Ange standardsökmotor

Du kan använda adressfältet som en sökruta. Google används automatiskt, men du kan ange en annan standardsökmotor.

Om du upptäcker oväntade ändringar i sökmotorn kan du ha drabbats av skadlig programvara. Läs mer om hur du tar bort skadlig programvara.

Ange standardsökmotor

1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på Mer Mer uppe till höger följt av Inställningar.
  3. Klicka på Sökmotor.
  4. Klicka på nedåtpilen Nedåtpil bredvid Sökmotorn som används i adressfältet.
  5. Välj en ny standardsökmotor.

Om det inte går att ange sökmotor kan du ha drabbats av skadlig programvara. Få hjälp med att återställa inställningarna i Chrome.

Lägga till, redigera eller ta bort genvägar till webbplatssökning

1. Öppna Chrome Chrome på datorn.
  2. Klicka på Mer Mer uppe till höger följt av Inställningar.
  3. Klicka på Sökmotor till vänster följt av Hantera sökmotorer och webbplatssökning.
  4. Så här ändrar du genvägarna till webbplatssökning:
    • Lägga till: Klicka på Lägg till till höger om Webbplatssökning. När du har fyllt i textfälten klickar du på Lägg till.
    • Redigera: Klicka på Redigera Edit till höger om en genväg.
    • Ange som standard: Klicka på Mer Mer till höger om en genväg följt av Ange som standard.
    • Inaktivera: Klicka på Mer Mer till höger om en genväg följt av Inaktivera.
    • Radera: Klicka på Mer Mer till höger om en genväg följt av Radera.

Tips!

• Du kan ställa in genvägar till en webbplats som ska användas för sökning.
  • När du inaktiverar en genväg flyttas den till Inaktiva genvägar.
  • Dessutom kan andra webbplatsförslag visas under Inaktiva genvägar. Om du vill lägga till dem som genvägar klickar du på Aktivera.
    • Vissa sökwebbplatser visas inte under Inaktiva genvägar förrän du har sökt på den webbplatsen.

Så här fyller du i textfälten

Fältet Sökmotor

Skriv ett namn på sökmotorn.

Fältet Genväg

Skriv en genväg till sökmotorn i form av ett sökord. Då kan du snabbt använda sökmotorn genom att skriva sökordet i adressfältet.

Fältet Webbadress med %s i stället för sökfråga

Skriv webbadressen till sökmotorns resultatsida och använd %s där sökfrågan brukar stå.

Så här hittar och redigerar du resultatsidans webbadress:

1. Välj den sökmotor som du vill lägga till.
  2. Gör en sökning.
  3. Kopiera och klistra in sökresultatsidans webbadress i adressfältet. Sökresultatsidans adress är inte samma som webbplatsens.
    • Om du till exempel söker efter fotboll på Google är sökresultatsidans webbadress http://www.google.com/search?q=fotboll.
  4. Ersätt sökordet i webbadressen med %s.
    • Med webbadressen till Googles sökresultat ovan skulle du t.ex. få http://www.google.com/search?q=%s som sökmotoradress.

Söka med genvägar i adressfältet

1. Öppna Chrome Chrome på datorn.
  2. Skriv genvägen till den sökmotor eller webbplats som du vill använda för sökningen i adressfältet.
  3. Tryck på blanksteg eller tabb.
    • Du kan välja i Chrome-inställningarna om tabbtangenten eller blankstegstangenten ska aktivera adressfältet.
  4. Ange söktermen.
  5. Tryck på Retur.

Använder du Chromebook på jobbet eller i skolan? Nätverksadministratören kan välja en standardsökmotor eller hantera sökmotorer åt dig. Läs mer om hur du använder en hanterad Chrome-enhet.