Uw standaardzoekmachine instellen

U kunt de adresbalk (omnibox) gebruiken als zoekvak. Hiervoor wordt automatisch Google gebruikt, maar u kunt ook een andere standaardzoekmachine instellen.

Als Google uw gebruikelijke zoekmachine is, maar ineens niet meer, kan er sprake zijn van malware. Hulp krijgen bij het herstellen van uw Chrome-instellingen.

Uw standaardzoekmachine instellen

1. Open Chrome op uw computer.
  2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer en vervolgens Meer Instellingen.
  3. Klik in het gedeelte Zoeken op de pijl-omlaag Pijl-omlaag naast uw huidige standaardzoekmachine.
  4. Selecteer een nieuwe standaardzoekmachine.

Als u heeft geprobeerd uw zoekmachine in te stellen, maar dit is mislukt, staat er mogelijk malware op uw computer. Hulp krijgen bij het herstellen van uw Chrome-instellingen.

Andere zoekmachines toevoegen, bewerken of verwijderen

1. Open Chrome op uw computer.
  2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer Meer en vervolgens Instellingen.
  3. Klik in het gedeelte Zoeken op Zoekmachines beheren.
  4. Onder 'Andere zoekmachines' kunt u:
    • Een zoekmachine toevoegen: Vul onder 'Andere zoekmachines' de tekstvelden onderaan in.
    • Een zoekmachine bewerken: Klik op de zoekmachine. Bewerk de velden.
    • Een zoekmachine verwijderen: Wijs de zoekmachine aan. Klik aan de rechterkant op Verwijderen Verwijderen.
    • Een standaardzoekmachine instellen: Wijs de zoekmachine aan en klik op Instellen als standaard.
  5. Klik op Gereed.

Tips voor het invullen van de velden

Het veld 'Een nieuwe zoekmachine toevoegen'

Geef een label of naam voor de zoekmachine op.

Het veld Zoekwoord

Geef de tekst op die u als snelkoppeling voor de zoekmachine wilt gebruiken. U kunt het zoekwoord in de adresbalk opgeven om de zoekmachine snel te gebruiken.

Het veld URL

Geef het webadres van de zoekmachine op. Het webadres achterhalen:

1. Ga naar de zoekmachine die u wilt toevoegen.
  2. Voer een zoekopdracht uit.
  3. Knip het webadres voor de pagina met zoekresultaten en plak dit in het veld URL. Het adres voor de pagina met zoekresultaten verschilt van het websiteadres.
    • Als u bijvoorbeeld naar 'voetbal' zoekt, is http://www.google.com/search?q=voetbal de URL van de Google-zoekresultaten.
  4. Vervang de zoekterm in de URL door %s.
    • Als u bijvoorbeeld de URL van de Google-zoekresultaten gebruikt, is http://www.google.com/search?q=%s het adres van uw zoekmachine.

Gebruikt u een Chromebook thuis of op school? Uw netwerkbeheerder kan een standaardzoekmachine selecteren of uw zoekmachines voor u beheren. Informatie over het gebruik van een beheerd Chrome-apparaat.

Megan is Google Chrome-expert en auteur van deze Help-pagina. Help haar dit artikel te verbeteren door hieronder feedback achter te laten.