Evästeiden ja sivustotietojen hallinta

Voit itse valita Google Chromen evästeiden luvat. Kaikki evästeet on sallittu oletuksena, mutta voit muokata tätä asetusta. Jos katselemallasi sivulla on käytettyjä tai estettyjä evästeitä, osoitepalkin oikeassa laidassa näytetään kuvake.

Mitä evästeet ovat? Evästeet ovat käymiesi verkkosivustojen luomia tiedostoja, joihin tallennetaan tietoja, kuten sivustoa koskevat asetukset tai profiilitiedot. Evästeitä on kahdentyyppisiä: ensimmäisen osapuolen evästeet asettaa osoitepalkissa näkyvä sivuston verkkotunnus. Kolmannen osapuolen evästeitä asettavat sivustot, joiden osia, kuten mainoksia tai kuvia, on upotettu katselemaasi verkkosivuun.

Eväste- ja sivustotietojen muokkaaminen

1. Klikkaa selaimen yläpalkin Chrome-valikkoa Chrome menu.
  2. Valitse Asetukset.
  3. Klikkaa Näytä lisäasetukset.
  4. Klikkaa Tietosuoja-osion Sisältöasetukset-painiketta.
  5. Evästeet-osiossa voit muokata seuraavia evästeasetuksia:

Evästeiden poistaminen

Avaa Evästeet ja sivustotiedot -ikkuna valitsemalla Kaikki evästeet ja sivuston tiedot.
    • Voit poistaa kaikki evästeet valitsemalla Poista kaikki ikkunan alalaidasta.
    • Poista eväste viemällä hiiren osoitin evästeen lisänneen sivuston päälle. Klikkaa sitten oikeassa kulmassa näkyvää X-kuvaketta.

Voit myös poistaa kaikki tietyn ajanjakson aikana tallennetut evästeet Poista selaustiedot -valintaikkunan avulla.

Jos haluat Google Chromen poistavan automaattisesti kaikki evästeet sulkiessasi selainikkunan, valitse Sisältöasetukset-ikkunassa Poista evästeet ja muut sivuston ja laajennuksien tiedot, kun suljen selaimen. Voit myös asettaa poikkeuksia siten, että tiettyjen sivustojen evästeet poistetaan aina, kun suljet selaimen.

Evästeiden estäminen oletuksena

• Kaikkien evästeiden estäminen: voit estää evästeet valitsemalla Estä sivustoja asettamasta tietoja. Muista, että tällä asetuksella useimmat sisäänkirjautumista vaativat sivustot eivät toimi. Osoitepalkissa näytetään aina kuvake eväste estetty, kun eväste estetään.
    • Vain kolmannen osapuolen evästeiden estäminen: Valitse Estä kolmannen osapuolen evästeet ja sivustotiedot -valintaruutu. Vaikka olisit lisännyt sivuston Poikkeukset-valintaikkunaan ja sallisit sen asettamat evästeet, sivuston kolmannen osapuolen evästeitä ei hyväksytä, jos valitset tämän valintaruudun.

Evästeiden salliminen oletuksena

Varmista, että Salli paikallistietojen asettaminen -asetus on valittu sekä ensimmäisen että kolmannen osapuolen evästeille. Jos haluat hyväksyä vain ensimmäisen osapuolen evästeet, valitse valintaruutu Estä kolmannen osapuolen evästeet ja sivustotiedot.

Evästeiden ja sivustotietojen säilyttäminen oletuksena selausistunnon ajan

Chrome antaa sivustojen säilyttää paikallistiedot, kuten ensimmäisen ja kolmannen osapuolen evästeet, käyttökerran ajan. Tiedot poistetaan, kun suljet Chromen.

Joitakin evästeitä ja ylläpidettyihin sovelluksiin liittyviä tietoja ei voi poistaa sisältöasetuksissa. Ylläpidettyjen sovellusten tietojen poistaminen tyhjentämällä välimuisti ja muut selaustiedot

Poikkeuksien tekeminen tiettyjen verkkosivustojen tai verkkotunnuksien evästeille

Jos haluat muokata joidenkin sivustojen tai verkkotunnusten evästeiden käsittelyä, klikkaa Hallinnoi poikkeuksia. Voit lisätä poikkeussäännön näkyviin tulevaan Eväste- ja sivustotietopoikkeukset -ikkunaan seuraavasti:

1. Klikkaa säntänimen malli -kenttää ja anna sen verkkotunnuksen nimi, jolle haluat luoda poikkeuksen.
      • Voit luoda poikkeuksen koko verkkotunnukselle kirjoittamalla [*.] ennen verkkotunnuksen nimeä (esim. [*.]google.com. Tämä sisältää myös drive.google.comin ja calendar.google.comin).
      • Voit myös määrittää IP-osoitteen, IPv6-osoitteen tai muuta kuin http-protokollaa käyttävän URL-osoitteen.
    2. Valitse valikosta, voiko sivusto asettaa evästeitä. Jos valitset Tyhjennä poistuttaessa, sivuston evästeet poistetaan aina, kun suljet selaimen.

Voit myös muokata tai poistaa poikkeuksia tämän valintaikkunan avulla.

Käytätkö Chromebookia töissä tai koulussa? Jos verkon järjestelmänvalvoja on määrittänyt evästeasetuksesi, et voi muuttaa niitä itse. Tietoja järjestelmänvalvojan hallinnoiman Chromebookin käytöstä

Katselemasi sivun evästetietojen tarkasteleminen

Osoitepalkissa saatetaan näyttää kuvakkeita, jotka kertovat sinulle asetetuista tai estetyistä evästeistä:

• Kuvake evästeet estetty tulee näkyviin, kun katselemallasi sivulla oleva eväste on estetty tietyille verkkotunnuksille tekemiesi poikkeuksien vuoksi, vaikka olisit sallinut kaikki paikalliset tiedot oletuksena.
  • Kuvake evästeet sallittu tulee näkyviin, kun katselemallesi sivulle on asetettu eväste tietyille verkkotunnuksille tekemiesi poikkeuksien vuoksi, vaikka olisit estänyt kaikki evästeet oletuksena.

Näet asetetut tai estetyt evästeet klikkaamalla kuvaketta ja valitsemalla Näytä evästeet ja sivuston tiedot. Voit sitten tehdä seuraavat poikkeukset:

• Sallittujen evästeiden estäminen uudelleen: Valitse sivusto ylhäällä olevasta luettelosta ja valitse Estä. Valitsemasi verkkotunnukset lisätään poikkeusluetteloosi.
  • Verkkotunnuksen evästeiden salliminen: Valitse sivusto alhaalla olevasta luettelosta ja valitse Salli. Valitsemasi verkkotunnukset lisätään poikkeusluetteloosi.

Jos olet valinnut selaimen käynnistysvalinnaksi Jatka siitä, mihin jäin, istuntokohtaiset evästeet tallennetaan selaimen sulkemisen yhteydessä. Näin pysyt kirjautuneena esimerkiksi Gmailiin.

• Verkkotunnuksen evästeiden salliminen siihen saakka, kunnes suljet Chromen: Valitse sivusto Estetyt-välilehden yläosasta ja valitse Tyhjennä suljettaessa . Evästeet poistetaan aina, kun suljet selaimen.

Saatat joutua päivittämään sivun, jotta muutokset tulevat voimaan. Vaikka olisit sallinut sivuston evästeet, sen kolmannen osapuolen evästeitä ei hyväksytä, jos olet valinnut Estä kolmannen osapuolen evästeet ja sivustotiedot -valintaruudun.