Hoe Chrome je URL's en zoekgegevens privé houdt

Bovenaan het Google Chrome-browservenster vind je een gecombineerde webadres- en zoekbalk. Als je de focus op de adresbalk plaatst of erin typt, krijg je suggesties voor webadressen en zoekopdrachten op basis van de browsegeschiedenis en gegevens van de standaard zoekmachine op je apparaat. Je kunt door de zoekmachine geleverde suggesties beheren in de zoekmachine-instellingen van Chrome.

Hoe de adresbalk werkt

Chrome kan op de achtergrond vooraf verbinding maken met je standaard zoekmachine om je sneller suggesties en zoekresultaten te bieden.

Als de instelling 'Zoekopdrachten en URL's automatisch aanvullen' aanstaat en je de focus op de adresbalk plaatst of erin typt, stuurt Chrome gegevens naar je standaard zoekmachine. Terwijl je typt, wordt de tekst verstuurd om suggesties te bieden voor automatische aanvulling van je zoekopdrachten. Daarnaast worden je IP-adres, zoekgegevens die als 'cookies' op je computer zijn opgeslagen en de huidige URL (als Google je standaard zoekmachine is en je je geschiedenis synchroniseert met je Google-account) verstuurd om de meest relevante suggesties te vinden.

Als de instelling Help de functies en prestaties van Chrome verbeteren aanstaat, stuurt Chrome ook gegevens terug naar Google om de suggestiefunctie te verbeteren. Als je een suggestie selecteert, verstuurt Chrome informatie over de geselecteerde suggestie, zoals of het een zoekopdracht of URL was, hoeveel tekens je hebt getypt voordat je de suggestie hebt geselecteerd en de positie van de suggestie in de lijst met resultaten. De verstuurde gegevens bevatten niet precies wat je typt of de URL die je selecteert.

Als je standaard zoekmachine niet Google is, worden je verzoeken voor suggesties en zoekopdrachten geregistreerd in overeenstemming met het privacybeleid van die zoekmachine.

Hoe we je gegevens beschermen

Als je bepaalde soorten gevoelige informatie invoert in de adresbalk, zoals wachtwoorden, lokale bestandsnamen of HTTPS-URL's met paden, neemt Chrome deze waar. Als Chrome vaststelt dat wat je hebt ingevoerd misschien gevoelige informatie bevat, wordt de ingevoerde tekst niet verstuurd voor suggesties voor automatische aanvulling.

Als je je browsegeschiedenis synchroniseert met je Google-account, gebruikt Google je browsegeschiedenis om relevante zoeksuggesties te bieden aan Chrome. Als je een URL uit je browsegeschiedenis verwijdert, heeft deze geen invloed meer op je gepersonaliseerde suggesties. Als je items in je browsegeschiedenis niet verwijdert, worden ze maximaal één jaar opgeslagen in je Google-account op basis van je Google-accountinstellingen.

In de incognitomodus stuurt Chrome geen informatie naar je zoekmachine totdat je een suggestie selecteert.

Jij hebt de controle

De instellingen voor voorgestelde webadressen en zoekopdrachten wijzigen

Zo bepaal je of wat je typt naar je standaard zoekmachine wordt gestuurd:

Computer

1. Open Chrome op je computer.
  2. Selecteer rechtsboven de optie Meer Ordenen en dan Instellingen en dan Jij en Google.
  3. Selecteer Synchronisatie en Google-services.
  4. Zet Zoeksuggesties verbeteren aan of uit.

Android

1. Open Chrome Chrome op je Android-apparaat.
  2. Tik op Meer Ordenen en dan Instellingen Instellingen en dan Google-services.
  3. Zet Zoeksuggesties verbeteren aan of uit.

iOS

1. Open Chrome Chrome op je iPhone of iPad.
  2. Tik rechtsonder op Meer Ordenen en dan Instellingen Instellingen en dan Google-services.
  3. Zet Zoeksuggesties verbeteren aan of uit.

Tip: Ook als deze instelling uitstaat, kan Chrome nog steeds suggesties bieden op basis van je lokale zoek- en browsegeschiedenis. Je kunt je zoekgeschiedenis beheren in de instellingen van je zoekmachine. Meer informatie over hoe je de instellingen voor de Chrome-browsegeschiedenis beheert

Instellingen voor zoeksuggesties van Google Drive beheren

Als je je geschiedenis synchroniseert met je Google-account, kun je suggesties krijgen uit je Google Drive-bestanden.

Computer

1. Open Chrome op je computer.
  2. Selecteer Meer Ordenen en dan Instellingen en dan Jij en Google.
  3. Selecteer Synchronisatie en Google-services.
  4. Zet Google Drive-suggesties tonen aan of uit.