Evästeiden poistaminen, käyttöönotto ja hallinnointi Chromessa

Kaikki evästeet on sallittu oletuksena, mutta voit muokata tätä asetusta ja poistaa kaikkien sivustojen tai tiettyjen sivujen evästeet.

Mitä evästeet ovat

Evästeet ovat avaamiesi verkkosivustojen luomia tiedostoja. Niihin tallennetaan selaustietoja, kuten sivuston asetuksia tai profiilitietoja. Evästeitä on kahta tyyppiä:

• Ensimmäisen osapuolen evästeet ovat osoitepalkissa näkyvän sivuston asettamia.
  • Kolmannen osapuolen evästeet tulevat muilta sivustoilta, joiden mainoksia, kuvia tai muuta vastaavaa on upotettu käyttämällesi sivulle.

Kaikista evästeistä ei ole haittaa. Evästeet esimerkiksi auttavat verkkosivustoa muistamaan valitsemasi asetukset, jolloin ne voidaan ottaa uudelleen käyttöön, kun vierailet sivustolla uudestaan seuraavalla viikolla. Evästeet voivat myös auttaa verkkosivustoa muistamaan sijaintisi, jotta sinulle voidaan tarjota säätietojen kaltaista sijaintiin perustuvaa sisältöä.

Tiettyjen tai kaikkien evästeiden poistaminen

Voit poistaa ensimmäisen ja kolmannen osapuolen evästeiden tiedot laitteiltasi. Evästeiden poistamisen yhteydessä myös esimerkiksi verkkosivustojen tallennetut asetukset saatetaan tyhjentää.

1. Avaa Google Chrome tietokoneellasi.
  2. Klikkaa näytön oikeassa yläkulmassa olevaa valikkokuvaketta Valikko.
  3. Valitse Asetukset ja sitten Näytä lisäasetukset.
  4. Valitse Tietosuoja-osiossa Sisältöasetukset.
  5. Valitse Evästeet-kohdassa Kaikki evästeet ja sivuston tiedot.

Evästeiden salliminen tai estäminen

Voit ottaa verkkosivustojen tallentamat evästeet käyttöön tai poistaa ne käytöstä.

1. Avaa Google Chrome tietokoneellasi.
  2. Klikkaa näytön oikeassa yläkulmassa olevaa valikkokuvaketta Valikko.
  3. Valitse Asetukset ja sitten Näytä lisäasetukset.
  4. Valitse Tietosuoja-osiossa Sisältöasetukset.
  5. Evästeet-osiossa voit muuttaa asetuksia seuraavasti:
    • Estä kaikki evästeet valitsemalla Estä sivustoja asettamasta tietoja. Tämän valinnan jälkeen useimmat sisäänkirjautumista edellyttävät sivustot eivät toimi.
    • Salli vain ensimmäisen osapuolen evästeet ja estä kolmannen osapuolen evästeet valitsemalla Estä kolmannen osapuolen evästeet ja sivustotiedot. Tämä asetus estää myös poikkeusluettelossa olevia sivustoja, joiden evästeet on erikseen sallittu, kirjoittamasta ja lukemasta sivustotietoja.
    • Salli sekä ensimmäisen että kolmannen osapuolen evästeet valitsemalla Salli paikallistietojen asettaminen.

Tarkista, että asetuksesi tallennettiin

Kun siirryt sivustolle ja eväste estetään, näet osoitepalkissa estetty eväste -kuvakkeen

Muiden evästetietojen hallinnointi

Kun käytät tietokoneellasi Chromea, voit itse hallita evästetietojesi käyttöä. Lue lisää asetusten hallinnoinnista.

Evästeiden ja sivustotietojen säilyttäminen oletuksena selausistunnon ajan

Chrome antaa sivustojen tallentaa tietoja, kuten ensimmäisen ja kolmannen osapuolen evästeitä, ja poistaa tiedot, kun suljet Chromen.

