Je advertentieprivacy beheren in Chrome

Chrome beschermt jou en je privacy terwijl je browst. Nieuwe functies beschermen je identiteit en geven je meer controle over hoe adverteerders kiezen welke advertenties ze aan je tonen. Deze nieuwe functies worden geleidelijk uitgerold op computers en Android-apparaten.

Chrome bepaalt welke onderwerpen je interessant vindt op basis van de sites die je bezoekt en hoe vaak je ze bezoekt. Sites kunnen ook informatie over je interesses in Chrome opslaan. Als je browst, kan Chrome worden gevraagd om opgeslagen informatie over advertentieonderwerpen of door sites voorgestelde advertenties te delen voor een meer gepersonaliseerde advertentiebeleving. Beperkte typen gegevens kunnen worden gedeeld tussen sites en apps om de prestaties van advertenties te meten.

Je kunt je altijd afmelden voor deze functies in je Chrome-instellingen. Terwijl je browst, kan een advertentie die je krijgt, worden gepersonaliseerd op basis van deze instellingen en het beleid van de sites die je bezoekt.

Instellingen voor advertentieprivacy bewerken

1. Open Chrome op je apparaat.
  2. Tik rechtsboven op Meer en dan Instellingen.
  3. Tik op Privacy en beveiliging en dan Advertentieprivacy.
  4. Selecteer de advertentiefunctie die je wilt aan- of uitzetten.
Advertentieonderwerpen beheren

Chrome bepaalt welke onderwerpen je interessant vindt op basis van de sites die je bezoekt en hoe vaak je ze bezoekt. Aan de hand daarvan kan je advertentiebeleving worden gepersonaliseerd. Chrome kan maximaal 3 onderwerpen tegelijk delen met sites. Je kunt onderwerpen blokkeren die je niet wilt delen met sites. Als je een onderwerp blokkeert, deelt Chrome dat onderwerp niet meer, maar krijg je misschien nog wel advertenties die gerelateerd zijn aan dat onderwerp. Ter bescherming van je privacy verwijdert Chrome automatisch interessante onderwerpen die ouder zijn dan 4 weken.

Zo blokkeer je een onderwerp:

1. Open Chrome op je apparaat.
  2. Tik rechtsboven op Meer en dan Instellingen.
  3. Tik op Privacy en beveiliging en dan Advertentieprivacy en dan Advertentieonderwerpen.
  4. Selecteer onder Je onderwerpen de onderwerpen die je wilt blokkeren.

Tips:

• Op basis van je recente browsegeschiedenis kan het even duren voordat er een lijst met onderwerpen verschijnt. Ook krijg je misschien geen lijst met onderwerpen als deze functie niet wordt gebruikt door de sites die je bezoekt.
  • Als je op een site bent, kun je nagaan of Chrome de onderwerpen die je interessant vindt heeft gedeeld met de site. Tik in de adresbalk op Sitegegevens bekijken Default (Secure) en dan Advertentieprivacy.
Door sites voorgestelde advertenties beheren

Voor een gepersonaliseerde advertentiebeleving kunnen sites advertentiesuggesties aanbevelen en opslaan over onderwerpen die je misschien interessant vindt. Als je browst, kun je advertenties krijgen op basis van suggesties van gerelateerde sites. Chrome verwijdert automatisch suggesties die ouder zijn dan 30 dagen, maar ze kunnen opnieuw verschijnen als je die site weer bezoekt.

Als je niet wilt dat een site advertenties aan je voorstelt, kun je de site blokkeren. Alle bijbehorende gegevens voor advertentiesuggesties worden dan verwijderd. Geblokkeerde sites slaan geen advertentiesuggesties meer op in Chrome, maar je kunt nog steeds advertenties krijgen die aan die sites gerelateerd zijn.

Zo blokkeer je sites:

1. Open Chrome op je apparaat.
  2. Tik rechtsboven op Meer en dan Instellingen.
  3. Tik op Privacy en beveiliging en dan Advertentieprivacy en dan Door sites voorgestelde advertenties.
  4. Blokkeer onder Sites een site op de lijst.

Tips:

• Op basis van je recente browsegeschiedenis kan het even duren voordat er een lijst met sites verschijnt. Ook krijg je misschien geen lijst met sites als deze functie niet wordt gebruikt door de sites die je bezoekt.
  • Als je op een site bent, kun je nagaan of de site advertenties voor je voorstelt. Tik in de adresbalk op Sitegegevens bekijken Default (Secure) en dan Advertentieprivacy.
Advertentiemeting
Terwijl je browst, delen sites een beperkte hoeveelheid gegevens om de advertentieprestaties te meten, bijvoorbeeld of je een aankoop hebt gedaan nadat je een site hebt bezocht.