Chrome gebruiken met toegankelijkheidsextensies

Je kunt Chrome gemakkelijker toegankelijk maken door toegankelijkheidsextensies te installeren.

Toegankelijkheidsextensies zoeken en toevoegen

Als je toegankelijkheidsextensies voor Chrome wilt vinden, ga je naar de Chrome Web Store en zoek je naar 'toegankelijkheid'.

Wanneer je een extensie vindt die je wilt gebruiken, kun je deze als volgt aan Chrome toevoegen:

1. Klik in de Chrome Web Store op de extensie die je wilt installeren.
  2. Klik in de rechterbovenhoek op Toevoegen aan Chrome.
  3. Wanneer je hierom wordt gevraagd, bevestig je je keuze door op Extensie toevoegen te klikken. Rechts van de adresbalk wordt een pictogram voor de extensie weergegeven.

Als je een schermlezer gebruikt en beschrijvingen van niet-gelabelde afbeeldingen wilt ontvangen, bekijk je meer informatie over hoe je beschrijvingen van afbeeldingen kunt ophalen in Chrome.

Toegankelijkheidsextensies van Google gebruiken

Bladeren met navigatietoetsen (navigeren met behulp van je toetsenbord)

Gebruik de extensie 'Bladeren met navigatietoetsen' om met je toetsenbord door een webpagina te navigeren in plaats van met een touchpad of muis. Je kunt ook tekst selecteren en door tekst bladeren en op links en andere bedieningselementen op de pagina klikken.

Als je de extensie wilt inschakelen, klik je rechts van de adresbalk op Bladeren met navigatietoetsen Bladeren met navigatietoetsen.

• Je kunt browsen met navigatietoetsen ook inschakelen met de sneltoets F7. Op Chromebook is de sneltoets Ctrl + Zoeken  + 7 of Ctrl + Launcher  + 7.
Als je een Chromebook hebt, kun je ook op Zoeken + Helderheid omhoog op je toetsenbord drukken om de extensie in of uit te schakelen.

Je gebruikt de extensie als volgt:

• Als je van woord naar woord wilt gaan, druk je op Ctrl + pijltoets.
  • Als je de focus tussen actieve bedieningselementen wilt verplaatsen, druk je op Tab.
  • Als je tekst wilt selecteren, druk je op Shift + pijltoets.
  • Wanneer er voor een actief bedieningselement (zoals een lijst) pijltoetsen nodig zijn, sluit je het element door op Esc en een van de pijltoetsen te drukken.

Kleurverbetering (kleuren op webpagina's aanpassen)

Met de extensie Kleurverbetering kun je de kleuren op webpagina's aanpassen, bijvoorbeeld door specifieke kleuren te verwijderen die lastig voor je zijn.

Je gebruikt de extensie als volgt:

1. Je schakelt de extensie in door rechts van de adresbalk op Kleurverbetering Kleurverbetering te klikken.
  2. Klik op Configuratie.
  3. Kies de rij met kleurencombinaties die het meest verwarrend voor je zijn.
  4. Verplaats de schuifregelaar om het kleurcorrectieniveau aan te passen. Kies een instelling waarbij je zo veel mogelijk sterren ziet met de minste hoeveelheid kleurvervorming.
  5. Als je klaar bent, klik je op OK.
Hoog contrast (kleuren aanpassen of verwijderen)

Belangrijk: Als je de nieuwste versie van Chrome op een Windows-computer gebruikt, worden de kleurinstellingen van Chrome automatisch aangepast aan de instellingen op je computer.

Je kunt wellicht gemakkelijker tekst lezen en afbeeldingsdetails bekijken met de extensie 'Hoog contrast'. Deze extensie biedt filters om het kleurcontrast aan te passen, zwart en wit om te wisselen of kleuren volledig te verwijderen. Je kunt je instellingen ook aanpassen per website.

Opmerking: Sommige ingebouwde webpagina's van Chrome, zoals de Chrome Web Store, de pagina 'Nieuw tabblad' en de pagina met Chrome-instellingen, kunnen niet worden aangepast.

Je gebruikt de extensie als volgt:

• Als je de extensie wilt inschakelen, klik je rechts van de adresbalk op Hoog contrast Hoog contrast.
  • Als je afbeeldingen en tekst op de pagina wilt aanpassen, klik je op Hoog contrast Hoog contrast. Onder 'Kleurenschema voor [website]' selecteer je het gewenste kleurenschema.
  • Klik op Hoog contrast Hoog contrast en dan Uitschakelen om de extensie uit te schakelen.

Je kunt ook browsen met het donkere thema of in de donkere modus.

Lange beschrijvingen in contextmenu (lange beschrijvingen weergeven)

Met de extensie 'Lange beschrijvingen in contextmenu' kun je een item aan het contextmenu toevoegen en vervolgens met de rechtermuisknop op een willekeurig element op de pagina klikken om de lange beschrijving van dat element te openen. De extensie gebruikt de HTML-kenmerken 'longdesc' en 'aria-describedat' die door sommige hulptechnologieën worden gebruikt.

Je gebruikt de extensie als volgt:

• Klik met de rechtermuisknop op een element op de pagina en open de lange beschrijving.
  • Voeg een kleurrand toe om afbeeldingen op te sporen die een lange beschrijving hebben:
    1. Klik rechts van de adresbalk op Lange beschrijvingen Lange beschrijvingen.
    2. Klik op Opties.
    3. Vink het selectievakje aan naast 'Een kader toevoegen aan elementen met een kenmerk 'aria-describedat' of 'longdesc'. Je wijziging wordt automatisch opgeslagen.
    4. Sluit het tabblad 'Opties'.