Cookies verwijderen, toestaan en beheren in Chrome

Je kunt bestaande cookies verwijderen, alle cookies toestaan of blokkeren en voorkeuren voor bepaalde websites instellen.

Belangrijk: Als je deel uitmaakt van de testgroep voor Trackingbeveiliging, zie je een nieuwe Chrome-instelling met de naam Trackingbeveiliging om cookies van derden te beheren. Meer informatie over Trackingbeveiliging

Wat zijn cookies?

Cookies zijn bestanden die worden gemaakt door websites die je bezoekt. Ze maken je online activiteiten makkelijker door gegevens over je bezoek op te slaan. Sites kunnen je bijvoorbeeld ingelogd houden, je sitevoorkeuren onthouden en je lokaal relevante content aanbieden.

Er zijn 2 soorten cookies:

• First-party cookies: Deze worden gemaakt door de site die je bezoekt. De site wordt getoond in de adresbalk.
  • Cookies van derden: Deze worden gemaakt door andere sites. Een site die je bezoekt, kan content van andere sites insluiten, zoals afbeeldingen, advertenties en tekst. Al deze andere sites kunnen cookies en andere gegevens opslaan om je gebruikerservaring te personaliseren.

Alle cookies verwijderen

Belangrijk: Als je cookies verwijdert, word je misschien uitgelogd van sites die jou onthouden en kunnen je opgeslagen voorkeuren worden verwijderd. Dit geldt elke keer dat een cookie wordt verwijderd.

1. Open Chrome Chrome op je Android-apparaat.
  2. Tik rechtsboven op Meer Meer en dan Instellingen.
  3. Tik op Privacy en beveiliging en dan Browsegegevens wissen.
  4. Kies een periode, zoals Afgelopen uur of Altijd.
  5. Vink Cookies en sitegegevens aan en vink alle andere items uit.
  6. Tik op Gegevens wissen en dan Wissen.
Cookies verwijderen van één site
  1. Open Chrome Chrome op je Android-apparaat.
  2. Ga naar een website.
  3. Tik rechtsboven op Meer Meer en dan Pagina-informatie Default (Secure) en dan Cookies en sitegegevens.
  4. Tik op Verwijderen Verwijderen naast het aantal cookies dat in gebruik is.
Cookies van derden toestaan of blokkeren
Belangrijk: Als je sites niet toestaat cookies op te slaan, werken die misschien niet zoals verwacht. Hier vind je meer informatie over sitegegevens op het apparaat als je first-party cookies wilt beheren.
Zo kun je cookies van derden voor elke site toestaan of blokkeren:
  1. Open Chrome Chrome op je Android-apparaat.
  2. Tik rechtsboven op Meer Meer en dan Instellingen.
  3. Tik op Site-instellingen en dan Cookies van derden.
  4. Selecteer een optie:
    • Cookies van derden toestaan.
    • Cookies van derden blokkeren in incognitomodus
    • Cookies van derden blokkeren.
      • Als je cookies van derden blokkeert, worden alle cookies van derden van andere sites geblokkeerd, tenzij je de site toestaat in je lijst met uitzonderingen.
Cookies van derden toestaan voor een specifieke site

Als je cookies van derden standaard blokkeert, kun je ze nog steeds toestaan voor een bepaalde site.

