Ongewenste advertenties, pop-ups en malware verwijderen

Als je een aantal van deze problemen ziet in Chrome, kan er ongewenste software of malware op je computer zijn geïnstalleerd:

• Pop-upadvertenties en nieuwe tabbladen die niet verdwijnen.
  • De homepage van Chrome of de zoekmachine wordt steeds gewijzigd zonder je toestemming.
  • Ongewenste Chrome-extensies of -werkbalken blijven terugkomen.
  • Je apparaat is gehackt en je wordt tijdens het browsen omgeleid naar onbekende pagina's of advertenties.
  • Meldingen over een virus of een geïnfecteerd apparaat.

Voor de toekomst kun je ongewenste software voorkomen door alleen bestanden te downloaden of sites te bezoeken waarvan je weet dat deze veilig zijn.

Meer informatie over hoe je pop-ups in Chrome toestaat of blokkeert

Stap 1: Verwijder problematische apps

1. Houd de aan/uit-knop op je Android-telefoon of -tablet ingedrukt.
  2. Tik op je scherm op Uitzetten Aan/uit en houd deze optie vast. Je apparaat wordt opgestart in de veilige modus. Je ziet de tekst Veilige modus onderaan het scherm.
  3. Verwijder recent gedownloade apps één voor één. Meer informatie over het verwijderen van apps.
    • Tip: Maak een lijst van de apps die je verwijdert, zodat je weet welke apps je opnieuw moet toevoegen.
  4. Telkens nadat je een app hebt verwijderd, start je het apparaat opnieuw op. Check daarna of het probleem is opgelost na het verwijderen van de betreffende app.
  5. Nadat je de problematische app hebt verwijderd, kun je de andere verwijderde apps weer toevoegen. Meer informatie over hoe je apps opnieuw installeert

Stap 2: Bescherm je apparaat tegen problematische apps

1. Zorg dat Play Protect aanstaat:
  2. Open de Google Play Store-app Google Play op je Android-apparaat.
  3. Tik op Menu Menu en dan Play Protect.
  4. Zet Apparaat scannen op beveiligingsrisico's aan.

Stap 3: Stop meldingen van bepaalde websites

Als er vervelende meldingen van een website worden getoond, zet je de toestemming hiervoor uit:

1. Open de Chrome-app Chrome op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Ga naar een webpagina.
  3. Tik rechts van de adresbalk op Meer Meer en dan Info Informatie.
  4. Tik op Site-instellingen.
  5. Tik onder Rechten op Meldingen.
    • Als je Rechten of Meldingen niet ziet, staan meldingen niet aan voor de site.
  6. Zet de instelling uit.

Meer informatie over malware

Malware herkennen (video, 1:42)

Drie tips voor het herkennen van malware (1:42)

Krijg meer informatie over waar u naar moet zoeken wanneer u malware op uw computer heeft en hoe u internet veilig kunt gebruiken.

Krijg meer informatie over waar je naar moet zoeken als je malware op je computer hebt en hoe je internet op een beveiligde manier kunt gebruiken.

Malware voorkomen in de toekomst
  • Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat misschien ook. Heb je een wedstrijd gewonnen of kun je kosteloos dure auteursrechtelijk beschermde content krijgen? Het is soms een truc om je malware te laten downloaden.
  • Wees voorzichtig met waarschuwingen over virussen of geïnfecteerde apparaten, als je niet onlangs een virusscan hebt uitgevoerd. De site probeert je misschien zo bang te maken dat je ongewenste software gaat downloaden.
  • Download alleen bestanden en bezoek alleen sites waarvan je weet dat ze veilig zijn. Bekijk meer informatie over beveiligd browsen.
  • Gebruik Safe Browsing in Chrome en stel je beveiligingsniveau in op Geoptimaliseerde beveiliging.

Als een pop-up over het updaten of downloaden van een programma er verdacht uitziet, klik er dan niet op. Ga in plaats daarvan naar de officiële website van het programma om het te downloaden.

Voer een veiligheidscheck uit om ongewenste software te vinden die is geïnstalleerd en deze te verwijderen:

1. Vul in de adresbalk chrome://settings/safetyCheck in.
  2. Selecteer Nu checken.