Bruk Chrome med tilgjengelighetsutvidelser

Du kan gjøre det lettere å bruke Chrome ved å installere tilgjengelighetsutvidelser.

Finn og legg til tilgjengelighetsutvidelser

For å finne tilgjengelighetsutvidelser for Chrome, gå til Chrome Nettmarked og søk etter «accessibility».

Når du finner en utvidelse du vil bruke, kan du legge den til i Chrome:

1. I Chrome Nettmarked klikker du på utvidelsen du vil installere.
  2. Klikk på Legg til Chrome øverst til høyre.
  3. Bekreft ved å klikke på Legg til utvidelsen når du blir bedt om det. Et ikon for utvidelsen vises til høyre for adressefeltet.

Hvis du bruker en skjermleser og vil ha beskrivelser av umerkede bilder, kan du finne ut mer om hvordan du får bildebeskrivelser i Chrome.

Bruk Googles tilgjengelighetsutvidelser

Markørsurfing (naviger med tastaturet)

Bruk Markørsurfing-utvidelsen for å bevege deg rundt på nettsider med tastaturet i stedet for en styreflate eller mus. Du kan også merke og navigere gjennom tekst og klikke på linker og andre sidekontroller.

For å slå på utvidelsen, klikk på Markørsurfing Markørsurfing til høyre for adressefeltet.

• Du kan også slå på markørsurfing med hurtigtasten F7. På Chromebook er hurtigtasten Ctrl + søketasten + 7 eller Ctrl + Appoversikt-tasten + 7.
Hvis du bruker Chromebook, kan du også trykke på Søk + Lysstyrke opp på tastaturet for å slå utvidelsen av eller på.

Slik bruker du utvidelsen:

• For å flytte markøren ett ord av gangen, trykk på Ctrl + en av piltastene.
  • For å gå mellom kontroller som kan få fokus, trykk på Tab.
  • For å merke tekst, trykk på Shift + en av piltastene.
  • Når kontroller som kan få fokus, krever piltastene (for eksempel lister), kan du gå ut av dem ved å trykke på Esc og en av piltastene.

Color Enhancer (juster fargene på nettsider)

Når du bruker Color Enhancer-utvidelsen, kan du justere fargene på nettsider, for eksempel fjerne farger du har problemer med.

Slik bruker du utvidelsen:

1. For å slå på utvidelsen, klikk på Color Enhancer Color Enhancer til høyre for adressefeltet.
  2. Klikk på Setup.
  3. Velg den raden med fargekombinasjoner hvor du syns det er vanskeligst å skille mellom fargene.
  4. Flytt på glidebryteren for å justere nivået på fargekorrigeringen. Velg en innstilling hvor du kan se flest mulig stjerner med minst mulig fargefeil.
  5. Klikk på OK når du er ferdig.
Høy kontrast (juster eller fjern farger)

Viktig: Hvis du bruker den nyeste versjonen av Chrome på en Windows-datamaskin, justeres fargeinnstillingene i Chrome automatisk etter innstillingene på datamaskinen.

Du kan gjøre det lettere å lese tekst og se detaljer i bilder ved å bruke Høy kontrast-utvidelsen. Den inneholder filtre du kan bruke til å justere fargekontrasten, bytte mellom svart og hvitt eller fjerne alle farger fullstendig. Du kan også tilpasse innstillingene etter nettsted.

Merk: Noen nettsider som er innebygd i Chrome, kan ikke justeres, for eksempel Chrome Nettmarked, ny fane og siden for Chrome-innstillingene.

Slik bruker du utvidelsen:

• For å slå på utvidelsen, klikk på Høy kontrast Høy kontrast til høyre for adressefeltet.
  • For å justere bilder og tekst på siden, klikk på Høy kontrast Høy kontrast. Velg fargevalget du vil bruke, under «Fargevalg for [nettsted]».
  • For å slå av utvidelsen, klikk på Høy kontrast Høy kontrast etterfulgt av Deaktiver.

Du kan også surfe med mørkt tema eller i mørk modus.

Lange Beskrivelser på hurtigmenyen (se lange beskrivelser)

Med utvidelsen Lange beskrivelser på hurtigmenyen kan du legge til et alternativ på hurtigmenyen og deretter høyreklikke på et hvilket som helst element på en side og åpne den tilhørende lange beskrivelsen. Utvidelsen bruker «longdesc»- og «aria-describedat»-attributtene i HTML-koden, som brukes av enkelte hjelpeteknologier.

Slik bruker du utvidelsen:

• Høyreklikk på et hvilket som helst element på siden, og åpne den lange beskrivelsen.
  • For å hjelpe deg med å identifisere bilder med lange beskrivelser, legg til en fargekant:
    1. Klikk på Lange beskrivelser Lange beskrivelser til høyre for adressefeltet.
    2. Klikk på Alternativer.
    3. Merk av for «Legg til kantlinje på elementer med «aria-describedat»- eller «longdesc»-attributter». Endringen lagres automatisk.
    4. Lukk «Alternativer»-fanen.