1. Avaa Google Chrome tietokoneellasi.
  2. Klikkaa näytön oikeassa yläkulmassa olevaa valikkokuvaketta Valikko.
  3. Valitse Asetukset ja sitten Näytä lisäasetukset.
  4. Valitse Tietosuoja-osiossa Sisältöasetukset.
  5. Valitse Evästeet-osiossa Säilytä paikalliset tiedot vain selaimen sulkemiseen saakka.

Chrome Web Storesta Chromeen lisättyjen sovellusten kaikkia evästeitä tai sivustotietoja ei voi poistaa. Isännöityjen sovellusten tietoja voi poistaa myös poistamalla välimuistin ja muut selaustiedot.

Tiettyjen verkkosivustojen tai ‑tunnusten lisääminen poikkeuksiksi

Voit estää useimmat evästeet ja silti sallia ne tietyiltä sivustoilta seuraavasti:

1. Avaa Google Chrome tietokoneellasi.
  2. Klikkaa näytön oikeassa yläkulmassa olevaa valikkokuvaketta Valikko.
  3. Valitse Asetukset ja sitten Näytä lisäasetukset.
  4. Valitse Tietosuoja-osiossa Sisältöasetukset.
  5. Valitse Evästeet-osiossa Hallinnoi poikkeuksia.
  6. Anna sen sivuston nimi, jonka evästeet haluat sallia.
    • Salli kokonaisen verkkotunnuksen evästeet lisäämällä [*.] verkkotunnuksen nimen eteen: esimerkiksi [*.]google.com. Tämä luo drive.google.com- ja calendar.google.com-osoitteet kattavan poikkeuksen.
    • Voit myös antaa IP-osoitteen tai verkko-osoitteen, joka ei käytä http-protokollaa.
  7. Valitse valikosta, voiko sivusto asettaa evästeitä. Jos valitset Tyhjennä poistuttaessa, sivuston evästeet poistetaan aina, kun suljet selaimen.

Voit myös muokata tai poistaa poikkeuksia tässä valintaikkunassa. Vie hiiri sivuston tai verkkotunnuksen päälle, valitse ja sitten Valmis.

Jos käytät Chromebookia töissä tai koulussa, verkon järjestelmänvalvoja on voinut määrittää evästeasetukset puolestasi. Tällöin et voi muuttaa asetuksia itse. Lue lisää järjestelmänvalvojan hallinnoiman Chromebookin käytöstä.

Käyttämäsi sivun evästeasetusten muuttaminen

Jos olet lisännyt verkkotunnuskohtaisia evästepoikkeuksia, osoitepalkissa näkyy , kun evästeet on estetty.

Voit muuttaa parhaillaan käyttämäsi sivun evästeasetuksia.

1. Avaa Chrome ja siirry sivulle, jonka evästeitä haluat hallinnoida.
  2. Klikkaa osoitepalkin yhteyskuvaketta, joka voi näyttää lukolta Lock tai sivulta Tyhjä sivu.
  3. Klikkaa linkkiä [lukumäärä] tältä sivustolta.
  4. Muokkaa evästevalintoja:
    • Sallittujen evästeiden estäminen uudelleen: Valitse sivusto Sallitut-välilehden yläosan luettelosta ja sitten Estä.
    • Verkkotunnuksen evästeiden salliminen: Valitse sivusto Estetyt-välilehden yläosan luettelosta ja sitten Salli.
    • Verkkotunnuksen evästeiden salliminen Chromen sulkemiseen saakka: Valitse sivusto Estetyt-välilehden yläosasta ja sitten Tyhjennä poistuttaessa. Evästeet poistetaan aina, kun suljet selaimen.

Sivu täytyy ehkä päivittää, jotta muutokset tulevat voimaan. Vaikka olisit sallinut sivuston evästeet, sen kolmannen osapuolen evästeitä ei sallita, jos olet valinnut Estä kolmannen osapuolen evästeet ja sivustotiedot -valintaruudun.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita