Standaard zoekmachine en snelkoppelingen voor Site Search instellen

Je kunt de adresbalk (omnibox) gebruiken om op internet te zoeken. In sommige landen is Google Zoeken de standaard zoekmachine van Chrome. In andere wordt je misschien gevraagd je standaard zoekmachine te kiezen. Je kunt je standaard zoekmachine altijd wijzigen.

Als je zoekmachine onverwacht verandert, heb je misschien malware op je apparaat. Meer informatie over hoe je malware verwijdert

Je standaard zoekmachine instellen

1. Open Chrome op je computer.
  2. Selecteer rechtsboven Meer Meer en dan Instellingen.
  3. Selecteer Zoekmachine.
  4. Selecteer de pijl-omlaag Pijl-omlaag naast Zoekmachine gebruikt in adresbalk.
  5. Selecteer een nieuwe standaard zoekmachine.

Tips:

Zoekmachines en snelkoppelingen voor Site Search beheren

Je kunt snelkoppelingen voor Site Search toevoegen, bewerken of verwijderen en een standaard zoekmachine instellen.
  1. Open Chrome op je computer.
  2. Selecteer rechtsboven Meer Meer en dan Instellingen.
  3. Selecteer links de optie Zoekmachine en dan Zoekmachines en Site Search beheren.
  4. Zo wijzig je de snelkoppelingen voor Site Search:
    • Toevoegen: Selecteer rechts van Site Search de optie Toevoegen. Nadat je de tekstvelden hebt ingevuld, selecteer je Toevoegen.
    • Bewerken: Selecteer rechts van een snelkoppeling voor Site Search de optie Bewerken Bewerken.
    • Als standaard instellen: selecteer rechts van een snelkoppeling voor Site Search de optie Meer Meer en dan Als standaard instellen.
    • Deactiveren: selecteer rechts van een snelkoppeling voor Site Search de optie Meer Meer en dan Deactiveren.
    • Verwijderen: Selecteer rechts van een snelkoppeling voor Site Search de optie Meer Meer en dan Verwijderen.

Tips:

• Je kunt ook snelkoppelingen instellen om op specifieke sites te zoeken.
  • Snelkoppelingen voor je geopende tabbladen, bookmarks en browsegeschiedenis zijn opgenomen in je Site Search-opdrachten. Je kunt deze snelkoppelingen bewerken of uitzetten, maar ze kunnen niet worden verwijderd.
  • Als je een snelkoppeling voor Site Search deactiveert, wordt deze verplaatst naar het gedeelte Inactieve snelkoppelingen.
  • In het gedeelte Inactieve snelkoppelingen vind je ook andere voorgestelde sites. Als je ze wilt toevoegen aan je snelkoppelingen voor Site Search, selecteer je Activeren.
    • Voor sommige zoeksites staat de site pas in het gedeelte Inactieve snelkoppelingen nadat je op die site hebt gezocht.

Tekstvelden invullen

Het veld Zoekmachine

Geef een label of naam voor de zoekmachine op.

Het veld Snelkoppeling

Geef de tekst op die je als snelkoppeling voor de zoekmachine wilt gebruiken. Je kunt het zoekwoord in de adresbalk opgeven om de zoekmachine snel te gebruiken.

Het veld URL met %s in plaats van zoekterm

Geef het webadres voor de resultatenpagina van de zoekmachine op en gebruik %s op de plek van de zoekterm.

Zo vind en bewerk je het webadres van de resultatenpagina:

1. Ga naar de zoekmachine die je wilt toevoegen.
  2. Voer een zoekopdracht uit.
  3. Kopieer het webadres voor de pagina met zoekresultaten en plak dit in het veld URL. Het adres voor de pagina met zoekresultaten verschilt van het websiteadres.
    • Zoek je bijvoorbeeld naar 'voetbal', dan is de URL van de Google-zoekresultaten http://www.google.com/search?q=voetbal.
  4. Vervang de zoekterm in de URL door %s.
    • Als je bijvoorbeeld de URL van de Google-zoekresultaten gebruikt, dan is het adres van je zoekmachine http://www.google.com/search?q=%s.