Stoppa oönskade annonser, popupfönster och skadlig programvara

Om du råkar ut för något av följande i Chrome kan det tyda på att det finns oönskade eller skadliga program på datorn:

• Popupannonser som inte försvinner.
  • Startsidan i Chrome eller sökmotorn ändras hela tiden utan ditt tillstånd.
  • Oönskade tillägg eller verktygsfält i Chrome kommer tillbaka hela tiden.
  • Du omdirigeras hela tiden till webbsidor som du inte känner igen.

Här är några åtgärder du kan använda för att ta bort oönskade program. Undvik oönskad programvara i fortsättningen genom att bara ladda ned filer och besöka webbplatser som du vet är säkra.

Steg 1: Ta bort oönskade program från Chrome (endast Windows)

Om du använder en Mac eller en Linux-dator fortsätter du till steg 2.

Chrome hjälper dig att hitta misstänkta eller oönskade program på Windows-datorn.

1. Chrome tar bort oönskade program om du godkänner det genom att klicka på Ta bort. Programvaran tas bort, vissa standardinställningar återställs och tillägg inaktiveras.
  2. Klicka på Starta om datorn om du blir ombedd att göra det.
Jag vill veta vilka filer som tas bort
  1. Klicka på Information i meddelandet.
  2. Klicka på Visa vilka filer som tas bort för att se de misstänkta filerna.
  3. Klicka på Ta bort. Programvaran tas bort, vissa standardinställningar återställs och tillägg inaktiveras.
Det visas inget meddelande
  1. Besök webbplatsen för Chrome Cleanup Tool på Windows-datorn.
  2. Klicka på Ladda ned nu.
  3. Läs användarvillkoren och klicka på Godkänn och ladda ned.
  4. Filen visas längst ned när nedladdningen är klar. Klicka på filnamnet (chrome_cleanup_tool.exe).
  5. En fråga om du vill köra filen visas i Windows. Klicka på Kör.
  6. Chrome Cleanup Tool genomsöker datorn. Om verktyget hittar skadliga program visas de i en lista.
  7. Klicka på Ta bort oönskade program.
  8. En ny flik öppnas i Chrome där det står att du bör återställa inställningarna. Klicka på Återställ.

Klicka på Mer Mer uppe till höger och sedan Fler verktyg och sedan Tillägg för att återaktivera tillägg du litar på. Markera kryssrutan bredvid Aktivera.

Läs mer om vilken data som samlas in och hur den används i dokumentationen om sekretess i Google Chrome.

Steg 2: Ta bort oönskade program (alla datorer)

Om du har köpt eller laddat ned ett antivirusprogram söker du efter och tar bort skadlig programvara med det.

Ta bort skadlig programvara manuellt (endast Mac)

Ta bort skadlig programvara och andra program på datorn som du inte kommer ihåg att du har installerat.

1. Öppna Finder längst ned på Mac-datorn.
  2. Klicka på Program till vänster.
  3. Titta efter program som du inte känner igen.
  4. Om du hittar ett oönskat program högerklickar du på namnet.
  5. Klicka på Flytta till papperskorgen.
  6. När du är klar högerklickar du på papperskorgen längst ned.
  7. Klicka på Töm papperskorgen.

Steg 3: Återställ webbläsarens inställningar (alla datorer)

1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på Mer Mer uppe till höger och sedan Inställningar.
  3. Klicka på Avancerat längst ned.
  4. Klicka på Återställ under Återställ.
  5. Bekräfta valet genom att klicka på Återställ.

Fungerar det fortfarande inte? Om anvisningarna ovan inte hjälpte besöker du Chromes hjälpforum. Du kan även rapportera skadlig programvara.

Mer om skadlig programvara

Så här upptäcker du skadlig programvara (video, 2:30)

Tre tips om hur du upptäcker skadlig programvara (2.30)

Ta reda på mer om vad du ska titta efter när du har fått skadlig programvara på datorn och hur du skyddar dig på webben.

Så här undviker du skadlig programvara i framtiden

Se upp om något verkar vara för bra för att vara sant. Om det står att du har vunnit på lotteri eller har fått värdefullt, upphovsrättsskyddat material gratis kan det vara en bluff som vill lura dig att ladda ned skadlig programvara.

Undvik skadlig programvara i fortsättningen genom att bara ladda ned filer och besöka webbplatser som du vet är säkra. Läs mer om hur du surfar säkert.