Ongewenste advertenties, pop-ups en malware verwijderen

Als je het volgende tegenkomt, kan er ongewenste software of malware op je computer zijn geïnstalleerd:

• Pop-upadvertenties en nieuwe tabbladen die niet verdwijnen.
  • De homepage of zoekmachine van Chrome wordt steeds gewijzigd zonder je toestemming.
  • Ongewenste Chrome-extensies of -werkbalken blijven terugkomen.
  • Je apparaat is gehackt en je wordt tijdens het browsen omgeleid naar onbekende pagina's of advertenties.
  • Meldingen over een virus of een geïnfecteerd apparaat.

Tips:

De standaard advertentierechten wijzigen

Wijzig je site-instellingen om opdringerige of misleidende advertenties te voorkomen.
  1. Open Chrome op je computer.
  2. Klik rechtsboven op Meer Meer en dan Instellingen en dan Privacy en beveiliging.
  3. Klik op Site-instellingen en dan Aanvullende contentinstellingen en dan Opdringerige advertenties.
  4. Selecteer de gewenste optie als standaardinstelling.

Ongewenste programma's van je Mac verwijderen

Voordat je de browserinstellingen reset op je Mac, check je de computer op ongewenste programma's.

Handmatig schadelijke programma's van je Mac verwijderen

Je kunt malware en andere programma's waarvan je je niet kunt herinneren dat je ze hebt geïnstalleerd, van je computer verwijderen.

1. Open Finder.
  2. Klik links op Programma's.
  3. Zoek naar programma's die je niet herkent.
  4. Klik met de rechtermuisknop op de naam van een ongewenst programma.
  5. Klik op Verplaats naar prullenmand.
  6. Klik je met de rechtermuisknop op Prullenmand als je klaar bent.
  7. Klik op Leeg prullenmand.

Je browserinstellingen resetten

1. Open Chrome op je computer.
  2. Selecteer rechtsboven Meer Meer en dan Instellingen.
  3. Selecteer Instellingen resetten en danInstellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden en danInstellingen resetten.

Als je de browserinstellingen reset, moet je bepaalde extensies aanzetten. Selecteer rechtsboven de optie Meer Meer en dan Extensies en dan Extensies beheren. Zet alleen extensies aan die je vertrouwt.

Als de stappen hierboven niet werken, ga je naar het Helpforum van Chrome.

Tip: Als je een website-eigenaar bent, check je meer informatie over hoe je problemen met malware of ongewenste software oplost voor je downloads.

Meer informatie over malware

Malware herkennen (video, 1:42)

Drie tips voor het herkennen van malware (1:42)

Krijg meer informatie over waar u naar moet zoeken wanneer u malware op uw computer heeft en hoe u internet veilig kunt gebruiken.

Ga naar meer informatie over waar je naar moet zoeken als je malware op je computer hebt en hoe je veilig kunt internetten.

Malware voorkomen in de toekomst
  • Wees voorzichtig met sites die ertoe kunnen leiden dat je ongewenste software downloadt, bijvoorbeeld als je een wedstrijd wint of kosteloos auteursrechtelijk beschermde content krijgt.
  • Let goed op met versleutelde archieven, zoals zip-bestanden waarvoor een wachtwoord is vereist, die virusscans kunnen negeren.
  • Wees voorzichtig bij waarschuwingen over virussen of geïnfecteerde apparaten, vooral als je niet recent een virusscanner hebt gebruikt.
  • Vermijd onveilige verbindingen als je sites bezoekt en download geen bestanden van sites die niet beginnen met HTTPS. Meer informatie over hoe je checkt of de verbinding van een site beveiligd is
  • Let op downloadwaarschuwingen van Safe Browsing. Kwaadwillenden kunnen je vragen waarschuwingen uit te zetten of te negeren om virusdetectie te voorkomen.
  • Als een pop-up over een programma-update of download verdacht lijkt, klik er dan niet op. Ga in plaats daarvan naar de officiële website van het programma om het te downloaden.