Ställa in standardsökmotor och genvägar för webbplatssökning

Du kan söka på webben med hjälp av adressfältet. I vissa länder används Google Sök som standardsökmotor i Chrome. I andra appar kan du bli ombedd att välja standardsökmotor. Du kan när som helst ändra standardsökmotor.

Om du upptäcker oväntade ändringar i sökmotorn kan du ha drabbats av skadlig programvara. Läs mer om hur du tar bort skadlig programvara.

Ange standardsökmotor

1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Välj Mer Mer uppe till höger följt av Inställningar.
  3. Välj sökmotor.
  4. Klicka på nedåtpilen Nedåtpil bredvid Sökmotorn som används i adressfältet.
  5. Välj en ny standardsökmotor.

Tips!

Hantera sökmotorer och genvägar till webbplatser

Du kan lägga till, redigera eller ta bort genvägar till webbplatssökning och ange en standardsökmotor.
  1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Välj Mer Mer uppe till höger följt av Inställningar.
  3. Välj Sökmotor till vänster följt av Hantera sökmotorer och webbplatssökning.
  4. Så här ändrar du genvägarna till webbplatssökning:
    • Lägga till: Välj Lägg till till höger om Webbplatssökning. När du har fyllt i textfälten väljer du Lägg till.
    • Redigera: Välj Redigera Edit till höger om en genväg.
    • Ange som standard: Välj Mer Mer till höger om en genväg följt av Ange som standard.
    • Inaktivera: Välj Mer Mer till höger om en genväg följt av Inaktivera.
    • Radera: Välj Mer Mer till höger om en genväg följt av Radera.

Tips!

• Du kan ställa in genvägar till en webbplats som ska användas för sökning.
  • Genvägar till öppna flikar, bokmärken och webbhistorik ingår i webbplatssökningarna. Du kan redigera eller inaktivera genvägarna, men de går inte att radera.
  • När du inaktiverar en genväg flyttas den till avsnittet Inaktiva genvägar.
  • Dessutom kan andra webbplatsförslag visas under Inaktiva genvägar. Om du vill lägga till dem som genvägar väljer du Aktivera.
    • Vissa sökwebbplatser visas inte under Inaktiva genvägar förrän du har sökt på den webbplatsen.

Fylla i textfält

Fältet Sökmotor

Skriv ett namn på sökmotorn.

Fältet Genväg

Skriv en genväg till sökmotorn i form av ett sökord. Då kan du snabbt använda sökmotorn genom att skriva sökordet i adressfältet.

Fältet Webbadress med %s i stället för sökfråga

Skriv webbadressen till sökmotorns resultatsida och använd %s där sökfrågan brukar stå.

Så här hittar och redigerar du resultatsidans webbadress:

1. Välj den sökmotor som du vill lägga till.
  2. Gör en sökning.
  3. Kopiera och klistra in sökresultatsidans webbadress i adressfältet. Sökresultatsidans adress är inte samma som webbplatsens.
    • Om du till exempel söker efter fotboll på Google är sökresultatsidans webbadress http://www.google.com/search?q=fotboll.
  4. Ersätt sökordet i webbadressen med %s.
    • Med webbadressen till Googles sökresultat skulle du t.ex. få http://www.google.com/search?q=%s som sökmotoradress.