Slik fungerer annonsepersonvern i Chrome

Chrome-funksjonene for annonsepersonvern forbedrer personvernet ditt på nettet. Samtidig støtter de annonser samt det innholdet og de tjenestene som kan leveres kostnadsfritt takket være annonser.

Slik fungerer annonsepersonvern i Chrome

Nettsteder du besøker, kan bygge inn innhold fra andre nettsteder for å berike innholdet sitt, for eksempel bilder, annonser og tekst. I dag kan dette innebygde innholdet bruke informasjonskapsler fra tredjeparter for å spore deg mens du surfer på nettet. I dag kan du velge å blokkere informasjonskapsler, men dette fører ofte til at funksjonaliteten på nettsteder slutter å virke. Med funksjonene for annonsepersonvern i Chrome kan du få den samme nettlesingsopplevelsen uten sporing.

Alt dette er en del av den planlagte utfasingen av informasjonskapsler fra tredjeparter i andre halvdel av 2024. Dette er bare det første skrittet mot et mer privat internett. Chrome kommer til å lansere flere personvernfunksjoner over tid.

Slik bidrar Chrome til å ivareta personvernet ditt

Når Ad Privacy-API-er brukes til annonsering, beskytter de identiteten din og minimerer mengden data nettsteder kan bruke til å finne ut mer om deg. Slik virker det:

• Beskytt identiteten din: Ad Privacy-API-ene begrenser nettsteders muligheter til å spore aktiviteten din når du surfer. API-ene beskytter deg også mot gjenidentifisering. Basert på aktiviteten din og annen informasjon som en sporingskapsel allerede har, for eksempel identiteten din på et nettsted, kan den klare å gjette hvem du er.
    • Med Topics API får nettsteder et generelt inntrykk av interessene dine basert på den nylige nettleserloggen din. I stedet for at nettstedene i praksis har ubegrenset tilgang til informasjon, tillater det nye API-et bare at de mottar opptil tre interesser, for eksempel «Sport». Av og til viser den også en tilfeldig valgt interesse. Det kaller vi å «tilføre støy», og vi gjør det for å beskytte identiteten din. Alt dette betyr at Topics API gjør det mye vanskeligere for sporingskapsler å samle inn nok informasjon til å identifisere deg. Finn ut mer om Topics API.
    • Med Protected Audience API kan nettsteder bare lagre en begrenset nettleserlogg på enheten din. Selskaper som bruker annonseringsteknologi, kan bare behandle de nettstedsuavhengige dataene dine på enheten din. Dette gjør det mye vanskeligere å identifisere deg og samle inn informasjon om deg. Finn ut mer om Protected Audience API.
    • Med Attribution Reporting API kan annonsører måle hvor effektive nettannonsene deres er, uten å måtte spore aktiviteten din i apper eller på nettsteder. I likhet med Topics tilfører dette API-et også støy for å skjule unike egenskaper som kan brukes til å identifisere deg. I tillegg legger det inn tidsforsinkelser i rapporter, noe som også gjør det mye vanskeligere å knytte sammen aktiviteten din mellom ulike datasett. Disse sikkerhetstiltakene forebygger mange gjenidentifiserende angrep som i dag kan gjennomføres ved hjelp av brukeridentifikatorer, selv om disse identifikatorene er forvrengt og kryptert. Finn ut mer om Attribution Reporting API.
  • Minimer datainnsamlingen: I dag kan bedrifter som bruker annonseringsteknologi, samle inn mye av dataene dine når du surfer på nettet, takket være teknologier som informasjonskapsler fra tredjeparter. Ad Privacy-API-ene begrenser mengden data om deg som det til enhver tid er mulig å samle inn, spesielt når du surfer fra det ene nettstedet til det andre. Dette forbedrer personvernet ditt betraktelig når informasjonskapsler fra tredjeparter blokkeres. API-ene gjør det mye mer utfordrende for annonseselskaper å identifisere deg, noe som vil si at det blir vanskeligere å opprette en profil og knytte den til deg. API-ene medfører også andre databegrensninger, for eksempel følgende:
    • Med Topics API kan annonsører bare samle inn noen få emner per uke basert på den nylige nettleserloggen din. I dag kan selskaper som bruker annonseringsteknologi, bruke informasjonskapsler fra tredjeparter og andre identifikatorer til å samle inn svært detaljert informasjon om deg basert på nesten hele nettleserloggen din over tid.
    • Protected Audience API begrenser hvem som mottar data, og hvilke data de mottar, når du ser en personlig tilpasset annonse. Med dette API-et er det bare selskapene som faktisk er involvert i å vise annonser på nettsider, som mottar informasjon om den aktuelle annonsevisningen. Når en personlig tilpasset annonse i dag plasseres på en side ved hjelp av informasjonskapsler fra tredjeparter, kan til sammenligning en rekke bedrifter samle inn informasjon selv om de ikke hadde noe å gjøre med visningen av den aktuelle annonsen.
    • Attribution Reporting API begrenser hvor mye informasjon som kan knyttes til deg for enhver gitt annonse som vises. Og i sammenstilte rapporter, der mange brukerrapporter samles i én rapport for å beskytte identiteten din, begrenser API-et effektivt hvilke typer informasjon som kan måles, og det begrenser dessuten mengden konverteringsinformasjon som registreres. I dag kan sporingskapsler samle inn ubegrensede mengder data, inkludert detaljert informasjon om aktiviteten din.
  • Mer ansvar hos leverandører av annonseteknologi: Når selskaper som bruker annonseringsteknologi, bruker disse API-ene for annonser, får brukerne bedre innsyn, og ansvaret plasseres i større grad hos selskapene. Chrome bruker en såkalt «attesteringsmodell», som krever at selskaper som bruker annonseringsteknologi, tydelig og offentlig forplikter seg til å bruke de begrensede dataene de mottar, på en ordentlig måte som ivaretar personvernet. Finn ut mer om hvordan leverandørene av annonseringsteknologi får større ansvar.
  • Mer robuste brukerkontroller: I dag kreves det en innsats fra deg å administrere annonsepersonvernet med informasjonskapsler fra tredjeparter. Du kan enten slå av informasjonskapsler fra tredjeparter helt, og dermed miste tilhørende funksjonalitet som ikke er relatert til annonser, for eksempel tjenester som tilbyr vedvarende pålogging, eller du kan ha informasjonskapsler fra tredjeparter på, men da må du tråkle deg gjennom informasjonskapsler fra hundrevis av domener og ofte ugjenkjennelige leverandører av annonseringsteknologi. De nye API-ene gjør det mye enklere for deg å administrere annonsepersonvernet ditt på nettet. Når personlig tilpassede annonser for eksempel leveres via Protected Audience API, kan du blokkere emner og nettsteder, slik at de ikke kan brukes for å vise deg personlig tilpassede annonser.
Du har kontrollen

