Ta bort oönskade annonser, popupfönster och skadlig programvara

Om du råkar ut för något av följande i Chrome kan det tyda på att det finns oönskade eller skadliga program på datorn:

• Popup-annonser och nya flikar som inte försvinner
  • Startsidan i Chrome eller sökmotorn ändras hela tiden utan ditt tillstånd
  • Oönskade tillägg eller verktygsfält i Chrome kommer tillbaka hela tiden
  • Du är utsatt för kapning och omdirigeras till okända sidor och annonser
  • Varningar om ett virus eller en infekterad enhet visas.

Undvik oönskad programvara i fortsättningen genom att bara ladda ned filer och besöka webbplatser som du vet är säkra.

Ta bort oönskade program (Windows, Mac)

Innan du återställer webbläsarinställningarna på en Windows- eller Mac-dator ska du kontrollera om det finns oönskade program på datorn.

Söka efter skadlig programvara på datorn (Windows)

Chrome kan hjälpa dig att hitta misstänkta eller oönskade program på datorn. Klicka på Ta bort om Chrome upptäcker ett oönskat program. Programvaran tas bort, vissa standardinställningar återställs och tillägg inaktiveras.

Du kan också söka efter skadlig programvara manuellt.

1. Öppna Chrome.
  2. Klicka på Mer Mer uppe till höger och sedan Inställningar.
  3. Klicka på Avancerat längst ned.
  4. Klicka på Rensa upp på datorn under Återställ och rensa.
  5. Klicka på Sök.

Klicka på Ta bort om du blir ombedd att ta bort oönskad programvara.

Ta bort skadliga program manuellt (Mac)

Ta bort skadlig programvara och andra program på datorn som du inte kommer ihåg att du har installerat.

1. Öppna Finder.
  2. Klicka på Program till vänster.
  3. Titta efter program som du inte känner igen.
  4. Om du hittar ett oönskat program högerklickar du på namnet.
  5. Klicka på Flytta till papperskorgen.
  6. När du är klar högerklickar du på papperskorgen längst ned.
  7. Klicka på Töm papperskorgen.

Läs mer om vilken data som samlas in och hur den används i dokumentationen om sekretess i Google Chrome.

Återställa webbläsarinställningarna

1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på Mer Mer uppe till höger och sedan Inställningar.
  3. Klicka på Avancerat längst ned.
    • Windows: Under Återställ och rensa klickar du på Återställ inställningarna  och sedan Återställ inställningarna.
    • Chromebook: Under Återställ inställningarna klickar du på Återställ inställningarna och sedan Återställ.
    • Mac: Under Återställ klickar du på Återställ och sedan Återställ.
    • Linux: Under Återställ inställningarna klickar du på Återställ inställningarna till standardinställningarna och sedan Återställ inställningarna.

Om du har tagit bort oönskade program eller återställt webbläsarinställningarna kan du behöva aktivera vissa tillägg igen. Aktivera tillägg genom att klicka på Mer Mer uppe till höger och sedan Fler verktyg och sedan Tillägg. Aktivera endast tillägg som du litar på.

Fungerar det fortfarande inte? Om anvisningarna ovan inte hjälpte besöker du Chromes hjälpforum. Du kan även rapportera skadlig programvara.

Mer om skadlig programvara

Så här upptäcker du skadlig programvara (video, 2:30)

Tre tips om hur du upptäcker skadlig programvara (2.30)

Ta reda på mer om vad du ska titta efter när du har fått skadlig programvara på datorn och hur du skyddar dig på webben.

Så här undviker du skadlig programvara i framtiden
  • Se upp om något verkar vara för bra för att vara sant. Om det står att du har vunnit en tävling eller har fått värdefullt, upphovsrättsskyddat innehåll gratis kan det vara en bluff som vill lura dig att ladda ned skadlig programvara.
  • Var uppmärksam på varningar om virus och infekterade enheter om du inte har gjort en genomsökning efter virus nyligen. Webbplatsen kan försöka lura dig att ladda ned oönskad programvara.
  • Ladda bara ned filer eller besök webbplatser om du vet att de är säkra. Läs mer om hur du surfar säkert.

Om en popup om uppdatering eller nedladdning av ett program verkar misstänkt bör du inte klicka på den. Öppna i stället programmet officiella webbplats och ladda ned därifrån.