Ei-toivottujen mainosten, ponnahdusikkunoiden ja haittaohjelmien poistaminen

Jos jokin seuraavista tapahtuu Chromessa, tietokoneellasi voi olla ei-toivottuja ohjelmia tai haittaohjelmia:

• Ponnahdusikkunamainosten tai uusien välilehtien sulkeminen ei onnistu.
  • Chromen kotisivu tai hakukone vaihtuu jatkuvasti ilman lupaasi.
  • Chromen ei-toivottuja laajennuksia tai työkalurivejä ei voi poistaa pysyvästi.
  • Et voi hallita selaamista ja sinut ohjataan uudelleen tuntemattomille sivuille tai mainoksiin.
  • Näet ilmoituksen viruksesta tai tartunnasta laitteella.

Vältä jatkossa ei-toivotut ohjelmat lataamalla vain luotettuja tiedostoja ja käymällä vain luotetuilla sivustoilla.

Ei-toivottujen ohjelmien poistaminen (Windows, Mac)

Tarkasta Windows- tai Mac-tietokoneen ei-toivotut ohjelmat, ennen kuin palautat selainasetukset.

Tietokoneen tarkastaminen haittaohjelmien varalta (Windows)

Chrome voi auttaa löytämään tietokoneelta epäilyttäviä tai ei-toivottuja ohjelmia. Jos Chrome löytää ei-toivotun ohjelman, valitse Poista. Chrome poistaa ohjelman, palauttaa joitain asetuksia oletuksiin ja poistaa laajennukset käytöstä.

Voit myös etsiä haittaohjelmia manuaalisesti.

1. Avaa Chrome.
  2. Valitse oikeasta yläreunasta Lisää Lisää ja sitten Asetukset.
  3. Valitse alareunasta Lisäasetukset.
  4. Valitse Nollaa ja puhdista ‑kohdasta Puhdista tietokone.
  5. Valitse Haku.
  6. Jos sinua pyydetään poistamaan ei-toivottuja ohjelmistoja, valitse Poista. Sinua saatetaan pyytää käynnistämään tietokone uudelleen.
Haitallisten ohjelmien poistaminen manuaalisesti (Mac)

Voit poistaa haittaohjelmat ja muut ohjelmat, joita et muista asentaneesi.

1. Avaa Finder.
  2. Valitse vasemmalta Sovellukset.
  3. Etsi ohjelmia, joita et tunnista.
  4. Klikkaa ei-toivotun ohjelman nimeä hiiren kakkospainikkeella.
  5. Valitse Siirrä roskakoriin.
  6. Kun olet valmis, klikkaa alalaidassa kakkospainikkeella Roskakori-kohtaa.
  7. Valitse Tyhjennä roskakori.
Karanteeniin siirrettyjen tiedostojen palauttaminen (Windows)

Chrome voi auttaa löytämään tietokoneelta epäilyttäviä tai ei-toivottuja ohjelmia. Jos Chrome löytää ei-toivotun ohjelman, Chrome poistaa ohjelman, palauttaa joitain asetuksia oletuksiin ja poistaa laajennukset käytöstä.

Jos uskot, että Chrome poisti turvallisen tai henkilökohtaisen tiedoston virheellisesti, voit palauttaa tiedoston.

1. Avaa tietokoneellasi kansio %USERPROFILE%\AppData\Local\Google\Chrome Cleanup Tool\Quarantine.
  2. Avaa kansio Karanteeni.
  3. Valitse Jatka.
  4. Klikkaa kakkospainikkeella palautettavaa tiedostoa ja valitse Pura kaikki.
  5. Kirjoita salasana chrome_cleanup.

Jos haluat lisätietoja siitä, mitä dataa kerätään ja miten sitä käytetään, lue Google Chromen tietosuojailmoitus.

Selainasetuksien palautus

1. Avaa Chrome tietokoneellasi.
  2. Valitse oikeasta yläreunasta Lisää Lisää ja sitten Asetukset.
  3. Valitse alareunasta Lisäasetukset.
    • Chromebook, Linux ja Mac: Valitse Asetusten palauttaminen ‑kohdasta Palauta kaikki asetukset alkuperäisiksi ja sitten Palauta asetukset.
    • Windows: Valitse Nollaa ja puhdista ‑kohdasta Palauta asetukset ja sitten Palauta asetukset.

Jos poistit ei-toivottuja ohjelmia tai palautit selainasetukset, sinun täytyy mahdollisesti ottaa tiettyjä laajennuksia takaisin käyttöön. Jos haluat ottaa laajennuksia käyttöön, valitse yläreunasta Lisää Lisää ja sitten Lisää työkaluja ja sitten Laajennukset. Ota käyttöön vain luotettavia laajennuksia.

Eikö ongelma ratkennut? Jos näistä vaiheista ei ollut apua, siirry Chromen ohjefoorumille. Voit myös tehdä ilmoituksen haittaohjelmasta.

Lisätietoja haittaohjelmista

Haittaohjelmien tunnistaminen (englanninkielinen video, 2:30)

3 vinkkiä haittaohjelmien löytämiseen (2.30)

Katso vinkkejä haittaohjelmien tunnistamiseen ja verkon turvalliseen käyttöön.

Haittaohjelmien välttäminen jatkossa
  • Varo lupauksia, jotka kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta. Kilpailun voittaminen tai arvokkaan, tekijänoikeuksilla suojatun sisällön tarjoaminen maksutta voi olla huijaus, jolla sinua houkutellaan lataamaan haittaohjelmia.
  • Jos et ole äskettäin suorittanut virustarkastusta, ole varovainen, jos näet varoituksen viruksesta tai tartunnasta. Sivusto voi yrittää pelotella sinua lataamaan ei-toivottuja ohjelmia.
  • Lataa tiedostoja ja vieraile sivustoilla vain jos luotat niihin. Lue lisää turvallisesta selailusta.

Jos ohjelman lataamisesta tai päivittämisestä kertova ponnahdusikkuna näyttää epäilyttävältä, älä klikkaa sitä. Lataa ohjelma mieluummin sen viralliselta sivustolta.

Tietokone Android