Ongewenste advertenties, pop-ups en malware verwijderen

Als je een aantal van deze problemen ziet in Chrome, kan er ongewenste software of malware op je computer zijn geïnstalleerd:

• Pop-upadvertenties en nieuwe tabbladen die niet verdwijnen.
  • De homepage van Chrome of de zoekmachine wordt steeds gewijzigd zonder je toestemming.
  • Ongewenste Chrome-extensies of -werkbalken blijven terugkomen.
  • Je apparaat is gehackt en je wordt omgeleid naar onbekende pagina's of advertenties.
  • Meldingen over een virus of een geïnfecteerd apparaat.

Voor de toekomst kun je ongewenste software voorkomen door alleen bestanden te downloaden of sites te bezoeken waarvan je weet dat deze veilig zijn.

Ongewenste programma's verwijderen (Windows, Mac)

Voordat je je browserinstellingen reset op een Windows- of Mac-computer, controleer je de computer op ongewenste programma's.

Je computer op malware controleren (Windows)

Met Chrome kun je verdachte of ongewenste programma's opsporen op je computer. Als Chrome een ongewenst programma vindt, klik je op Verwijderen. Chrome verwijdert de software, stelt bepaalde instellingen in op de standaardwaarden en schakelt extensies uit.

Je kunt ook handmatig op malware controleren.

1. Open Chrome.
  2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer Meer en vervolgens Instellingen.
  3. Klik onderaan op Geavanceerd.
  4. Klik onder 'Resetten en opruimen' op Computer opruimen.
  5. Klik op Zoeken.

Als je wordt gevraagd om ongewenste software te verwijderen, klik je op Verwijderen

Handmatig schadelijke programma's verwijderen (Mac)

Je kunt malware en andere programma's waarvan je je niet kunt herinneren dat je ze hebt geïnstalleerd, van je computer verwijderen.

1. Open Finder.
  2. Klik aan de linkerkant op Programma's.
  3. Zoek naar programma's die je niet herkent.
  4. Klik met de rechtermuisknop op de naam van een ongewenst programma.
  5. Klik op Verplaats naar prullenmand.
  6. Wanneer je klaar bent, klik je met de rechtermuisknop op Prullenmand.
  7. Klik op Leeg prullenmand.

Lees de Whitepaper over Google Chrome en privacy voor meer informatie over welke gegevens worden verzameld en hoe ze worden gebruikt.

Je browserinstellingen resetten

1. Open Chrome op je computer.
  2. Klik in de rechterbovenhoek op 'Meer' Meer en vervolgens Instellingen.
  3. Klik onderaan op Geavanceerd.
    • Windows: klik onder  'Resetten en opruimen' op Instellingen resetten en vervolgens Instellingen resetten.
    • Mac of Chromebook: Klik onder het gedeelte 'Instellingen resetten' op Instellingen resetten en vervolgens Resetten.
    • Linux: klik onder 'Instellingen resetten' op Instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden en vervolgens Instellingen resetten.

Als je ongewenste programma's hebt verwijderd of je browserinstellingen hebt gereset, moet je bepaalde extensies mogelijk opnieuw inschakelen. Klik in de rechterbovenhoek op 'Meer' Meer en vervolgens Meer hulpprogramma's en vervolgens Extensies om extensies in te schakelen. Schakel alleen extensies in die je vertrouwt.

Werkt het nog steeds niet? Als de bovenstaande stappen niet werken, ga je naar het Helpforum van Chrome. Je kunt ook schadelijke software melden.

Meer informatie over malware

Malware herkennen (video, 2:30)

Drie tips voor het herkennen van malware (2:30)

Krijg meer informatie over waar u naar moet zoeken wanneer u malware op uw computer heeft en hoe u internet veilig kunt gebruiken.

Malware voorkomen in de toekomst
  • Pas op voor dingen die te mooi zijn om waar te zijn. Het winnen van een wedstrijd of het gratis ontvangen van dure auteursrechtelijk beschermde content is soms een truc om je malware te laten downloaden.
  • Als je niet onlangs een virusscan hebt uitgevoerd, wees dan voorzichtig met waarschuwingen over virussen of geïnfecteerde apparaten. De site probeert je mogelijk zo bang te maken dat je ongewenste software gaat downloaden.
  • Download alleen bestanden en bezoek alleen sites waarvan je weet dat ze veilig zijn. Meer informatie over veilig browsen.

Als een pop-up over het updaten of downloaden van een programma er verdacht uitziet, klik er dan niet op. Ga in plaats daarvan naar de officiële website van het programma om het te downloaden.

Chrome-auteur Jess

Jess is Google Chrome-expert en auteur van deze Help-pagina. Help haar dit artikel te verbeteren door hieronder feedback te geven.