Je standaard zoekmachine instellen

Je kunt de adresbalk (omnibox) gebruiken als zoekvak. Hiervoor wordt automatisch Google gebruikt, maar je kunt ook een andere standaard zoekmachine instellen.

Als je zoekmachine onverwacht verandert, heb je misschien malware op je apparaat. Meer informatie over het verwijderen van malware

Je standaard zoekmachine instellen

1. Open Chrome op je computer.
  2. Klik rechtsboven op Meer Meer en dan Instellingen.
  3. Klik op Zoekmachine.
  4. Klik naast Zoekmachine gebruikt in adresbalk op de pijl-omlaag Pijl-omlaag.
  5. Selecteer een nieuwe standaard zoekmachine.

Als je hebt geprobeerd je zoekmachine in te stellen, maar dit is mislukt, staat er mogelijk malware op je computer. Hulp bij het herstellen van je Chrome-instellingen

Snelkoppelingen voor sitezoekopdrachten toevoegen, bewerken of verwijderen

1. Open Chrome Chrome op je computer.
  2. Klik rechtsboven op Meer Meer en dan Instellingen.
  3. Klik links op Zoekmachine en dan Zoekmachines en Site Search beheren.
  4. Zo wijzig je de snelkoppelingen voor sitezoekopdrachten:
    • Toevoegen: Klik rechts van Site Search op Toevoegen. Nadat je de tekstvelden hebt ingevuld, klik je op Toevoegen.
    • Bewerken: Klik rechts van een snelkoppeling voor sitezoekopdrachten op Bewerken Bewerken.
    • Als standaard instellen: Klik rechts van een snelkoppeling voor sitezoekopdrachten op Meer Meer en dan Als standaard instellen.
    • Deactiveren: Klik rechts van een snelkoppeling voor sitezoekopdrachten op Meer Meer en dan Deactiveren.
    • Verwijderen: Klik rechts van een snelkoppeling voor sitezoekopdrachten op Meer Meer en dan Verwijderen.

Tips:

• Je kunt ook snelkoppelingen instellen om op specifieke sites te zoeken.
  • Als je een snelkoppeling voor sitezoekopdrachten deactiveert, wordt deze verplaatst naar het gedeelte Inactieve snelkoppelingen.
  • In het gedeelte Inactieve snelkoppelingen zie je ook andere voorgestelde sites. Als je ze wilt toevoegen aan je snelkoppelingen voor sitezoekopdrachten, klik je op Activeren.
    • Voor sommige zoeksites zie je de site pas in het gedeelte Inactieve snelkoppelingen nadat je op die site hebt gezocht.

Tekstvelden invullen

Het veld Zoekmachine

Geef een label of naam voor de zoekmachine op.

Het veld Snelkoppeling

Geef de tekst op die je als snelkoppeling voor de zoekmachine wilt gebruiken. Je kunt het zoekwoord in de adresbalk opgeven om de zoekmachine snel te gebruiken.

Het veld 'URL met %s ipv. zoekterm'

Geef het webadres voor de resultatenpagina van de zoekmachine op en gebruik %s op de plek van de zoekterm.

Zo vind en bewerk je het webadres van de resultatenpagina:

1. Ga naar de zoekmachine die je wilt toevoegen.
  2. Voer een zoekopdracht uit.
  3. Knip het webadres voor de pagina met zoekresultaten en plak dit in het veld URL. Het adres voor de pagina met zoekresultaten verschilt van het websiteadres.
    • Als je bijvoorbeeld naar 'voetbal' zoekt, is http://www.google.com/search?q=voetbal de URL van de Google-zoekresultaten.
  4. Vervang de zoekterm in de URL door %s.
    • Als je bijvoorbeeld de URL van de Google-zoekresultaten gebruikt, is http://www.google.com/search?q=%s het adres van je zoekmachine.

Snelkoppelingen gebruiken om te zoeken vanuit je adresbalk

1. Open Chrome Chrome op je computer.
  2. Geef in de adresbalk de tekstsnelkoppeling op die je hebt gemaakt voor je favoriete zoekmachine of site om te zoeken.
  3. Druk op de spatiebalk of de Tab-toets.
    • In de instellingen van Chrome kun je kiezen of je de Tab-toets of de spatiebalk de adresbalk activeert.
  4. Geef je zoekopdracht op.
  5. Druk op Enter.

Gebruik je een Chromebook thuis of op school? Je netwerkbeheerder kan een standaard zoekmachine selecteren of je zoekmachines voor je beheren. Meer informatie over hoe je een beheerd Chrome-apparaat gebruikt