Advertentieprivacy in Chrome

De Chrome-functies voor advertentieprivacy verbeteren je online privacy. Tegelijkertijd ondersteunen ze advertenties en de kosteloze content en services die door advertenties mogelijk zijn.

Hoe advertentieprivacy in Chrome werkt

Sites die je bezoekt, kunnen content van andere sites insluiten om hun content te verrijken, zoals afbeeldingen, advertenties en tekst. Tegenwoordig kan deze ingesloten content cookies van derden gebruiken om je te volgen terwijl je op internet browst. Je kunt er wel voor kiezen om cookies te blokkeren, maar dit heeft vaak als resultaat dat de website niet meer goed werkt. De functies voor advertentieprivacy in Chrome kunnen dezelfde browsefunctionaliteit bieden zonder dat je wordt gevolgd.

Dit maakt allemaal deel uit van de geplande beëindiging van cookies van derden in de tweede helft van 2024. Het is nog maar de eerste stap in de richting van een internet met meer privacy. Chrome blijft in de loop van de tijd meer privacybescherming uitrollen.

Hoe Chrome je privacy beschermt

Als API's voor advertentieprivacy worden gebruikt voor advertenties, beschermen ze je identiteit en minimaliseren ze de hoeveelheid gegevens die sites kunnen gebruiken om meer over je te weten te komen. Dit werkt zo:

• Je identiteit beschermen: De API's voor advertentieprivacy beperken de mogelijkheid van een site om je activiteit bij te houden terwijl je browst. De API's beschermen je ook tegen heridentificatie. Een tracker kan bijvoorbeeld raden wie je bent op basis van je activiteit en andere informatie die een tracker al heeft, zoals je identiteit op een website.
    • De Topics API biedt sites een algemeen idee van je interesses op basis van je recente browsegeschiedenis. In plaats van vrijwel onbeperkte gegevens staat de nieuwe API sites alleen toe om maximaal drie interesses te verkrijgen, zoals Sport. Er wordt ook af en toe een willekeurige interesse geretourneerd. Dit noemen we 'ruis toevoegen' en we doen dit om je identiteit te beschermen. Dit betekent dat de Topics API het veel moeilijker maakt voor een tracker om voldoende informatie te verzamelen en je te identificeren. Meer informatie over de Topics API
    • De Protected Audience API staat sites toe alleen beperkte browsegeschiedenis op je apparaat op te slaan. Advertentietechnologiebedrijven kunnen je cross-site gegevens alleen op je apparaat verwerken. Dit maakt het veel moeilijker om je te identificeren en informatie over je te verzamelen. Meer informatie over de Protected Audience API
    • Met de Attribution Reporting API kunnen adverteerders de effectiviteit van hun online advertenties meten zonder dat ze je activiteit op verschillende sites en in verschillende apps hoeven te volgen. Net als met Topics voegt deze API ook ruis toe om unieke kenmerken te verbergen die kunnen worden gebruikt om je te identificeren. Ook worden rapporten vertraagd, waardoor het ook veel moeilijker wordt om je activiteit aan meerdere datasets te koppelen. Deze beveiligingsmaatregelen voorkomen veel heridentificatie-aanvallen die op dit moment nog mogelijk zijn via gebruikers-ID's, zelfs als die ID's zijn afgedekt en versleuteld. Meer informatie over de Attribution Reporting API
  • Gegevensverzameling beperken: Tegenwoordig kunnen advertentietechnologiebedrijven grote hoeveelheden van je gegevens verzamelen terwijl je browst dankzij technologieën zoals cookies van derden. De API's voor advertentieprivacy beperken de hoeveelheid gegevens die op elk moment over jou kan worden verzameld, vooral als je van de ene site naar de andere gaat. Hierdoor wordt je privacy aanzienlijk verbeterd als cookies van derden worden geblokkeerd. De API's maken het voor een advertentiebedrijf veel moeilijker om je te identificeren, wat betekent dat het lastiger is om een profiel op te bouwen en aan je te koppelen. De API's bepalen ook andere gegevensbeperkingen, zoals:
    • Met de Topics API kunnen adverteerders maar een klein aantal onderwerpen per week verzamelen op basis van je recente browsegeschiedenis. Op dit moment kunnen advertentietechnologiebedrijven via cookies van derden en andere ID's zeer gedetailleerde informatie over je verzamelen op basis van bijna je volledige browsegeschiedenis.
    • De Protected Audience API beperkt wie gegevens krijgt en welke gegevens ze krijgen als je een gepersonaliseerde advertentie ziet. Met deze API krijgen alleen bedrijven die daadwerkelijk betrokken zijn bij de weergave van een advertentie op een webpagina informatie over die advertentievertoning. Een vergelijking: als een gepersonaliseerde advertentie tegenwoordig op een pagina wordt geplaatst met cookies van derden, kunnen veel verschillende bedrijven gegevens verzamelen, ook als ze helemaal niets te maken hebben met de weergave van de advertentie.
    • De Attribution Reporting API beperkt de hoeveelheid informatie die aan je kan worden gekoppeld voor een bepaalde advertentie. En als het om verzamelrapporten gaat, voegt de API veel gebruikersrapporten samen in één rapport om zo op effectieve wijze de typen informatie te beperken die kunnen worden gemeten en de hoeveelheid geregistreerde conversiegegevens aan banden te leggen. Trackers kunnen tegenwoordig een onbeperkte hoeveelheid gegevens verzamelen, waaronder gedetailleerde informatie over je activiteit.
  • Meer verantwoordelijkheid van aanbieders van advertentietechnologie: Door de advertentietechnologiebedrijven bij te houden die deze API's gebruiken voor advertenties, worden zichtbaarheid en toerekenbaarheid verbeterd. Chrome gebruikt een attestmodel. Hiermee wordt vereist dat advertentietechnologiebedrijven duidelijk en openbaar aangeven dat ze de beperkte gegevens die ze krijgen op een correcte, privacybeschermende manier gebruiken. Meer informatie over grotere verantwoordelijkheid van aanbieders van advertentietechnologie
  • Krachtigere gebruikersopties: Tegenwoordig kost het beheer van advertentieprivacy door cookies van derden veel moeite. Je kunt cookies van derden helemaal uitzetten, wat ten koste gaat van gebruik van cookies van derden dat niet op advertenties is gericht, zoals persistente inlogservices, of je kunt cookies van derden actief houden en zelf honderden cookiedomeinen en vaak onherkenbare aanbieders van advertentietechnologie doorzoeken. Met de nieuwe API's is het veel makkelijker om je online advertentieprivacy te beheren. Als gepersonaliseerde advertenties bijvoorbeeld worden geleverd via de Protected Audience API, kun je onderwerpen en sites blokkeren waarvan je niet wilt dat ze je gepersonaliseerde advertenties laten zien.
Jij hebt het voor het zeggen

