Toegangssleutels beheren in Chrome

Je kunt een toegangssleutel gebruiken om makkelijk en beveiligd in te loggen met een vingerafdruk, gezichtsscan of schermvergrendeling. Toegangssleutels zijn een makkelijke en beveiligde manier om zonder wachtwoord in te loggen op zowel je Google-account als alle sites en apps die je belangrijk vindt. Je wordt misschien gevraagd in te loggen op een website met een toegangssleutel of er een te maken om de beveiliging van je account te verbeteren.

Krijg meer informatie over inloggen met een toegangssleutel in plaats van een wachtwoord.

Tip: Toegangssleutels zijn gebaseerd op branchenormen, dus je kunt ze op veel platforms gebruiken.

Meer informatie over toegangssleutels

Het verschil tussen toegangssleutels en wachtwoorden is dat toegangssleutels cryptografische sleutelparen zijn. Het sleutelpaar is specifiek voor een website. De ene helft wordt gedeeld met de website en de andere helft is privé en wordt opgeslagen op je apparaat of in je wachtwoordmanager. Deze technologie gebruikt een beveiligd gemaakte code om je toegang tot websites en apps te verifiëren in plaats van een wachtwoord dat kan worden gestolen of gelekt.

Een paar voordelen van toegangssleutels:

• Je hoeft geen reeks letters, cijfers en tekens te onthouden.
  • Je kunt inloggen op accounts met vingerafdruk- of gezichtsherkenningstechnologie.
  • Je kunt toegangssleutels gebruiken voor verschillende besturingssystemen en browser-ecosystemen, en met zowel websites als apps.
  • Toegangssleutels zijn sterk genoeg om nooit geraden of hergebruikt te worden, waardoor ze beschermd zijn tegen hackers.
  • Toegangssleutels zijn gekoppeld aan de app of website waarvoor ze zijn gemaakt. Je kunt dus nooit worden misleid om je toegangssleutel te gebruiken om in te loggen bij een bedrieglijke app of website.
  • Toegangssleutels van Google Wachtwoordmanager zijn beschikbaar voor alle Android-apps.

Toegangssleutels gebruiken

Je kunt toegangssleutels op je apparaten opslaan. Het proces verschilt per besturingssysteem en is misschien niet op alle systemen beschikbaar.

Toegangssleutels opslaan in Windows

Als je Windows 10 of hoger hebt, kun je toegangssleutels gebruiken. Als je toegangssleutels wilt opslaan, moet je Windows Hello instellen. Windows Hello biedt momenteel geen ondersteuning voor synchronisatie en back-ups. Daarom worden toegangssleutels alleen opgeslagen op je computer. Als je je computer kwijtraakt of als je het besturingssysteem opnieuw installeert, kun je je toegangssleutels niet herstellen.

Als je beheer en automatisch invullen van toegangssleutels wilt gebruiken, moet Windows 11, versie 22H2 of hoger op je computer staan.

Toegangssleutels beheren in Windows
  1. Open Chrome op je computer.
  2. Selecteer Meer Meer en dan Wachtwoorden en automatisch invullen en dan Google Wachtwoordmanager.
  3. Selecteer links de optie Instellingen en dan Toegangssleutels beheren.

Tip: 'Toegangscodes beheren' staat er alleen als je een of meer toegangssleutels hebt ingesteld.

Toegangssleutels opslaan in macOS

Je kunt toegangssleutels opslaan in je Chrome-profiel, waar ze worden beschermd door een macOS-sleutelhanger.

Belangrijk: Chrome kan geen toegangssleutels opslaan of gebruiken die zijn opgeslagen in de iCloud-sleutelhanger. Als je je computer kwijtraakt of als het Chrome-profiel wordt verwijderd, kun je je toegangssleutels niet herstellen.

Toegangssleutels beheren in macOS
  1. Open Chrome op je computer.
  2. Selecteer Meer Meer en dan Wachtwoorden en automatisch invullen en dan Google Wachtwoordmanager.
  3. Selecteer links de optie Instellingen en dan Toegangssleutels beheren.

Tip: 'Toegangscodes beheren' staat er alleen als je een of meer toegangssleutels hebt ingesteld.

Toegangssleutels opslaan in een beveiligingssleutel

Je kunt een beveiligingssleutel gebruiken om je toegangssleutels op te slaan.

Belangrijk: Er wordt geen back-up gemaakt van toegangssleutels die zijn opgeslagen in beveiligingssleutels. Als je de beveiligingssleutel kwijtraakt of reset, kun je je toegangssleutels niet herstellen.

Toegangssleutels gebruiken op een ander apparaat

Je kunt Chrome op je computer gebruiken om toegangssleutels voor een ander apparaat in te stellen en daarop te gebruiken. Je toegangssleutels blijven op het andere apparaat staan.

1. Open Chrome op je computer.
  2. Ga naar de inlogpagina van een site waarop je wilt inloggen.
  3. Als je wordt gevraagd je toegangssleutel te gebruiken, selecteer je Een ander apparaat.
    • Misschien moet je Probeer het op een andere manier selecteren.
  4. Scan de QR-code met je Android- of iOS-apparaat.

Tip: Nadat je de QR-code op een Android-apparaat hebt gescand, kun je ervoor kiezen om je computer te onthouden. Als je dit doet, toont de computer je Android-apparaat als optie als je een toegangssleutel nodig hebt. Als je deze optie selecteert, krijg je een melding op je apparaat om je identiteit te verifiëren.