Ta bort oönskade annonser, popup-fönster och skadlig programvara

Du kan ha installerat oönskad programvara eller skadlig programvara på datorn om du råkar ut för något av följande:

• Det visas popup-annonser och nya flikar som inte går att ta bort.
  • Startsidan i Chrome eller sökmotorn ändras hela tiden utan ditt tillstånd.
  • Oönskade tillägg eller verktygsfält i Chrome kommer tillbaka hela tiden.
  • Du är utsatt för kapning och omdirigeras till okända sidor och annonser.
  • Varningar om ett virus eller en infekterad enhet visas.

Tips!

Steg 1: Ta bort appar med problem

1. Håll nere Android-enhetens av/på-knapp.
  2. Tryck länge på Stäng av Strömbrytare på skärmen.
    • Bekräfta att du vill starta om enheten i säkert läge. När du startar om står det Säkert läge längst ned.
  3. Ta bort nyligen nedladdade appar en i taget. Läs mer om hur du raderar appar.
    • Tips! Skriv en lista över vilka appar du tar bort så att du kan lägga till dem igen när du är klar.
  4. Starta om enheten som vanligt efter varje app du tar bort. Kontrollera om problemet åtgärdades när du tog bort appen.
  5. När du har hittat appen som orsakade problemet kan du installera de andra borttagna apparna igen. Läs om att installera om appar.

Steg 2: Skydda enheten från appar med problem

Obs! Kontrollera att Play Protect är aktiverat.

1. Öppna Google Play Butik Google Play på din Android-enhet.
  2. Tryck på profilbilden eller initialen uppe till höger följt av Play Protect följt av Inställningar Inställningar.
  3. Aktivera Sök igenom appar med Play Protect.

Steg 3: Stoppa aviseringar från en viss webbplats

Om du får irriterande aviseringar från en webbplats kan du inaktivera behörigheten.

1. Öppna Chrome på Android-enheten Chrome.
  2. Om du vill ändra aviseringar öppnar du webbplatsen som du inte längre vill få aviseringar från.
  3. Tryck på Sidinformation Default (Secure) uppe till vänster följt av Behörigheter.
    • Om inte Behörigheter visas har inte aviseringar aktiverats på webbplatsen.
  4. Tryck på Aviseringar.
  5. Inaktivera Visa aviseringar.

Mer om skadlig programvara

Så här upptäcker du skadlig programvara (video, 1:42)

Tre tips om hur du upptäcker skadlig programvara (1:42)

Ta reda på mer om vad du ska titta efter när du har fått skadlig programvara på datorn och hur du skyddar dig på webben.

Ta reda på mer om vad du ska titta efter när du har fått skadlig programvara på datorn och hur du skyddar dig på webben.

Så här undviker du skadlig programvara i framtiden
  • Se upp för webbplatser som kan leda till att du laddar ned oönskad programvara. Till exempel om du vinner en tävling eller får upphovsrättsskyddat innehåll utan kostnad.
  • Se upp för krypterade arkiv, till exempel .zip-filer som kräver lösenord, som kan kringgå antivirusidentifiering.
  • Var uppmärksam på varningar om virus och infekterade enheter, särskilt om du inte har gjort en genomsökning efter virus nyligen.
  • Undvik osäkra anslutningar när du besöker webbplatser, och ladda inte ned filer från webbplatser som inte börjar med HTTPS. Läs mer om hur du kontrollerar om en webbplatsanslutning är säker.
  • Var uppmärksam på varningar om nedladdningar från Säker webbsökning. Skadliga aktörer kan be dig att inaktivera eller ignorera varningar för att kringgå antivirusidentifiering.
  • Om en popup om en programuppdatering eller nedladdning verkar misstänkt bör du inte klicka på den. Öppna i stället programmets officiella webbplats och ladda ned därifrån.