Viktig: Annonser som vises på nettsteder, er også underlagt retningslinjene for det aktuelle nettstedet.

Når du surfer, kan du bruke disse innstillingene til å påvirke informasjonen nettsteder bruker for å vise deg personlig tilpassede annonser, når disse nettstedene bruker Ad Privacy-API-ene. Du kan når som helst slå av disse funksjonene i Chrome-innstillingene. Du kan også fjerne, tillate og administrere informasjonskapsler i Chrome.

Disse nye innstillingene og avviklingen av informasjonskapsler fra tredjeparter er et pågående arbeid. Alle personvernfordelene med de nye Ad Privacy-API-ene kan ikke realiseres før informasjonskapsler fra tredjeparter er helt avviklet i Chrome – noe som skjer fra og med andre halvdel av 2024.

Slik endrer du innstillingene for annonsepersonvern i Chrome:

Datamaskin

1. Åpne Chrome Chrome på datamaskinen.
  2. Øverst til høyre velger du Mer Mer og så Innstillinger.
  3. Velg Personvern og sikkerhet og så Annonsepersonvern.
  4. Velg annonsefunksjonen du vil slå på eller av.

Android

1. Åpne Chrome Chrome på Android-enheten din.
  2. Trykk på Mer Mer og så Innstillinger.
  3. Trykk på Personvern og sikkerhet og så Annonsepersonvern.
  4. Velg annonsefunksjonen du vil slå på eller av.

iOS

Innstillinger for annonsepersonvern er ikke tilgjengelige for Chrome på iOS-enheter.