Ei-toivottujen mainosten, ponnahdusikkunoiden ja haittaohjelmien poistaminen

Jos jokin seuraavista tapahtuu Chromessa, tietokoneellasi voi olla ei-toivottuja ohjelmia tai haittaohjelmia:

• Ponnahdusikkunamainosten tai uusien välilehtien sulkeminen ei onnistu.
  • Chromen kotisivu tai hakukone vaihtuu jatkuvasti ilman lupaasi.
  • Chromen ei-toivottuja laajennuksia tai työkalurivejä ei voi poistaa pysyvästi.
  • Et voi hallita selaamista ja sinut ohjataan uudelleen tuntemattomille sivuille tai mainoksiin.
  • Näet ilmoituksen viruksesta tai tartunnasta laitteella.

Vältä jatkossa ei-toivotut ohjelmat lataamalla vain luotettuja tiedostoja ja käymällä vain luotetuilla sivustoilla.

Vaihe 1: Ongelmallisten ohjelmien poistaminen

1. Paina Android-puhelimen tai ‑tabletin virtapainiketta pitkään.
  2. Kosketa näytöllä pitkään Virta pois ‑painiketta Virta. Laite käynnistyy vikasietotilassa. Näytön alareunassa näkyy ilmoitus vikasietotilasta.
  3. Poista hiljattain ladattuja sovelluksia yksi kerrallaan. Lue lisää sovellusten poistamisesta.
    • Vinkki: Tee luettelo poistamistasi sovelluksista, jotta muistat palauttaa ne.
  4. Käynnistä laite normaalisti uudelleen kunkin sovelluksen poistamisen jälkeen. Tarkista, korjasiko sovelluksen poistaminen ongelman.
  5. Kun olet poistanut ongelmia aiheuttaneen sovelluksen, voit palauttaa muut poistamasi sovellukset laitteelle. Lue lisää sovellusten asentamisesta uudelleen.

Vaihe 2: Laitteen suojaaminen ongelmallisilta sovelluksilta

1. Varmista, että Play Protect on käytössä:
    1. Avaa Android-laitteen Google Play Kauppa ‑sovellus Google Play.
    2. Napauta valikkoa Valikko ja sitten Play Protect.
    3. Ota käyttöön Tarkista laitteen turvallisuusuhat.
  2. Voit halutessasi ostaa ja ladata Malwarebytesin tai jonkin muun haittaohjelmien torjuntasovelluksen.

Vaihe 3: Tietyn sivuston ilmoitusten estäminen

Jos sivusto näyttää sinulle ärsyttäviä ilmoituksia, poista ilmoitusten käyttöoikeus:

1. Avaa Chrome-sovellus Android-puhelimella tai ‑tabletilla.
  2. Siirry verkkosivulle.
  3. Valitse osoitepalkin oikealta puolelta Lisää Lisää ja sitten Tiedot Tiedot.
  4. Valitse Sivustoasetukset.
  5. Valitse Käyttöoikeudet-kohdasta Ilmoitukset.
    • Jos et näe Käyttöoikeudet- tai Ilmoitukset-kohtia, ilmoitukset eivät ole käytössä sivustolla.
  6. Poista asetus käytöstä.

Lisätietoja haittaohjelmista

Haittaohjelmien tunnistaminen (englanninkielinen video, 2:30)

3 vinkkiä haittaohjelmien löytämiseen (2.30)

Katso vinkkejä haittaohjelmien tunnistamiseen ja verkon turvalliseen käyttöön.

Haittaohjelmien välttäminen jatkossa
  • Varo lupauksia, jotka kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta. Kilpailun voittaminen tai arvokkaan, tekijänoikeuksilla suojatun sisällön tarjoaminen maksutta voi olla huijaus, jolla sinua houkutellaan lataamaan haittaohjelmia.
  • Jos et ole äskettäin suorittanut virustarkastusta, ole varovainen, jos näet varoituksen viruksesta tai tartunnasta. Sivusto voi yrittää pelotella sinua lataamaan ei-toivottuja ohjelmia.
  • Lataa tiedostoja ja vieraile sivustoilla vain jos luotat niihin. Lue lisää turvallisesta selailusta.

Jos ohjelman lataamisesta tai päivittämisestä kertova ponnahdusikkuna näyttää epäilyttävältä, älä klikkaa sitä. Lataa ohjelma mieluummin sen viralliselta sivustolta.

Android Tietokone