Hantera nycklar i Chrome

Du kan använda en nyckel för att logga in på ett enkelt och säkert sätt med fingeravtryck, ansiktsskanning eller skärmlås. Med nycklar kan du logga in i ditt Google-konto samt på alla webbplatser och i alla appar du brukar använda – utan lösenord. Du kan bli ombedd att logga in på en webbplats med en nyckel eller skapa en nyckel för att förbättra kontots säkerhet.

Läs mer om hur du loggar in med en nyckel i stället för med lösenord.

Tips! Nycklar är skapade enligt branschstandard, så att du kan använda dem på många plattformar.

Mer om nycklar

Skillnaden mellan nycklar och lösenord är att nycklar är kryptografiska nyckelpar. Nyckelparet är specifikt för en webbplats. Ena halvan delas med webbplatsen och den andra halvan är privat och lagras på enheten eller i lösenordshanteraren. Med den här tekniken används en säkert genererad kod för att autentisera åtkomsten till webbplatser och appar i stället för lösenord som kan ha stjälas eller läckas.

Några av fördelarna med nycklar:

• Du behöver inte komma ihåg en följd av bokstäver, siffror och tecken.
  • Du kan logga in på konton med fingeravtrycks- eller ansiktsigenkänningsteknik.
  • Du kan använda nycklar i olika operativsystems- och webbläsarekosystem samt med både webbplatser och appar.
  • Nycklar är tillräckligt starka för att aldrig gå att gissa sig till eller återanvända, vilket gör dem säkra mot hackare.
  • Nycklar är kopplade till appen eller webbplatsen de skapades för, så du kan aldrig blir lurad att använda nyckeln för att logga in i en bedräglig app eller på en bedräglig webbplats.
  • Nycklar från Google Lösenordshantering är tillgängliga för alla Android-appar.

Använda nycklar

Du kan spara nycklar på dina enheter. Processen varierar mellan olika operativsystem och är kanske inte tillgänglig i alla system.

Spara nycklar i Windows

Om du har Windows 10 eller senare kan du använda nycklar. Du måste ställa in Windows Hello för att kunna spara nycklar. Windows Hello har för närvarande inte stöd för synkronisering eller säkerhetskopiering, så nycklar sparas bara på din dator. Om du tappar bort datorn eller om operativsystemet installeras om kan du inte återställa dina nycklar.

Om du vill använda nyckelhantering och autofyll för nycklar måste datorn ha Windows 11, version 22H2 eller senare.

Hantera nycklar i Windows
  1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Välj Mer Mer följt av Lösenord och autofyll följt av Google Lösenordshantering.
  3. Klicka på Inställningar till vänster följt av Hantera nycklar.

Tips! Hantera nycklar visas bara när en eller flera nycklar har skapats.

Spara nycklar i macOS

Du kan spara nycklar i din Chrome-profil, där de skyddas av en macOS-nyckelring.

Obs! Chrome kan inte spara eller använda nycklar som sparas i iCloud-nyckelringen. Om du tappar bort datorn eller om Chrome-profilen raderas kan du inte återställa dina nycklar.

Hantera nycklar i macOS
  1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Välj Mer Mer följt av Lösenord och autofyll följt av Google Lösenordshantering.
  3. Välj Inställningar till vänster följt av Hantera nycklar.

Tips! Hantera nycklar visas bara när en eller flera nycklar har skapats.

Spara nycklar på en säkerhetsnyckel

Du kan använda en säkerhetsnyckel för att spara dina nycklar.

Obs! Nycklar som sparas på säkerhetsnycklar säkerhetskopieras inte. Om du tappar bort eller återställer säkerhetsnyckeln kan du inte återställa nycklarna.

Använda nycklar på en annan enhet

Du kan använda Chrome på din dator för att skapa och använda nycklar på en annan enhet. Dina nycklar finns kvar på den andra enheten.

1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Öppna inloggningssidan för en webbplats som du vill logga in på.
  3. Välj En annan enhet när du uppmanas att använda nyckeln.
    • Du kan behöva välja Testa ett annat sätt.
  4. Skanna QR-koden med en Android- eller iOS-enhet.

Tips! När du har skannat QR-koden på en Android-enhet kan du välja att komma ihåg datorn. Om du gör det visas Android-enheten som ett alternativ när du behöver en nyckel. När du väljer den får du en avisering på enheten för att verifiera din identitet.