Uw standaardzoekmachine instellen

U kunt de adresbalk (omnibox) gebruiken als zoekvak. Hiervoor wordt automatisch Google gebruikt, maar u kunt ook een andere standaardzoekmachine instellen.

Als Google uw gebruikelijke zoekmachine is, maar ineens niet meer, kan er sprake zijn van malware. Hulp krijgen bij het herstellen van uw Chrome-instellingen.

Uw standaardzoekmachine instellen

1. Klik in de rechterbovenhoek op Menu Menu.
  2. Selecteer Instellingen.
  3. Ga naar het gedeelte Zoeken.
  4. Klik op het dropdown-menu en selecteer een zoekmachine.

Als u heeft geprobeerd uw zoekmachine in te stellen, maar dit is mislukt, staat er mogelijk malware op uw computer. Hulp krijgen bij het herstellen van uw Chrome-instellingen.

Zoekmachines toevoegen, bewerken of verwijderen

1. Klik in de rechterbovenhoek op Menu Menu.
  2. Selecteer Instellingen.
  3. Ga naar het gedeelte Zoeken.
  4. Klik op Zoekmachines beheren.
  5. Onder 'Overige zoekmachines' kunt u:
    • Een zoekmachine toevoegen: vul de velden in om de zoekmachine in te stellen.
    • Een zoekmachine bewerken: als er een zoekmachine wordt weergegeven, kunt u deze selecteren en de velden bewerken.
    • Een zoekmachine verwijderen: selecteer de zoekmachine en klik op de X aan het eind van de regel.
    • Een standaardzoekmachine instellen: plaats de muisaanwijzer boven de zoekmachine en klik op Instellen als standaard. (Als de knop niet wordt weergegeven, moet u wellicht de weergegeven URL bewerken.)
  6. Klik op Gereed.
Ondervindt u problemen bij het toevoegen of bewerken van een nieuwe zoekmachine?

Hier volgen enkele tips voor het invullen van de informatievelden:

• Een nieuwe zoekmachine toevoegen: geef een label voor de zoekmachine op.
  • Zoekwoord: geef een tekst op die u als snelkoppeling voor de zoekmachine wilt gebruiken. U kunt het zoekwoord gebruiken om via de adresbalk snel toegang te krijgen tot de zoekmachine.
  • URL: geef het webadres van de zoekmachine op. Het webadres achterhalen:
    1. Ga naar de zoekmachine die u wilt toevoegen.
    2. Voer een zoekopdracht uit.
    3. Knip en plak het webadres voor de pagina met zoekresultaten in het URL-veld. Houd er rekening mee dat de URL voor de pagina met zoekresultaten enigszins afwijkt van de URL van de website.
      • http://www.google.com is bijvoorbeeld de URL waarmee u toegang krijgt tot Google, maar u moet hier de URL voor de pagina met zoekresultaten toevoegen. Als u naar 'xyz' heeft gezocht, is de URL voor de pagina met Google-zoekresultaten http://www.google.com/search?q=XYZ.
    4. Vervang de zoekterm in de URL door %s.
      • Als u bijvoorbeeld de URL voor de pagina met Google-zoekresultaten gebruikt, krijgt u http://www.google.com/search?q=%s als uiteindelijke URL voor de zoekmachine. Wanneer u een zoekopdracht in de adresbalk typt, wordt %s automatisch vervangen door uw zoekterm.
      • Opmerking: Zorg ervoor dat u %s opneemt in de URL. Anders kunt u deze zoekmachine niet instellen als standaardzoekmachine.

Gebruikt u een Chromebook thuis of op school? Uw netwerkbeheerder kan een standaardzoekmachine selecteren of uw zoekmachines voor u beheren. Informatie over het gebruik van een beheerd Chrome-apparaat.

Megan is Google Chrome-expert en auteur van deze Help-pagina. Help haar dit artikel te verbeteren door hieronder feedback achter te laten.