Miten mainosyksityisyys toimii Chromessa

Chromen yksityisyyteen liittyvät mainosominaisuudet parantavat yksityisyyttäsi verkossa. Ne myös tukevat mainoksia sekä maksuttomia sisältöjä ja palveluita, joiden tarjoamisen mainokset mahdollistavat.

Miten Chromen mainosyksityisyys toimii

Avaamasi sivustot voivat täydentää omaa sisältöään upottamalla siihen muiden sivustojen sisältöä, esimerkiksi kuvia, mainoksia ja tekstiä. Tällä hetkellä upotettu sisältö voi seurata sinua verkossa kolmannen osapuolen evästeiden avulla. Voit halutessasi estää evästeet jo nyt, mutta tämä häiritsee usein verkkosivustojen toimintaa. Chromen yksityisyyteen liittyvät mainosominaisuudet voivat tarjota saman selauskokemuksen ilman seurantaa.

Tämä kaikki liittyy kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä poistamiseen, mikä on tarkoitus tehdä vuoden 2024 loppupuolella. Tämä on vain ensimmäinen askel kohti yksityisempää verkkoa. Chrome julkaisee jatkossa lisää tapoja suojata yksityisyyttä.

Miten Chrome auttaa suojaamaan yksityisyyttäsi

Kun Ad Privacy APIt ovat mainontakäytössä, ne suojaavat henkilöllisyyttäsi ja rajoittavat dataa, jota sivustot voivat käyttää saadakseen tietoa sinusta. Näin ne toimivat:

• Henkilöllisyyden suojaaminen: Ad Privacy APIt rajoittavat sivuston kykyä seurata toimintaasi selaamisen aikana. APIt suojaavat sinua myös uudelleentunnistamiselta. Seurantaominaisuudet voivat esimerkiksi arvata, kuka olet, perustuen toimintaasi ja muihin sinusta aiemmin kerättyihin tietoihin (esim. henkilöllisyytesi verkkosivustolla).
    • Topics API antaa sivustoille yleisellä tasolla käsityksen sinua kiinnostavista aiheista viimeaikaisen selaushistoriasi perusteella. Käytännössä rajoittamattomien tietojen sijaan uusi API sallii sivustojen vastaanottaa enintään kolme aihetta, esimerkiksi "Urheilu". Toisinaan se voi myös antaa niille satunnaisen aiheen. Kutsumme tätä "täytteeksi", ja sen avulla suojellaan henkilöllisyyttäsi. Topics APIn ansiosta seurantaominaisuuksien on siis paljon vaikeampi kerätä sinusta riittävästi tietoja, jotta sinut voidaan tunnistaa. Lue lisää Topics APIsta.
    • Protected Audience API sallii sivustojen tallentaa laitteellesi vain rajallisesti selaushistoriaa. Mainosteknologiayritykset voivat käsitellä sivustojenvälistä dataasi vain laitteellasi. Tämän vuoksi sinut on paljon vaikeampi tunnistaa ja sinusta on paljon vaikeampi kerätä tietoja. Lue lisää Protected Audience APIsta.
    • Attribution Reporting APIn avulla mainostajat voivat mitata verkkomainostensa tehokkuutta niin, ettei heidän tarvitse seurata toimintaasi sivustoilla ja sovelluksissa. Topics APIn tavoin tämäkin API lisää täytettä peittääkseen tiettyjä piirteitä, joista sinut voidaan tunnistaa. Se myös lisää raportteihin aikaviivettä, mikä vaikeuttaa toimintasi yhdistämistä datajoukkojen välillä. Nämä turvatoimet estävät useita uudelleentunnistushyökkäyksiä, joissa voidaan hyödyntää käyttäjätunnisteita, vaikka tunnisteet olisi peitetty ja salattu. Lue lisää Attribution Reporting APIsta.
  • Datankeruun minimointi: Kolmannen osapuolen evästeiden kaltaisten teknologioiden avulla mainosteknologiayritykset voivat tällä hetkellä kerätä suuria määriä dataa selatessasi verkkoa. Ad Privacy APIt rajoittavat sinusta kerättävää dataa erityisesti, kun siirryt sivustolta toiselle. Tämä parantaa yksityisyyttäsi merkittävästi, kun kolmannen osapuolen evästeet on estetty. APIen ansiosta mainosyrityksen on vaikeampi tunnistaa sinut, mikä puolestaan tarkoittaa, että profiilin luominen ja yhdistäminen sinuun on hankalampaa. APIt asettavat myös muita datarajoituksia. Esimerkkejä:
    • Topics APIa käytettäessä mainostajat voivat kerätä viikossa vain pienen määrän aiheita viimeaikaisen selaushistoriasi perusteella. Tällä hetkellä mainosteknologiayritykset voivat kerätä sinusta erittäin yksityiskohtaisia tietoja lähes kaiken selaushistoriasi perusteella kolmannen osapuolen evästeiden ja muiden tunnisteiden avulla.
    • Protected Audience API rajoittaa sitä, kenelle ja mitä dataa jaetaan, kun näet personoidun mainoksen. Tämän APIn ansiosta vain yritykset, jotka osallistuvat mainoksen näyttämiseen verkkosivulla, saavat tietoa kyseisestä mainosimpressiosta. Sen sijaan tällä hetkellä, kun personoitu mainos sijoitetaan sivulle, jolla käytetään kolmannen osapuolen evästeitä, monenlaiset yritykset voivat kerätä tietoja, vaikka niillä ei olisi mitään tekemistä mainoksen näyttämisen kanssa.
    • Attribution Reporting API rajoittaa sitä, kuinka paljon tietoja sinuun voidaan yhdistää kunkin näkemäsi mainoksen osalta. Koontiraporteissa useita käyttäjäraportteja yhdistetään henkilöllisyytesi suojaamiseksi. Näin API rajoittaa mitattavia tietotyyppejä ja tallennettavien konversiotietojen määrää. Tällä hetkellä seurantaominaisuudet voivat kerätä rajattomasti dataa, myös yksityiskohtaisia tietoja toiminnastasi.
  • Enemmän tilivelvollisuutta mainosteknologian tarjoajille: Näitä ohjelmointirajapintoja käyttävien mainosteknologiayritysten seuranta parantaa avoimuutta ja lisää tilivelvollisuutta. Chromessa käytetään "vahvistusmallia", joka edellyttää, että mainosteknologiayritykset sitoutuvat selkeästi ja julkisesti käyttämään saamaansa rajoitettua dataa asianmukaisesti ja yksityisyyttä kunnioittaen. Lue lisää mainosteknologian tarjoajien suuremmasta tilivelvollisuudesta.
  • Tehokkaammat käyttäjäasetukset: Mainosyksityisyyden hallinta kolmannen osapuolen evästeiden avulla vaatii tällä hetkellä vaivannäköä. Voit laittaa kolmannen osapuolen evästeet kokonaan pois päältä, jolloin et voi käyttää myöskään kolmannen osapuolen evästeiden muita kuin mainoksiin perustuvia ominaisuuksia, kuten pysyviä kirjautumispalveluita. Halutessasi voit pitää kolmannen osapuolen evästeet aktiivisina, jolloin sinun täytyy käydä läpi satoja evästeverkkotunnuksia ja mainosteknologian tarjoajia, joita ei usein voi tunnistaa. Uusien APIen avulla mainosyksityisyyden hallinta verkossa on paljon helpompaa. Kun esimerkiksi näet personoituja mainoksia Protected Audience APIn kautta, voit estää aiheet ja sivustot, joiden perusteella et halua nähdä personoituja mainoksia.
Sinä päätät

