Evästeiden poistaminen, käyttöönotto ja hallinnointi Chromessa

Voit poistaa tallennettuja evästeitä, sallia tai estää kaikki evästeet sekä määrittää sivustokohtaisia asetuksia.

Mitä evästeet ovat

Evästeet ovat avaamiesi verkkosivustojen luomia tiedostoja. Ne helpottavat verkossa liikkumistasi tallentamalla selaustietoja. Evästeiden avulla sivustot voivat pitää sinut sisäänkirjautuneena, muistaa asetuksesi ja antaa sinulle paikallisia tietoja sijaintisi perusteella.

Evästeitä on kahta tyyppiä:

• Ensimmäisen osapuolen evästeet ovat peräisin avoinna olevalta sivustolta. Sivusto näkyy osoitepalkissa.
  • Kolmannen osapuolen evästeet ovat peräisin muilta sivustoilta. Nämä sivustot omistavat mainoksia, kuvia tai muita sisältöjä, joita käytetään avaamallasi sivulla.

Kaikkien evästeiden poistaminen

Jos poistat evästeet, sinut kirjataan ulos verkkosivustoilta ja tallentamasi asetukset voidaan tyhjentää.

1. Avaa Chrome tietokoneellasi.
  2. Valitse oikeassa yläreunassa Lisää Lisää ja sitten Asetukset.
  3. Valitse sivun alaosassa Näytä lisäasetukset.
  4. Valitse Tietosuoja-osiossa Sisältöasetukset.
  5. Valitse Evästeet-kohdassa Kaikki evästeet ja sivuston tiedot.
  6. Valitse oikeassa yläreunassa Poista kaikki.
  7. Valitse oikeassa alareunassa Valmis.

Tiettyjen evästeiden poistaminen

Tietyn sivuston evästeiden poistaminen
  1. Avaa Chrome tietokoneellasi.
  2. Valitse oikeassa yläreunassa Lisää Lisää ja sitten Asetukset.
  3. Valitse sivun alaosassa Näytä lisäasetukset.
  4. Valitse Tietosuoja-osiossa Sisältöasetukset.
  5. Valitse Evästeet-kohdassa Kaikki evästeet ja sivuston tiedot.
  6. Kirjoita sivuston nimi oikeassa yläreunassa olevaan kenttään.
  7. Osoita sivustoa hiirellä.
  8. Klikkaa sivuston oikealla puolella Poista Poista.
Evästeiden poistaminen tietyltä ajanjaksolta
  1. Avaa Chrome tietokoneellasi.
  2. Valitse oikeassa yläreunassa Lisää Lisää.
  3. Valitse Lisää työkaluja ja sitten Poista selaustiedot.
  4. Valitse ajanjakso, kuten viime tunti tai eilinen.
  5. Valitse Evästeet ja muut sivuston ja laajennuksien tiedot ‑ruutu. Poista kaikkien muiden kohtien valinta.
  6. Valitse Poista selaustiedot.

Evästeasetuksien muuttaminen

Voit antaa verkkosivustoille oikeuden tallentaa evästeitä tai estää niitä tekemästä niin.

Huom. Jos et salli sivustoille evästeiden tallentamista, useimmat sisäänkirjautumista edellyttävät sivustot eivät toimi.

Evästeiden salliminen tai estäminen oletuksena
  1. Avaa Chrome tietokoneellasi.
  2. Valitse oikeassa yläreunassa Lisää Lisää ja sitten Asetukset.
  3. Valitse sivun alaosassa Näytä lisäasetukset.
  4. Valitse Tietosuoja-osiossa Sisältöasetukset.
  5. Siirry Evästeet-kohtaan ja valitse, sallitaanko vai estetäänkö paikalliset tiedot.
  6. Valitse oikeassa alareunassa Valmis.

Muiden sivustojen evästeiden estäminen

Voit käyttää avoinna olevan sivuston evästeitä ja estää samanaikaisesti evästeet muilta sivustoilta, jotka omistavat sivulla näkyviä kuvia tai mainoksia. Voit estää tällaiset kolmannen osapuolen evästeet valitsemalla Estä kolmannen osapuolen evästeet ja sivustotiedot ‑ruudun.

Kaikkien muiden sivustojen evästeet ja sivustotiedot estetään, vaikka olisit lisännyt jonkin estetyistä sivustoista sallittujen poikkeusten luetteloosi.

Tietyn sivuston evästeiden salliminen tai estäminen

Voit estää tietyn sivuston evästeet, vaikka evästeiden käyttö olisi sallittu oletuksena.

1. Avaa Chrome tietokoneellasi.
  2. Valitse oikeassa yläreunassa Lisää Lisää ja sitten Asetukset.
  3. Valitse sivun alaosassa Näytä lisäasetukset.
  4. Valitse Tietosuoja-osiossa Sisältöasetukset.
  5. Valitse Evästeet-osiossa Hallinnoi poikkeuksia.
  6. Kirjoita Isäntänimen malli ‑kohtaan verkko-osoite, jonka haluat lisätä poikkeukseksi.
    • Jos haluat lisätä poikkeukseksi kokonaisen verkkotunnuksen, lisää verkkotunnuksen nimen eteen [*.]. Esimerkiksi [*.]google.com vastaa osoitteita drive.google.com ja calendar.google.com.
    • Voit antaa myös IP-osoitteen tai verkko-osoitteen, jonka alussa ei ole http://-tunnusta.
  7. Valitse Käytös-kohdassa Salli, Estä tai Tyhjennä poistuttaessa.
  8. Valitse oikeassa alareunassa Valmis.

Jos haluat poistaa tarpeettoman poikkeuksen, osoita sivustoa tai verkkotunnusta hiirellä. Valitse sitten Poista Poista ja sitten Valmis.

Huom. Jos käytät Chromebookia töissä tai koulussa, et ehkä voi muokata tätä asetusta. Saat lisätietoja järjestelmänvalvojaltasi.

Evästeiden poistaminen Chromen sulkemisen yhteydessä

Voit antaa sivustojen muistaa tietosi käynnin ajan ja poistaa evästeet automaattisesti, kun suljet Chromen.

1. Avaa Google Chrome tietokoneellasi.
  2. Valitse oikeassa yläreunassa Lisää Lisää ja sitten Asetukset.
  3. Valitse sivun alaosassa Näytä lisäasetukset.
  4. Valitse Tietosuoja-osiossa Sisältöasetukset.
  5. Valitse Evästeet-kohdassa Säilytä paikalliset tiedot vain selaimen sulkemiseen saakka.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita