Brug Chrome med hjælpeudvidelser

Du kan gøre det nemmere at bruge Chrome ved at installere hjælpeudvidelser.

Find og tilføj hjælpeudvidelser

Du kan finde hjælpeudvidelser til Chrome ved at gå til Chrome Webshop og søge efter "Hjælpemidler".

Når du finder en udvidelse, du gerne vil bruge, kan du føje den til Chrome på følgende måde:

1. Klik på den udvidelse, du vil installere, i Chrome Webshop.
  2. Klik på Føj til Chrome øverst til højre.
  3. Når du bliver bedt om det, skal du bekræfte ved at klikke på Tilføj udvidelsen. Der vises nu et ikon for udvidelsen til højre for adresselinjen.

Hvis du bruger en skærmlæser og gerne vil have beskrivelser af billeder uden etiketter, kan du se, hvordan du får billedbeskrivelser i Chrome.

Brug Googles hjælpeudvidelser

Tastebrowsing (naviger ved hjælp af tastaturet)

Brug udvidelsen Tastebrowsing til at bevæge dig rundt på en webside ved hjælp af tastaturet i stedet for en touchpad eller mus. Du kan også markere tekst, bevæge dig rundt i teksten samt klikke på links og andre kontrolelementer på en side.

Du aktiverer udvidelsen ved at klikke på Tastebrowsing Tastebrowsing til højre for adresselinjen.

• Du kan også aktivere Tastenavigation med tastaturgenvejen F7. På Chromebook er tastaturgenvejen Ctrl+søgetasten +7 eller Ctrl+Appliste +7.
Hvis du har en Chromebook, kan du også trykke på Søg + Lysstyrke op på tastaturet for at slå udvidelsen til eller fra.

Sådan bruger du udvidelsen:

• Gå fra ord til ord ved at trykke på Ctrl+piletast.
  • Bevæg dig mellem kontrolelementer, der kan fokuseres på, ved at trykke på tabulatortasten.
  • Markér tekst ved at trykke på Shift+piletast.
  • Når et kontrolelement, der kan fokuseres på (f.eks. en liste), kræver piletaster, kan du afslutte det ved at trykke på Esc og én af piletasterne.

Farveforbedring (juster farver på websider)

Med udvidelsen Farveforbedring kan du justere farver på websider. Du kan f.eks. fjerne bestemte farver, som du har svært ved at se.

Sådan bruger du udvidelsen:

1. Aktivér udvidelsen ved at klikke på Farveforbedring Farveforbedring til højre for adresselinjen.
  2. Klik på Konfigurer.
  3. Vælg den række med farvekombinationer, hvor farverne er sværest at skelne fra hinanden.
  4. Flyt skyderen for at justere, hvor meget farverne skal rettes. Vælg en indstilling, hvor du kan se så mange stjerner som muligt med mindst mulig farveforvrængning.
  5. Klik på OK, når du er færdig.
Stor kontrast (juster eller fjern farver)

Vigtigt! Hvis du bruger den nyeste version af Chrome på en Windows-computer, justeres farverne i Chrome automatisk, så de matcher indstillingerne på din computer.

Med udvidelsen Stor kontrast kan du gøre det nemmere at læse tekst og se billeddetaljer. Udvidelsen indeholder filtre, som du kan bruge til at justere farvekontraster, bytte om på sort og hvid eller fjerne farver helt. Du kan også tilpasse dine indstillinger på hvert website.

Bemærk! Nogle indbyggede websider i Chrome kan ikke justeres. Det gælder f.eks. Chrome Webshop, siden Ny fane og siden med Chrome-indstillinger.

Sådan bruger du udvidelsen:

• Aktivér udvidelsen ved at klikke på Høj kontrast Stor kontrast til højre for adresselinjen.
  • Juster billeder og tekst på siden ved at klikke på Høj kontrast Stor kontrast. Vælg den ønskede farvesammensætning under "Farveskema for [website]".
  • Deaktiver udvidelsen ved at klikke på Høj kontrast Stor kontrast og så Deaktiver.

Du kan også søge i mørkt tema eller mørk tilstand.

Lange beskrivelser i genvejsmenuen (se lange beskrivelser)

Med udvidelsen Lange beskrivelser i genvejsmenuen kan du føje et element til genvejsmenuen, højreklikke på et hvilket som helst element på siden og derefter åbne dets lange beskrivelse. Udvidelsen anvender attributterne "longdesc" og "aria-describedat" i HTML, som anvendes af nogle hjælpeteknologier.

Sådan bruger du udvidelsen:

• Højreklik på et hvilket som helst element på siden, og åbn dets lange beskrivelse.
  • Du kan få hjælp til at identificere billeder, der har en lang beskrivelse, ved at tilføje en farvekant:
    1. Klik på Lange beskrivelser Lange beskrivelser til højre for adresselinjen.
    2. Klik på Valgmuligheder.
    3. Markér afkrydsningsfeltet ud for "Føj en grænse til elementer med aria-describedat- eller longdesc-attributter". Din ændring gemmes automatisk.
    4. Luk fanen "Valgmuligheder".