Stoppa oönskade annonser, popup-fönster eller skadlig programvara

Om popup-annonser visas och inte försvinner eller om startsidan du har valt försvinner kan det hända att det finns ett oönskat eller skadligt program installerat på datorn. Det här är några åtgärder du kan använda för att ta bort det här programmet och blockera liknande från att installeras i framtiden.

Håll utkik efter skadlig eller oönskad programvara

Det här är några tecken på att ett misstänkt program påverkar Google Chrome:

• Popup-annonser, spam, virus eller nätfiske blockeras inte i Chrome.
    Visa ett exempel
    popups
  • Startsidan, startfliken eller sökmotorn har ändrats till en webbplats du inte känner igen.
    Visa ett exempel
    homepage
  • Okända tillägg eller verktygsfält läggs till i Chrome.
    Visa ett exempel
    extensions and toolbars
  • Du omdirigeras till sidor som du inte känner igen.
    Visa ett exempel
    redirect

De här ändringarna kan orsakas av skadlig programvara. Du kan få skadlig programvara på datorn när du hämtar filer eller besöker osäkra webbplatser.

Återställ inställningarna i webbläsaren

Windows

Steg 1: Chrome Cleanup Tool

Du kan hämta och köra Chrome Cleanup Tool om du vill hitta och ta bort oönskad programvara. Det är ett program som söker igenom datorn efter oönskade program och tar bort dem efter ditt godkännande.

Läs mer om Chrome Cleanup Tool och vad som tas bort.

Steg 2: Ta bort skadlig programvara med datorns antivirusprogram

Om du har köpt eller laddat ned ett antivirusprogram kan du använda det för att hitta och ta bort skadlig programvara.

Du kan även testa MalwareBytes, ett antivirusprogram som kan hitta skadlig programvara som kanske inte tas bort av Chrome Cleanup Tool. Programmet är tillgängligt för Mac- och Windows-datorer och mobila enheter.

Steg 3: Återställ webbläsarens inställningar

Återställ webbläsarinställningarna för Chrome när du har tagit bort skadliga program. Dina bokmärken och lösenord ändras inte, men du måste anpassa till exempel startflikar, sökmotorer och webbläsarteman igen.

1. Klicka på Chrome-menyn Chrome menu uppe till höger i webbläsaren.
  2. Välj Inställningar.
  3. Klicka  Visa avancerade inställningar längst ned.
  4. Klicka på Återställ inställningarna under Återställa inställningar.
  5. I dialogrutan som visas klickar du på Återställ.
Mac

Steg 1: Ta bort skadlig programvara

Om du har köpt eller laddat ned ett antivirusprogram kan du använda det för att hitta och ta bort skadlig programvara.

Ta bort skadlig programvara och andra program på datorn som du inte kommer ihåg att du har installerat.

1. Öppna Finder längst ned till höger på skärmen.
  2. Klick på Program till vänster i rutan som öppnas.
  3. Titta efter program som du inte känner igen och gör något av följande: Gör sedan något av följande:
    • Dubbelklicka på Avinstallera eller Avinstallerare och följ anvisningarna på skärmen.
    • Om inget sådant alternativ visas drar du ikonen från mappen Program till papperskorgen.
  4. Töm papperskorgen när du är klar.

Du kan även testa MalwareBytes, ett antivirusprogram som kan hitta skadlig programvara som kanske inte tas bort av Chrome Cleanup Tool. Programmet är tillgängligt för Mac- och Windows-datorer och mobila enheter.

Steg 2: Återställ webbläsarens inställningar

Återställ webbläsarinställningarna för Chrome när du har tagit bort skadliga program. Dina bokmärken och lösenord ändras inte, men du måste anpassa till exempel startflikar, sökmotorer och webbläsarteman igen.

1. Klicka på Chrome-menyn Chrome menu uppe till höger i webbläsaren.
  2. Välj Inställningar.
  3. Klicka  Visa avancerade inställningar längst ned.
  4. Klicka på Återställ inställningarna under Återställa inställningar.
  5. I dialogrutan som visas klickar du på Återställ.

Blockera program som kan orsaka problemograms

Klicka om du vill ha information om vanliga program som kan ändra dina inställningar.

Program som är kända för att orsaka problem

• BrowseFox
  • PullUpdate
  • Vitruvian
  • V-Bates
  • SearchProtect
  • SupTab
  • MySearchDial
  • SaveSense
  • Price Meter
  • Mail.ru Sputnik/Guard
  • Conduit Toolbars, Community Alerts & ValueApps
  • Wajam
  • Multiplug
  • Shopper Pro
  • Stormwatch
  • SmartBar
  • Dealply
  • SmartWeb
  • MySearch123
  • AdPea
  • Etranslator
  • CouponMarvel
  • PriceFountain
  • Techsnab
  • Colisi
  • BrApp
  • LuckyTab
  • OneCall
  • Crossrider
  • Eorezo
  • Consumer Input
  • Content Defender
  • Movie Dea

Chrome Cleanup Tool för Windows spanar efter de här programmen eftersom vi vet att de ändrar dina inställningar utan ditt medgivande. Om du använder Mac kan du använda antivirusprogram för att ta bort dem.

Fungerar det fortfarande inte?

Om anvisningarna ovan inte hjälpte besöker du Chromes hjälpforum.

Mer info om skadlig programvara

Klicka nedan om du vill veta mer om skadlig programvara och hur du skyddar dig.

Mer om Chrome Cleanup Tool (endast för Windows)

Chrome Cleanup Tool söker efter program som vi vet orsakar problem i Chrome. Det rör sig inte om typiska fall av skadlig programvara, så det kan hända att ditt antivirus- eller säkerhetsprogram inte reagerar på dem. Chrome Cleanup Tool söker inte efter alla typer av datorvirus.

Om Chrome Cleanup Tool hittar program på datorn blir du tillfrågad om du vill skicka resultatet till Google. Detta ger Google en bättre bild av de program som orsakar problem i Chrome.

Klicka på "information om den här datorn" längst ned i fönstret om du vill se vad som skulle skickas mer i detalj. Om du inte vill att informationen ska skickas avmarkerar du bara kryssrutan Hjälp oss att förbättra verktyget genom att skicka information om den här datorn till Google.