Belangrijk: Advertenties die op websites worden getoond, vallen ook onder het beleid van de site.

Als je browst, kun je met deze instellingen de informatie beïnvloeden die sites gebruiken om je gepersonaliseerde advertenties te laten zien als die sites de API's voor advertentieprivacy gebruiken. Je kunt deze functies op elk moment uitzetten in je Chrome-instellingen. Je kunt ook cookies wissen, toestaan en beheren in Chrome.

Er wordt nog gewerkt aan deze nieuwe instellingen en de beëindiging van cookies van derden. De volledige privacyvoordelen van de nieuwe API's voor advertentieprivacy zijn pas beschikbaar in de tweede helft van 2024, nadat cookies van derden in Chrome zijn beëindigd.

Zo wijzig je de Chrome-instellingen voor advertentieprivacy:

Computer

1. Open Chrome Chrome op je computer.
  2. Selecteer rechtsboven Meer Meer en dan Instellingen.
  3. Selecteer Privacy en beveiliging en dan Advertentieprivacy.
  4. Selecteer de advertentiefunctie die je wilt aan- of uitzetten.

Android

1. Open Chrome Chrome op je Android-apparaat.
  2. Tik op Meer Meer en dan Instellingen.
  3. Tik op Privacy en beveiliging en dan Advertentieprivacy.
  4. Selecteer de advertentiefunctie die je wilt aan- of uitzetten.

iOS

Instellingen voor advertentieprivacy zijn niet beschikbaar voor Chrome op iOS-apparaten.