Ange standardsökmotor

Du kan använda adressfältet som en sökruta. Google används automatiskt, men du kan ange en annan standardsökmotor.

Om Google är den sökmotor du brukar använda och plötsligt inte är det kan du ha fått skadlig programvara. Få hjälp med att återställa inställningarna i Chrome.

Ange standardsökmotor

Gör så här om du inte vill att Google ska vara standardsökmotor:

Dator
  1. Klicka på Chrome-menyn högt upp till höger. Chrome menu
  2. Välj Inställningar.
  3. Fortsätt till avsnittet Sök.
  4. Klicka i rullgardinsmenyn där det står Google.
  5. Välj en sökmotor i menyn.
Mobil enhet
  1. Öppna Chrome-menyn.
  2. Tryck på Inställningar.
  3. Tryck på Sökmotor under Grunderna.
  4. Välj den sökmotor som du vill använda i menyn.

Lägga till, redigera och ta bort sökmotorer

Dator
  1. Klicka på Chrome-menyn högt upp till höger. Chrome menu
  2. Välj Inställningar.
  3. Fortsätt till avsnittet Sök.
  4. Klicka på Hantera sökmotorer.
  5. Under Andra sökmotorer kan du:
    • lägga till en sökmotor: Fyll i fälten för att konfigurera sökmotorn.
    • redigera en sökmotor: Om en sökmotor finns med i listan väljer du den och redigerar fälten.
    • ta bort en sökmotor: Välj sökmotor och klicka på krysset som visas i slutet av raden.
    • ange en standardsökmotor: För markören över sökmotorn och klicka på Ange som standard. (Om knappen inte visas kanske du måste redigera webbadressen som anges.)
  6. Klicka på Klar.
Har du problem med att lägga till eller redigera en ny sökmotor?

Här följer några tips på hur du kan fylla i informationsfälten:

• Lägg till en ny sökmotor: Ange ett namn för sökmotorn.
  • Sökord: Ange ett kortkommando för sökmotorn i form av ett sökord. Du kan använda sökordet om du vill använda sökmotorn snabbt via adressfältet.
  • Webbadress: Ange sökmotorns webbadress. Så här hittar du webbadressen:
    1. Välj den sökmotor som du vill lägga till.
    2. Gör en sökning.
    3. Kopiera och klistra in webbadressen på sökresultatsidan i adressfältet. Tänk på att webbadressen för sökresultatsidan skiljer sig från webbplatsens adress. Om du till exempel besöker Google på http://www.google.com är webbadressen som du lägger till här adressen för sökresultatsidan när du sökte på xyz http://www.google.com/search?q=XYZ.
    4. Ersätt sökordet i webbadressen med %s. Om vi fortsätter med Googles sökmotor som exempel får du http://www.google.com/search?q=%s som din slutliga webbadress för sökmotorn. När du skriver in en sökning i adressfältet ersätts %s automatiskt med ditt sökord.

Obs! Se till att du inkluderar %s i webbadressen. Annars kan du inte ange sökmotorn som standardsökmotor.
Mobil enhet

Just nu kan du inte ändra listan med alternativ för standardsökmotorer.

Använder du Chromebook på jobbet eller i skolan? Nätverksadministratören kan välja en standardsökmotor eller hantera sökmotorer åt dig. Läs mer om hur du använder en Chrome-enhet som hanteras av någon annan