Så här ser Chrome till att din webbadress och sökdata är privata

Högst upp i webbläsarfönstret i Google Chrome finns ett kombinerat webbadressfält och sökfält. När du fokuserar på eller skriver i adressfältet visas förslag på webbadresser och sökfrågor baserat på enhetens webbhistorik och data från din standardsökmotor. Du kan hantera standardförslag från sökmotorn i inställningarna för sökmotorn i Chrome.

Så här fungerar adressfältet

Chrome kan ansluta till din standardsökmotor i bakgrunden för att du ska kunna få förslag och sökresultat snabbare.

Om inställningen Autoslutför sökningar och webbadresser är aktiverad skickar Chrome data till din standardsökmotor när du fokuserar på eller skriver i adressfältet. När du skriver skickas texten för att du ska få förslag om att autoslutföra dina sökfrågor. Dessutom skickas din IP-adress, sökinformationen som lagras på din dator som ”cookies” samt den aktuella webbadressen (om Google är din standardsökmotor och du synkroniserar historiken till ditt Google-konto) för att hitta de mest relevanta förslagen.

Om inställningen Bidra till att förbättra Chromes funktioner och prestanda är aktiverad skickas även data tillbaka till Google så att förslagsfunktionen kan förbättras. När du väljer ett förslag skickar Chrome information om det valda förslaget, till exempel om det var en sökning eller en webbadress, hur många tecken du skrev innan du valde det och dess position i resultatlistan. Informationen som skickas innehåller inte exakt det du skriver eller den webbadress du väljer.

Om din standardsökmotor inte är Google loggas dina förfrågningar om förslag och sökfrågor i den sökmotorns integritetspolicy.

Så här skyddar vi din data

Om du anger vissa typer av känsliga uppgifter i adressfältet som lösenord, lokala filnamn eller HTTPS-webbadresser med sökvägar, identifierar Chrome det. Om Chrome fastställer att det du skriver innehåller känsliga uppgifter skickas inte den angivna texten för förslag för autoslutförande.

Om du synkroniserar din webbhistorik med ditt Google-konto använder Google din webbhistorik för att ge relevanta sökförslag till Chrome. Om du tar bort en webbadress från webbhistoriken påverkar det inte längre dina anpassade förslag. Om du inte tar bort objekt i webbhistoriken lagras de i ditt Google-konto i upp till ett år baserat på dina inställningar för Google-kontot.

I inkognitoläget skickar Chrome ingen information till din sökmotor förrän du har valt ett förslag.

Du bestämmer själv

Ändra inställningar för föreslagna webbadresser och sökresultat

Så här anger du om det du skriver ska skickas till standardsökmotorn:

Dator

1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Välj Mer Ordna uppe till höger följt av Inställningar följt av Du och Google.
  3. Välj Synk och Googles tjänster.
  4. Aktivera eller inaktivera Förbättra sökförslag.

Android

1. Öppna Chrome på Android-enheten Chrome.
  2. Tryck på Mer Ordna följt av Inställningar Inställningar följt av Googles tjänster.
  3. Aktivera eller inaktivera Förbättra sökförslag.

iOS

1. Öppna Chrome Chrome på en iPhone eller iPad.
  2. Tryck på Mer Ordna nere till höger följt av Inställningar Inställningar följt av Googles tjänster.
  3. Aktivera eller inaktivera Förbättra sökförslag.

Tips! Även om den här inställningen är inaktiverad kan Chrome fortfarande visa förslag baserat på din lokala sök- och webbhistorik. Du kan hantera sökhistoriken i sökmotorns inställningar. Läs mer om hur du hanterar inställningarna för webbhistoriken i Chrome.

Hantera inställningar för sökförslag på Google Drive

Om du synkroniserar historiken med Google-kontot kan du få förslag från dina Google Drive-filer.

Dator

1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Välj Mer Ordna följt av Inställningar följt av Du och Google.
  3. Välj Synk och Googles tjänster.
  4. Aktivera eller inaktivera Visa förslag från Google Drive.