Ta bort oönskade annonser, popupfönster och skadlig programvara

Om du råkar ut för något av följande i Chrome kan det tyda på att det finns oönskade eller skadliga program på datorn:

• Popup-annonser och nya flikar som inte försvinner
  • Startsidan i Chrome eller sökmotorn ändras hela tiden utan ditt tillstånd
  • Oönskade tillägg eller verktygsfält i Chrome kommer tillbaka hela tiden
  • Du är utsatt för kapning och omdirigeras till okända sidor och annonser
  • Varningar om ett virus eller en infekterad enhet visas.

Undvik oönskad programvara i fortsättningen genom att bara ladda ned filer och besöka webbplatser som du vet är säkra.

Läs mer om hur du blockerar eller tillåter popupfönster i Chrome.

Steg 1: Ta bort appar med problem

1. Tryck och håll enhetens strömbrytare på en Android-mobil eller Android-surfplatta.
  2. Tryck länge på Stäng av Strömbrytare på skärmen. Enheten startas i säkert läge. Säkert läge visas längst ned på skärmen.
  3. Ta bort nyligen nedladdade appar en i taget. Läs mer om hur du raderar appar.
    • Tips! Skriv en lista över vilka appar du tar bort så att du kan lägga till dem igen när du är klar.
  4. Starta om enheten som vanligt efter varje app du tar bort. Kontrollera om problemet försvann när du tog bort appen.
  5. När du har hittat problemappen installerar du de andra borttagna apparna igen. Läs om att installera om appar.

Steg 2: Skydda enheten från appar med problem

1. Kontrollera att Play Protect är aktiverat.
  2. Öppna appen Google Play Butik Google Play på Android-enheten.
  3. Tryck på menyn Meny följt av Play Protect.
  4. Aktivera Sök efter säkerhetshot på enheten.

Steg 3: Stoppa aviseringar från en viss webbplats

Om du får irriterande aviseringar från en webbplats kan du inaktivera behörigheten.

1. Öppna Chrome-appen Chrome på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Öppna en webbsida.
  3. Tryck på Mer Mer till höger om adressfältet följt av Information Information.
  4. Tryck på Webbplatsinställningar.
  5. Tryck på Aviseringar under Behörigheter.
    • Om inte Behörigheter eller Aviseringar visas har inte aviseringar aktiverats på webbplatsen.
  6. Inaktivera inställningen.

Mer om skadlig programvara

Så här upptäcker du skadlig programvara (video, 1:42)

Tre tips om hur du upptäcker skadlig programvara (1:42)

Ta reda på mer om vad du ska titta efter när du har fått skadlig programvara på datorn och hur du skyddar dig på webben.

Ta reda på mer om vad du ska titta efter när du har fått skadlig programvara på datorn och hur du skyddar dig på webben.

Så här undviker du skadlig programvara i framtiden
  • Se upp om något verkar vara för bra för att vara sant. Om det står att du har vunnit en tävling eller har fått värdefullt, upphovsrättsskyddat innehåll utan kostnad kan det vara en bluff som vill lura dig att ladda ned skadlig programvara.
  • Var uppmärksam på varningar om virus och infekterade enheter om du inte har gjort en genomsökning efter virus nyligen. Webbplatsen kan försöka lura dig att ladda ned oönskad programvara.
  • Ladda bara ned filer eller besök webbplatser om du vet att de är säkra. Läs mer om hur du surfar säkert.
  • Använd Säker webbsökning i Chrome och ställ in skyddsnivån på Förbättrat skydd.

Om en popup om uppdatering eller nedladdning av ett program verkar misstänkt bör du inte klicka på den. Öppna i stället programmet officiella webbplats och ladda ned därifrån.

Så här kör du en säkerhetskontroll för att identifiera oönskad programvara som har installerats och ta bort den:

1. Skriv chrome://settings/safetyCheck i adressfältet.
  2. Välj Kontrollera nu.