je cookies verwijdert, word je uitgelogd van websites en kunnen je opgeslagen voorkeuren worden verwijderd.

1. Open Chrome op je computer.
  2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer Meer en dan Instellingen.
  3. Klik onderaan op Geavanceerd.
  4. Klik onder 'Privacy en beveiliging' op Instellingen voor content.
  5. Klik op Cookies en dan Alle cookies en sitegegevens weergeven en dan Alles verwijderen.
  6. Bevestig door op Alles wissen te klikken.

Specifieke cookies verwijderen

Cookies van een site verwijderen
  1. Open Chrome op je computer.
  2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer Meer en dan Instellingen.
  3. Klik onderaan op Geavanceerd.
  4. Klik onder 'Privacy en beveiliging' op Instellingen voor content.
  5. Klik op Cookies en dan Alle cookies en sitegegevens weergeven.
  6. Zoek in de rechterbovenhoek naar de naam van de website.
  7. Klik rechts van de site op Verwijderen Verwijderen.
Cookies verwijderen voor een bepaalde periode
  1. Open Chrome op je computer.
  2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer Meer.
  3. Klik op Meer hulpmiddelen en dan Browsegegevens wissen.
  4. Klik bovenaan op het dropdownmenu naast 'Periode'.
  5. Kies een periode, zoals het afgelopen uur of de afgelopen dag.
  6. Vink 'Cookies en andere sitegegevens' aan. Verwijder de vinkjes bij alle andere items.
  7. Klik op Gegevens wissen.

Je cookie-instellingen wijzigen

Je kunt cookies die worden opgeslagen door websites, toestaan of blokkeren.

Opmerking: Als je sites niet toestaat cookies op te slaan, werken de meeste sites niet waarbij je moet inloggen.

Cookies standaard toestaan of blokkeren
  1. Open Chrome op je computer.
  2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer Meer en dan Instellingen.
  3. Klik onderaan op Geavanceerd.
  4. Klik onder 'Privacy en beveiliging' op Instellingen voor content en dan Cookies.
  5. Schakel Sites toestaan cookiegegevens op te slaan en te lezen in of uit.

Cookies van andere sites blokkeren

Je kunt cookies toestaan van de site die je bezoekt, terwijl je cookies blokkeert van andere sites die eigenaar zijn van advertenties of afbeeldingen op de webpagina. Als je deze indirecte cookies wilt blokkeren, schakel je Indirecte cookies blokkeren in.

Alle cookies en sitegegevens van andere sites worden geblokkeerd, ook als de site is toegestaan op de lijst met uitzonderingen.

Cookies voor een specifieke site toestaan of blokkeren

Als je cookies standaard toestaat, kun je ze nog steeds blokkeren voor een bepaalde site.

1. Open Chrome op je computer.
  2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer Meer en dan Instellingen.
  3. Klik onderaan op Geavanceerd.
  4. Klik onder 'Privacy en beveiliging' op Instellingen voor content en dan Cookies.
  5. Klik op Toevoegen naast 'Blokkeren', 'Wissen bij het verlaten' of 'Toestaan'.
  6. Geef het webadres op.
    • Als je een uitzondering voor een geheel domein wilt maken, voeg je [*.] vóór de domeinnaam in. [*.]google.com komt bijvoorbeeld overeen met drive.google.com en calendar.google.com.
    • Je kunt ook een IP-adres opgeven of een webadres dat niet begint met http.
  7. Klik op Toevoegen.

Als je een uitzondering wilt verwijderen die je niet meer nodig hebt, klik je rechts van de website op Meer Meer en dan Verwijderen.

Opmerking: Als je je Chromebook op het werk of op school gebruikt, kun je deze instelling mogelijk niet wijzigen. Neem contact op met je beheerder voor ondersteuning.

Cookies verwijderen wanneer je Chrome sluit

Je kunt sites informatie laten onthouden gedurende je browsesessie, maar de cookies automatisch laten verwijderen wanneer je Chrome sluit.

1. Open Google Chrome op je computer.
  2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer Meer en dan Instellingen.
  3. Klik onderaan op Geavanceerd.
  4. Klik onder 'Privacy en beveiliging' op Instellingen voor content en dan Cookies.
  5. Schakel Lokale gegevens alleen bewaren totdat je je browser sluit in.