Ongewenste advertenties, pop-ups en malware verwijderen

Als u een aantal van deze problemen ziet in Chrome, kan er ongewenste software of malware op uw computer zijn geïnstalleerd:

• Pop-upadvertenties en nieuwe tabbladen die niet verdwijnen.
  • De homepage van Chrome of de zoekmachine wordt steeds gewijzigd zonder uw toestemming.
  • Ongewenste Chrome-extensies of -werkbalken blijven terugkomen.
  • Uw apparaat is gehackt en u wordt omgeleid naar onbekende pagina's of advertenties.
  • Meldingen over een virus of een geïnfecteerd apparaat.

Hier zijn een aantal stappen die u kunt nemen om ongewenste software te verwijderen. Voor de toekomst kunt u ongewenste software voorkomen door alleen bestanden te downloaden of sites te bezoeken waarvan u weet dat deze veilig zijn.

Stap 1: Ongewenste programma's verwijderen uit Chrome (alleen Windows)

Als u een Mac of Linux-computer gebruikt, gaat u naar stap 2.

Met Chrome kunt u verdachte of ongewenste programma's opsporen op uw Windows-computer.

1. Wanneer Chrome aanbiedt ongewenste programma's te verwijderen, klikt u op Verwijderen. Chrome verwijdert de software, stelt bepaalde instellingen in op de standaardwaarden en schakelt extensies uit.
  2. Klik op Computer opnieuw opstarten als u wordt gevraagd opnieuw op te starten.
Ik wil de bestanden bekijken die worden verwijderd
  1. Klik in de prompt op Details.
  2. Klik op Bestanden weergeven die worden verwijderd om de verdachte bestanden te bekijken.
  3. Klik op Verwijderen. Chrome verwijdert de software, stelt bepaalde instellingen in op de standaardwaarden en schakelt extensies uit.
Ik heb geen prompt gezien
  1. Ga naar de website van de Chrome Cleanup Tool op uw Windows-computer.
  2. Klik op Nu downloaden.
  3. Lees de Servicevoorwaarden en klik op Accepteren en downloaden.
  4. Wanneer het bestand is gedownload, wordt het onder aan het venster weergegeven. Klik op de bestandsnaam (chrome_cleanup_tool.exe).
  5. Windows vraagt of u het bestand wilt uitvoeren. Klik op Uitvoeren.
  6. De Chrome Cleanup Tool scant vervolgens uw computer. Er wordt een lijst weergegeven van gevonden schadelijke software.
  7. Klik op Verdachte programma's verwijderen.
  8. Chrome opent een nieuw tabblad en vraagt u uw instellingen te resetten. Klik op Resetten.

Als u de extensies die u vertrouwt, weer wilt inschakelen, klikt u op Meer Meer en vervolgens Meer hulpprogramma's en vervolgens Extensies. Vink het selectievakje naast Inschakelen aan.

Lees de Whitepaper over Google Chrome en privacy voor meer informatie over welke gegevens worden verzameld en hoe ze worden gebruikt.

Stap 2: Ongewenste programma's verwijderen (alle computers)

Als u antivirussoftware heeft aangeschaft of gedownload, kunt u dit programma uitvoeren om schadelijke programma's te vinden en te verwijderen.

Schadelijke programma's handmatig verwijderen (alleen Mac)

U kunt malware en andere programma's waarvan u zich niet kunt herinneren dat u ze heeft geïnstalleerd van uw computer verwijderen.

1. Open de Finder onderaan op uw Mac.
  2. Klik aan de linkerkant op Programma's.
  3. Zoek naar programma's die u niet herkent.
  4. Klik met de rechtermuisknop op de naam van een ongewenst programma.
  5. Klik op Verplaats naar prullenmand.
  6. Wanneer u klaar bent, klikt u met de rechtermuisknop op Prullenmand.
  7. Klik op Leeg prullenmand.

Stap 3: Uw browserinstellingen resetten (alle computers)

1. Open Chrome op uw computer.
  2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer Meer en vervolgens Instellingen.
  3. Klik onderaan op Geavanceerd.
  4. Klik onder Resetten op Resetten.
  5. Bevestig uw keuze met Resetten.

Werkt het nog steeds niet? Bezoek het Helpforum van Chrome als de bovenstaande stappen voor probleemoplossing niet helpen. U kunt ook schadelijke software melden.

Meer informatie over malware

Malware herkennen (video, 2:30)

Drie tips voor het herkennen van malware (2:30)

Krijg meer informatie over waar u naar moet zoeken wanneer u malware op uw computer heeft en hoe u internet veilig kunt gebruiken.

Malware voorkomen in de toekomst
  • Pas op voor dingen die te mooi zijn om waar te zijn. Het winnen van een loterij of het gratis ontvangen van dure auteursrechtelijk beschermde content is soms een truc om u malware te laten downloaden.
  • Als u niet onlangs een virusscan heeft uitgevoerd, wees dan voorzichtig met waarschuwingen over virussen of geïnfecteerde apparaten. De site probeert u mogelijk af te schrikken zodat u ongewenste software gaat downloaden.
  • Download alleen bestanden en bezoek alleen sites waarvan u weet dat ze veilig zijn. Meer informatie over veilig browsen.
    • Als een pop-up over het updaten of downloaden van een programma er verdacht uitziet, klik er dan niet op. Ga in plaats daarvan naar de officiële website van het programma om het te downloaden.

Megan is Google Chrome-expert en auteur van deze Help-pagina. Help haar dit artikel te verbeteren door hieronder feedback achter te laten.