Uw standaardzoekmachine instellen

U kunt de adresbalk (omnibox) gebruiken als een zoekvak. Hiervoor wordt automatisch Google gebruikt, maar u kunt ook een andere standaardzoekmachine instellen.

Als Google uw gebruikelijke zoekmachine is, maar ineens niet meer, kan er sprake zijn van malware. Hulp krijgen bij het herstellen van uw Chrome-instellingen.

Uw standaardzoekmachine instellen

Als u Google niet als uw standaardzoekmachine wilt gebruiken, volg dan onderstaande stappen:

Computer
  1. Klik op het Chrome-menu in de rechterbovenhoek Chrome menu
  2. Selecteer Instellingen.
  3. Ga naar het gedeelte 'Zoeken'.
  4. Klik op het dropdown-menu genaamd 'Google'.
  5. Selecteer een zoekmachine in het menu.
Mobiel apparaat
  1. Open het Chrome-menu.
  2. Tik op Instellingen.
  3. Tik onder 'Basisinstellingen' op Zoekmachine.
  4. Selecteer in het menu de zoekmachine die u wilt gebruiken.

Zoekmachines toevoegen, bewerken of verwijderen

Computer
  1. Klik op het Chrome-menu in de rechterbovenhoek Chrome menu
  2. Selecteer Instellingen.
  3. Ga naar het gedeelte 'Zoeken'.
  4. Klik op Zoekmachines beheren.
  5. Onder 'Overige zoekmachines' kunt u:
    • Een zoekmachine toevoegen: vul de velden in om de zoekmachine in te stellen.
    • Een zoekmachine bewerken: als er een zoekmachine wordt weergegeven, kunt u deze selecteren en de velden bewerken.
    • Een zoekmachine verwijderen: selecteer de zoekmachine en klik op de X die onder aan de rij wordt weergegeven.
    • Een standaardzoekmachine instellen: plaats de muisaanwijzer boven de zoekmachine en klik op Instellen als standaard. (Als de knop niet wordt weergegeven, moet u wellicht de weergegeven URL bewerken.)
  6. Klik op Gereed.
Ondervindt u problemen bij het toevoegen of bewerken van een nieuwe zoekmachine?

Hier volgen enkele tips voor het invullen van de informatievelden:

• Een nieuwe zoekmachine toevoegen: geef een label voor de zoekmachine op.
  • Zoekwoord: geef een tekst op die u als snelkoppeling voor de zoekmachine wilt gebruiken. U kunt het zoekwoord gebruiken om via de adresbalk snel toegang te krijgen tot de zoekmachine.
  • URL: geef het webadres van de zoekmachine op. Het webadres achterhalen:
    1. Ga naar de zoekmachine die u wilt toevoegen.
    2. Voer een zoekopdracht uit.
    3. Knip en plak het webadres voor de pagina met zoekresultaten in het URL-veld. Houd er rekening mee dat de URL voor de pagina met zoekresultaten enigszins afwijkt van de URL van de website. Hoewel u bijvoorbeeld naar http://www.google.com gaat om Google te openen, voegt u hier de URL toe voor de pagina met zoekresultaten als u naar 'xyz' heeft gezocht, namelijk http://www.google.com/search?q=XYZ.
    4. Vervang de zoekterm in de URL door %s. Als we verder gaan met het voorbeeld van de Google-zoekmachine, wordt http://www.google.com/search?q=%s uw uiteindelijke zoekmachine-URL. Wanneer u een zoekopdracht in de adresbalk typt, wordt %s automatisch vervangen door uw zoekterm.

Opmerking: Controleer of u %s heeft opgenomen in de URL. Anders kunt u deze zoekmachine niet instellen als standaardzoekmachine.
Mobiel apparaat

U kunt momenteel de lijst met opties voor standaardzoekmachines niet wijzigen.

Gebruikt u een Chromebook thuis of op school? Uw netwerkbeheerder kan een standaardzoekmachine selecteren of uw zoekmachines voor u beheren. Meer informatie over het gebruik van een beheerd Chrome-apparaat