Kontrollera om en webbplatsanslutning är säker

Ta reda på om en webbplats är säker genom att kontrollera säkerhetsinformation om webbplatsen. Chrome varnar dig om webbplatsen eller anslutningen till den inte är säker eller privat.

1. Öppna en sida i Chrome.
  2. Kontrollera webbplatsens säkerhet genom att titta på säkerhetsstatusen till vänster om webbadressen:
    • Lås Säker
    • Information Visa webbplats eller Inte säker
    • Farlig Inte säker eller Farlig
  3. Om du vill visa information om webbplatsen och vilka behörigheter den har klickar du på ikonen. Då visas en sammanfattning av hur privat anslutningen är enligt Chrome.

Vad säkerhetssymbolerna betyder

Symbolerna anger hur säkert det är att besöka och använda en webbplats. De visar om webbplatsen har ett giltigt säkerhetscertifikat enligt Chrome och om Chrome har en privat anslutning till webbplatsen.

Lås Säker

Uppgifter som du skickar till eller via webbplatsen är skyddade.

Var försiktig när du delar privata uppgifter även om ikonen visas. Kontrollera att adressen till den webbplats du vill besöka står i adressfältet.

Information Visa webbplats eller Inte säker

Webbplatsen har inte en privat anslutning. Någon skulle kunna se eller ändra uppgifter som du skickar eller får via den här webbplatsen.

På vissa webbplatser går det att besöka en säkrare version av sidan:

1. Markera adressfältet.
  2. Radera http:// och ange https://.

Om det inte fungerar kontaktar du webbplatsens ägare och ber att webbplatsen och uppgifterna skyddas med HTTPS.

Farlig Inte säker eller Farlig

Ange inte privata eller personliga uppgifter på den här sidan. Undvik om möjligt att använda webbplatsen.

Inte säker: Tänk dig för innan du fortsätter. Något är allvarligt fel med säkerheten hos den här webbplatsanslutningen. Någon skulle kunna se uppgifter som du skickar eller får via den här webbplatsen.

Felmeddelandet Osäker inloggning eller Osäker betalning kan visas.

Farlig: Undvik webbplatsen. Om en röd varningsskärm visas över hela sidan har platsen rapporterats som osäker av Säker webbsökning. Om du använder webbplatsen kan någon komma åt dina personliga uppgifter.

Åtgärda felet Anslutningen är inte privat

Om felmeddelandet Anslutningen är inte privat visas över hela sidan har det uppstått problem med webbplatsen, nätverket eller datorn. Läs mer om hur du felsöker problemet Anslutningen är inte privat.

Vad är ett säkerhetscertifikat?

När du besöker webbplatser som har HTTPS (säker anslutning) använder webbplatsens server ett certifikat för att bekräfta webbplatsens identitet för webbläsare som Chrome. Vem som helst kan skapa ett certifikat och påstå sig stå bakom en webbplats.

Chrome kräver att webbplatser använder certifikat från betrodda företag så att du ska kunna använda webben tryggt.