Tärkeää: Verkkosivustolla näkyviin mainoksiin sovelletaan kyseisen sivuston käytäntöjä.

Näillä asetuksilla voit selatessasi vaikuttaa siihen, minkä tietojen perusteella Ad Privacy APIa käyttävät sivustot näyttävät sinulle personoituja mainoksia. Voit milloin tahansa laittaa nämä ominaisuudet pois päältä Chromen asetuksista. Voit myös poistaa, sallia ja ylläpitää evästeitä Chromessa.

Nämä uudet asetukset ja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä poistaminen ovat vielä kesken. Uusien Ad Privacy APIen kaikki yksityisyyteen liittyvät hyödyt tulevat saataville vasta, kun kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä poistaminen alkaa Chromessa vuoden 2024 loppupuolella.

Näin voit muuttaa mainosyksityisyysasetuksia Chromessa:

Tietokone

1. Avaa Chrome Chrome tietokoneella.
  2. Valitse oikeasta yläreunasta Lisää Lisää ja sitten Asetukset.
  3. Valitse Yksityisyys ja turvallisuus ja sitten Mainosyksityisyys.
  4. Valitse mainosominaisuus, jonka haluat laittaa päälle tai pois päältä.

Android

1. Avaa Chrome Chrome Android-laitteella.
  2. Valitse Lisää Lisää ja sitten Asetukset.
  3. Valitse Yksityisyys ja turvallisuus ja sitten Mainosyksityisyys.
  4. Valitse mainosominaisuus, jonka haluat laittaa päälle tai pois päältä.

iOS

Mainosyksityisyysasetukset eivät ole käytettävissä Chromessa iOS-laitteilla.