1. Open Chrome Chrome op je Android-apparaat.
  2. Tik rechtsboven op Meer Meer en dan Instellingen.
  3. Tik op Privacy en beveiliging en dan Cookies van derden.
    • Tip: Als je deel uitmaakt van de testgroep voor Trackingbeveiliging, selecteer je in plaats daarvan Trackingbeveiliging.
  4. Tik op + SITE-UITZONDERING TOEVOEGEN.
  5. Voer het webadres in.
    • Als je een uitzondering voor een heel domein wilt maken, voeg je [*.] vóór de domeinnaam in. [*.]google.com omvat bijvoorbeeld drive.google.com en calendar.google.com.
    • Je kunt ook een IP-adres of een webadres dat niet begint met http:// invoeren.
  6. Tik op Toevoegen.
Als je een uitzondering wilt verwijderen die je niet meer nodig hebt, tik je op de uitzondering en daarna op Verwijderen.
Cookies van derden tijdelijk toestaan voor een specifieke site
Als je cookies van derden blokkeert, werken sommige sites misschien niet zoals verwacht. Je kunt cookies van derden tijdelijk toestaan voor een specifieke site die je bezoekt.
  1. Open Chrome Chrome op je Android-apparaat.
  2. Doe het volgende in de adresbalk bovenaan:
    • Cookies van derden toestaan: Selecteer Pagina-informatie Default (Secure) en dan Cookies en sitegegevens en zet Cookies van derden aan.
    • Cookies van derden blokkeren: Selecteer Pagina-informatie Default (Secure) en dan Cookies en sitegegevens en zet Cookies van derden uit.

Tips:

Gerelateerde sites toegang geven tot je activiteit

Een bedrijf kan een groep sites definiëren die aan elkaar zijn gerelateerd. Een bedrijf wil je bijvoorbeeld ingelogd houden terwijl je navigeert tussen acme-music.example en acme-video.example.

Als je cookies van derden toestaat: Hiermee krijgen gerelateerde sites toegang tot je activiteit om content te personaliseren of je ingelogd te houden op verschillende sites.

Als je cookies van derden blokkeert: Hiermee kun je dit soort verbindingen tussen sites vaak voorkomen. Je kunt cookies van derden blokkeren terwijl je sites in dezelfde groep toestaat om de functionaliteit te verbeteren.

Je vindt de complete lijst met bedrijven die groepen gerelateerde sites definiëren op GitHub. Meer informatie over gerelateerde sites en cookies van derden

Belangrijk: Als je Alle cookies toestaan selecteert, kan een groep gerelateerde sites standaard je activiteit in de groep delen.

Zo sta je toe dat gerelateerde sites je activiteit in de groep zien:

1. Open Chrome Chrome op je Android-apparaat.
  2. Tik rechtsboven op Meer Meer en dan Instellingen.
  3. Tik op Privacy en beveiliging en dan Cookies van derden en dan Cookies van derden blokkeren.
  4. Zet Toestaan dat gerelateerde sites je activiteit in de groep zien aan of uit.

Zo toon je gerelateerde sites in dezelfde groep:

1. Open Chrome Chrome op je Android-apparaat.
  2. Tik rechtsboven op Meer Meer en dan Instellingen.
  3. Tik op Site-instellingen en dan Alle sites.
  4. Kies een site.
  5. Zoek onder Gerelateerde sites naar sites in dezelfde groep.

Je trackingbeveiliging beheren

Met Trackingbeveiliging aan kunnen sites veel minder cookies van derden gebruiken om je tijdens het browsen te volgen, behalve in gevallen waarin de basisservices anders niet goed werken. Als je wilt, kun je cookies van derden helemaal blokkeren in je instellingen. Je kunt je voorkeuren voor trackingbeveiliging beheren in de instellingen voor Privacy en beveiliging.

1. Open Chrome Chrome op je Android-apparaat.
  2. Tik rechtsboven op Meer Meer en dan Instellingen.
  3. Tik op Privacy en beveiliging en dan Trackingbeveiliging.
  4. Je kunt het volgende doen om je trackingbeveiliging aan te passen:
    • Alle cookies van derden blokkeren: Als je dit aanzet, werken functies op bepaalde sites misschien niet. Chrome blokkeert alle cookies van derden van sites die je bezoekt, waaronder gerelateerde sites.
    • Een Do Not Track-verzoek versturen met je browseverkeer: Als je deze functie aanzet, vraag je sites om je niet te volgen. Sites kunnen naar eigen goeddunken beslissen of ze aan het verzoek willen voldoen. Meer informatie over Do Not Track
    • Kiezen welke sites cookies van derden mogen gebruiken: Je kunt onder 'Sites met toestemming om cookies van derden te gebruiken' ook checken en bewerken welke sites je toestemming geeft om cookies van derden te gebruiken. Meer informatie over hoe je cookies van derden toestaat