Ange standardsökmotor

Du kan använda adressfältet som en sökruta. Google används automatiskt, men du kan ange en annan standardsökmotor.

Om Google är den sökmotor du brukar använda och plötsligt inte är det kan du ha fått skadlig programvara. Få hjälp med att återställa inställningarna i Chrome.

Ange standardsökmotor

1. Klicka på menyn Meny uppe till höger.
  2. Välj Inställningar.
  3. Fortsätt till avsnittet Sök.
  4. Klicka på rullgardinsmenyn och välj en sökmotor.

Om det inte går att ange sökmotor kan du ha drabbats av skadlig programvara. Få hjälp med att återställa inställningarna i Chrome.

Lägga till, redigera och ta bort sökmotorer

1. Klicka på menyn Meny uppe till höger.
  2. Välj Inställningar.
  3. Fortsätt till avsnittet Sök.
  4. Klicka på Hantera sökmotorer.
  5. Under Andra sökmotorer kan du:
    • lägga till en sökmotor: Fyll i fälten för att konfigurera sökmotorn.
    • redigera en sökmotor: Om en sökmotor finns med i listan väljer du den och redigerar fälten.
    • ta bort en sökmotor: Välj sökmotor och klicka på krysset som visas i slutet av raden.
    • ange en standardsökmotor: För markören över sökmotorn och klicka på Ange som standard. (Om knappen inte visas kanske du måste redigera webbadressen som anges.)
  6. Klicka på Klar.
Har du problem med att lägga till eller redigera en ny sökmotor?

Här följer några tips på hur du kan fylla i informationsfälten:

• Lägg till en ny sökmotor: Ange ett namn för sökmotorn.
  • Sökord: Ange ett kortkommando för sökmotorn i form av ett sökord. Du kan använda sökordet om du vill använda sökmotorn snabbt via adressfältet.
  • Webbadress: Ange sökmotorns webbadress. Så här hittar du webbadressen:
    1. Välj den sökmotor som du vill lägga till.
    2. Gör en sökning.
    3. Kopiera och klistra in webbadressen på sökresultatsidan i adressfältet. Tänk på att webbadressen till sökresultatsidan inte är densamma som webbadressen till webbplatsen.
      • Webbadressen till Google är till exempel http://www.google.com, men här ska du lägga till webbadressen till sidan med sökresultat. Om du sökte efter xyz skulle webbadressen till sidan med Googles sökresultat vara http://www.google.com/search?q=XYZ.
    4. Ersätt sökordet i webbadressen med %s.
      • Utifrån webbadressen till Googles sökresultat ovan skulle du t.ex. få http://www.google.com/search?q=%s som slutlig sökmotoradress. När du skriver en sökning i adressfältet ersätts %s automatiskt med det du söker efter.
      • Obs! Det är viktigt att du tar med %s i webbadressen. Annars går det inte att ange sökmotorn som standardsökmotor.

Använder du Chromebook på jobbet eller i skolan? Nätverksadministratören kan välja en standardsökmotor eller hantera sökmotorer åt dig. Läs mer om hur du använder en Chrome-enhet som administreras av någon annan.