Blockera oönskade popup-fönster eller ändrade startsidor

Om popup-fönster visas som inte försvinner eller om startsidan du har valt försvinner kan det hända att du har ett oönskat program installerat på datorn. Det här är några åtgärder du kan använda för att ta bort det här programmet och blockera liknande från att installeras i framtiden.

Håll utkik efter skadlig programvara och oönskade program

Det här är några tecken på att ett misstänkt program påverkar Google Chrome:

• Popup-annonser blockeras inte i Chrome.
  • Startsidan eller sökmotorn har ändrats till en webbplats du inte känner igen.
  • Okända tillägg eller verktygsfält läggs till i Chrome.
  • Skrivbordsgenvägen i Chrome leder till en okänd webbplats.

De här ändringarna kan orsakas av skadlig programvara. Du kan få skadlig kod när du hämtar filer eller besöker osäkra webbplatser. Om du har hittat en webbplats som du tror innehåller skadlig kod rapporterar du detta.

Återställ dina favoritinställningar i webbläsaren

Steg 1: Ta bort oönskade program

Ta bort skadlig kod och andra program på datorn som du inte kommer ihåg att du har installerat. Du måste avinstallera skadliga program innan du kan återställa inställningarna i Chrome.

Windows-användare: Du kan få hjälp med att hitta dessa krångliga filer genom att hämta och köra Chrome Cleanup Tool. Det är ett program som söker igenom datorn efter oönskade program och låter dig godkänna om du vill ta bort dem.

Du hittar mer information om hur du avinstallerar program från datorn genom att klicka på någon av länkarna nedan.

Steg 2: Återställ webbläsarinställningarna

Återställ webbläsarinställningarna för Chrome när du har tagit bort skadliga program. Dina befintliga bokmärken och lösenord ändras inte. Du måste däremot till exempel välja startsida, sökmotor och webbläsartema igen.

Obs! Om du använder Chrome Cleanup Tool utförs följande steg automatiskt.

1. Klicka på Chrome-menyn längst upp till höger i webbläsarfönstret. Chrome menu
  2. Välj Inställningar.
  3. Klicka på Visa avancerade inställningar längst ned.
  4. Klicka på Återställ inställningarna under Återställ inställningarna.
  5. I dialogrutan som visas klickar du på Återställ.

Läs mer om hur du anger webbläsarinställningar

Inställningar som återställs:

Mer info om skadlig kod

Så får du skadlig kod

Skadlig kod kan smyga sig in i datorn på olika sätt. Nedan anges några vanliga sätt som du kan få skadlig kod på.

• Hämtningar: Vissa program kommer i paket. Du kanske hämtar ett program och får med ett annat. Programmet som du inte vill ha kan köras i bakgrunden och lägga till exempelvis verktygsfält eller annonser i Chrome.
  • Tillägg: Säkra tillägg som du har på datorn kan ibland köpas av illasinnade hackare. När tillägget uppdateras kan skadlig kod installeras på din dator.
Så undviker du skadlig kod

Att hålla rent i datorn kan jämföras med en årlig vårstädning av huset. Om du vill undvika skadlig kod bör du göra följande regelbundet:

• När du hämtar program och tillägg bör du lägga märke till den finstilta informationen och eventuella kryssrutor som redan är markerade. Se till att du förstår vilka program som installeras.
  • Sök regelbundet igenom datorn efter skadlig kod med ett säkert antivirusprogram.