Rensa bort oönskade annonser, popupfönster och skadlig kod i Chrome

Om du råkar ut för något av följande i Google Chrome kan det tyda på att det finns oönskade eller skadliga program på datorn:

• Det dyker upp popupannonser som inte försvinner.
  • Startsidan i Chrome eller sökmotorn ändras hela tiden eller är inte inställd på Google längre.
  • Oönskade tillägg eller verktygsfält i Chrome kommer tillbaka hela tiden.
  • Du omdirigeras hela tiden till webbsidor som du inte känner igen.

Här är några saker du kan göra så att du blir av med oönskade program. Undvik skadlig programvara i fortsättningen genom att bara ladda ned filer och besöka webbplatser som du vet är säkra.

Steg 1: Ta bort oönskade program via Chrome (endast Windows)

För dig som använder en Windows-dator finns Chrome Cleanup Tool, ett verktyg som söker igenom datorn efter oönskade program och tar bort dem efter ditt godkännande. Läs mer om vilka program som tas bort.

Om du använder en Mac eller en Linux-dator fortsätter du till steg 2.

1. Besök webbplatsen för Chrome Cleanup Tool på Windows-datorn.
  2. Klicka på Ladda ned nu.
  3. Läs användarvillkoren och klicka på Godkänn och ladda ned.
  4. Filen visas längst ned när nedladdningen är klar. Klicka på filnamnet (chrome_cleanup_tool.exe).
  5. En fråga om du vill köra filen visas i Windows. Klicka på Kör.
  6. Chrome Cleanup Tool genomsöker datorn. Om verktyget hittar skadliga program visas de i en lista.
  7. Klicka på Ta bort oönskade program.
  8. En ny flik öppnas i Chrome där det står att du bör återställa inställningarna. Klicka på Återställ.

Steg 2: Ta bort oönskade program (alla datorer)

Om du har köpt eller laddat ned ett antivirusprogram använder du det för att söka efter och ta bort skadlig programvara.

Du kan även testa MalwareBytes, ett antivirusprogram som kan hitta skadlig programvara som kanske inte tas bort av Chrome Cleanup Tool.

Ta bort skadlig programvara manuellt (endast Mac)

Ta bort skadlig programvara och andra program på datorn som du inte kommer ihåg att du har installerat.

1. Öppna Finder längst ned på Mac-datorn.
  2. Klicka på Program till vänster.
  3. Titta efter program som du inte känner igen.
  4. Om du hittar ett oönskat program högerklickar du på namnet.
  5. Klicka på Flytta till papperskorgen.
  6. När du är klar högerklickar du på papperskorgen längst ned.
  7. Klicka på Töm papperskorgen.

Steg 3: Återställ webbläsarens inställningar (alla datorer)

1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på Mer Mer högst upp till höger.
  3. Välj Inställningar.
  4. Klicka på Visa avancerade inställningar längst ned.
  5. Klicka på Återställ inställningarna under Återställ inställningarna.
  6. Bekräfta valet genom att klicka på Återställ.

Fungerar det fortfarande inte? Om anvisningarna ovan inte hjälpte besöker du Chromes hjälpforum. Du kan även rapportera skadlig programvara.

Mer om skadlig programvara

Så här undviker du skadlig programvara i framtiden

Se upp om något verkar vara för bra för att vara sant. Om det står att du har vunnit på lotteri eller har fått värdefullt, upphovsrättsskyddat material gratis kan det vara en bluff som vill lura dig att ladda ned skadlig programvara.

Undvik skadlig programvara i fortsättningen genom att bara ladda ned filer och besöka webbplatser som du vet är säkra. Läs mer om hur du surfar säkert.