Så fungerar annonsintegritet i Chrome

Chromes funktioner för annonsintegritet förbättrar din integritet online. Samtidigt stöds annonser och det kostnadsfria innehåll och de tjänster som möjliggörs av annonsering.

Så fungerar annonsintegritet i Chrome

Webbplatser du besöker kan bädda in innehåll från andra webbplatser för att berika sitt innehåll, till exempel bilder, annonser och text. I dag kan tredjepartscookies användas i det inbäddade innehållet för att spåra dig när du surfar på webben. Du kan välja att blockera cookies, men det gör ofta att webbplatsen slutar fungera. Med funktionerna för annonsintegritet i Chrome kan du surfa som vanligt utan att bli spårad.

Funktionerna är en del i den planerade borttagningen av tredjepartscookies under andra halvan av 2024. Det är bara det första steget mot en mer privat webb. Fler integritetsskydd fortsätter att lanseras för Chrome.

Så skyddas din integritet i Chrome

När API:erna för annonsintegritet används för annonsering skyddas din identitet och mängden data som webbplatserna kan använda för att ta reda på saker om dig minskas. Så här fungerar det:

• Skydda din identitet: API:erna för annonsintegritet begränsar webbplatsens möjlighet att spåra din aktivitet när du surfar. Du skyddas även mot omidentifiering med hjälp av API:erna. Utifrån din aktivitet och annan information som redan har samlats in av spåraren, som din identitet på en webbplats, kan till exempel spåraren gissa vem du är.
    • Med Topics API får webbplatser en uppfattning om dina intressen utifrån din senaste webbhistorik. Med det nya API:et får webbplatser tillgång till upp till tre intressen, till exempel sport, i stället för ett i princip obegränsat antal som det var förut. Ibland returneras även ett slumpmässigt intresse. Vi kallar detta för att lägga till brus och gör det för att skydda din identitet. Allt detta innebär att Topics API:et gör det mycket svårare för spårare att samla in tillräckligt med information för att identifiera dig. Läs mer om Topics API:et.
    • Med Protected Audience API får webbplatser bara lagra begränsad webbhistorik på din enhet. Annonsteknikföretag kan endast behandla data mellan webbplatser på din enhet. Det gör det mycket svårare att identifiera dig och att samla in information om dig. Läs mer om Protected Audience API.
    • Med Attribution Reporting API kan annonsörer mäta hur effektiva deras onlineannonser är utan att behöva spåra din aktivitet mellan webbplatser och appar. Precis som Topics lägger detta API till brus för att dölja unika egenskaper som kan användas för att identifiera dig. Och det lägger till en tidsfördröjning för rapporterna så att det blir svårare att pussla ihop din aktivitet mellan olika dataset. Dessa skydd förhindrar många omidentifieringsattacker som görs möjliga i dag med användaridentifierare, även om identifierarna är dolda och krypterade. Läs mer om Attribution Reporting API.
  • Minimerad datainsamling: I dag kan annonsteknikföretag samla in stora mängder data med hjälp av teknik som tredjepartscookies när du surfar på webben. API:erna för annonsintegritet begränsar hur mycket data som kan samlas in om dig, särskilt när du surfar från en webbplats till en annan. Detta förbättrar din integritet avsevärt när tredjepartscookies blockeras. API:erna gör det mycket svårare för ett annonsföretag att identifiera dig, vilket innebär att det blir svårare att skapa och koppla en profil till dig. API:erna tillämpar även andra databegränsningar, till exempel följande:
    • Med Topics API begränsas annonsörer till att endast samla in ett litet antal ämnen per vecka utifrån din senaste webbhistorik. I dag kan annonsteknikföretag samla in mycket detaljerad information om dig utifrån nästan all din webbhistorik över tid med hjälp av tredjepartscookies och andra identifierare.
    • Med Protected Audience API begränsas vem som får ta emot data samt vilken data de får när en anpassad annons visas för dig. Med det här API:et får endast företagen som faktiskt är inblandade med att visa annonsen på webbsidan information om annonsexponeringen. I dag kan en mängd olika företag samla in information när anpassade annonser placeras på en sida med tredjepartscookie, även om företagen inte har något att göra med att visa annonsen.
    • Med Attribution Reporting API begränsas hur mycket information som kan kopplas till dig för varje annons som visas. För sammanställda rapporter, där många användarrapporter samlas i en enda rapport för att skydda din identitet, begränsar API:et vilka typer av information som kan mätas och sätter en gräns för mängden konverteringsinformation som registreras. I dag kan spårare samla in obegränsade mängder data, inklusive detaljerad information om din aktivitet.
  • Större ansvar från annonsteknikleverantörer: Att hålla koll på vilka annonsteknikföretag som använder dessa API:er för annonser skapar större insyn och ansvarsskyldighet. Chrome använder en attesteringsmodell där annonsteknikföretag måste tydligt och offentligt åta sig att använda den begränsade data de tar emot på ett integritetsbevarande sätt. Läs mer om större ansvarsskyldighet från leverantörer av annonsteknik.
  • Mer omfattande användarkontroller: I dag krävs det en del arbete för att hantera din annonsintegritet med hjälp av tredjepartscookies. Du kan antingen inaktivera tredjepartscookies helt och hållet och samtidigt gå miste om möjligheten att använda tredjepartscookies på ett icke-annonsbaserad sätt, till exempel i beständiga inloggningstjänster, eller så kan du låta tredjepartscookies vara aktiva och kolla igenom hundratals cookiedomäner och ofta oigenkännliga leverantörer av annonsteknik. Med de nya API:erna blir det mycket enklare att hantera din annonsintegritet online. Till exempel kan du blockera ämnen och webbplatser som du inte vill ska användas för att visa anpassade annonser när anpassade annonser visas via Protected Audience API.
Du bestämmer själv

Viktigt! Annonser som visas på webbplatser omfattas även av webbplatsens policyer.

När du surfar kan du styra vilken information webbplatser använder för att visa anpassade annonser på webbplatser där API:er för annonsintegritet används med hjälp av inställningarna. Du kan när som helst inaktivera dessa funktioner i inställningarna för Chrome. Du kan även rensa, tillåta och hantera cookies i Chrome.

Dessa nya inställningar och utfasningen av tredjepartscookies är under utveckling. De fullständiga integritetsfördelarna med de nya API:erna för annonsintegritet blir inte tillgängliga förrän tredjepartscookies fasas ut i Chrome med början under andra halvan av 2024.

Så här ändrar du integritetsinställningarna för annonser i Chrome:

Dator

1. Öppna Chrome Chrome på datorn.
  2. Välj Mer Mer uppe till höger följt av Inställningar.
  3. Välj Integritet och säkerhet följt av Annonsintegritet.
  4. Välj annonsfunktionen som du vill aktivera eller inaktivera.

Android

1. Öppna Chrome på Android-enheten Chrome.
  2. Tryck på Mer Mer följt av Inställningar.
  3. Tryck på Integritet och säkerhet följt av Annonsintegritet.
  4. Välj annonsfunktionen som du vill aktivera eller inaktivera.

iOS

Annonsintegritetsinställningar är inte tillgängliga för Chrome på iOS-enheter.