Hantera annonsintegritet i Chrome

Chrome arbetar för att skydda dig och din integritet när du surfar. Nya funktioner skyddar din identitet och ger dig större kontroll över hur annonsörer väljer vilka annonser som ska visas för dig. De här nya funktionerna lanseras gradvis på datorer och Android-enheter.

Ämnen som du är intresserad av registreras i Chrome utifrån vilka webbplatser du besöker och hur ofta du besöker dem. Webbplatser kan även lagra information om dina intressen i Chrome. När du surfar kan du bli ombedd att dela lagrad information om annonsämnen eller föreslagna annonser på webbplatser för att ge dig en mer anpassad annonsupplevelse. För att mäta annonsers resultat kan begränsade typer av data delas mellan webbplatser och appar.

Du kan när som helst välja bort dessa funktioner i inställningarna för Chrome. När du surfar kan en annons som visas anpassas utifrån dessa inställningar och policyerna för de webbplatser som du besöker.

Redigera integritetsinställningar för annonser

1. Öppna Chrome på enheten.
  2. Tryck på Mer uppe till höger följt av Inställningar.
  3. Tryck på Integritet och säkerhet följt av Annonsintegritet.
  4. Välj annonsfunktionen som du vill aktivera eller inaktivera.
Hantera annonsämnen

I syfte att anpassa annonsupplevelsen registrerar Chrome dina intresseområden utifrån vilka webbplatser du besöker och hur ofta du besöker dem. Chrome kan dela upp till tre ämnen åt gången med webbplatser. Du kan blockera ämnen som du inte vill dela med webbplatser. När du blockerar ett ämne delar Chrome inte det igen men du kan fortfarande få annonser som rör ämnet. Av integritetsskäl raderas automatiskt de ämnen som är äldre än fyra veckor.

Så här blockerar du ett ämne:

1. Öppna Chrome på enheten.
  2. Tryck på Mer uppe till höger följt av Inställningar.
  3. Tryck på Integritet och säkerhet följt av Annonsintegritet följt av Annonsämnen.
  4. Välj vilka ämnen du vill blockera under Dina ämnen.

Tips!

• Baserat på din senaste webbhistorik kan det ta en stund innan en lista med ämnen visas. Om funktionen inte används av webbplatserna som du besöker kanske du inte ser en lista över ämnen.
  • När du besöker en webbplats kan du kolla om Chrome har delat dina intresseområden med webbplatsen. Tryck på Visa information om webbplatsen Default (Secure) i adressfältet följt av Annonsintegritet.
Hantera föreslagna annonser på webbplatser

För att ge en anpassad annonsupplevelse kan webbplatser rekommendera och sedan lagra annonsförslag om saker du kanske gillar. När du fortsätter att surfa kan du få annonser som baseras på förslag från relaterade webbplatser. Chrome tar automatiskt bort förslag som är äldre än 30 dagar, men de kan visas igen om du besöker webbplatsen igen.

Om du inte vill att en webbplats ska föreslå annonser för dig kan du blockera webbplatsen. När du har blockerat webbplatsen raderas all tillhörande annonsförslagsdata. Annonsförslagen från blockerade webbplatser sparas inte längre i Chrome men du kan fortfarande få annonser som är relaterade till webbplatserna.

Så här blockerar du webbplatser:

1. Öppna Chrome på enheten.
  2. Tryck på Mer uppe till höger följt av Inställningar.
  3. Tryck på Integritet och säkerhet följt av Annonsintegritet följt av Föreslagna annonser på webbplatser.
  4. Blockera webbplatser från listan under Webbplatser.

Tips!

• Utifrån din senaste webbhistorik kan det ta en stund innan en lista med webbplatser visas. Om funktionen inte används av webbplatserna som du besöker kanske du inte ser en lista över webbplatser.
  • När du besöker en webbplats kan du kontrollera om den föreslår annonser för dig. Tryck på Visa information om webbplatsen Default (Secure) i adressfältet följt av Annonsintegritet.
Annonsmätning
När du surfar delar webbplatser en begränsad mängd data för att mäta annonsresultatet, till exempel om du köpte något när du hade besökt webbplatsen.