Anpassa Chromes prestanda

Med prestandainställningarna i Chrome kan du

• se till att aktiva flikar körs smidigt
  • förhindra specifika sidor från att bli inaktiverade
  • förlänga datorns batteritid
  • surfa och söka snabbare.

Obs! Det går inte att anpassa Chromes prestanda på mobila enheter med iOS och Android. Läs om andra sätt att göra Chrome snabbare.

Aktivera eller inaktivera minnessparläget

Flikar som du inte använder för tillfället inaktiveras i Chrome för att spara på datorns minne och se till att aktiva flikar fungerar smidigt. När du byter till en inaktiv flik läses den in igen automatiskt.

1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Välj Mer Mer uppe till höger följt av Inställningar.
  3. Välj Prestanda till vänster.
  4. Aktivera eller inaktivera Minnessparläge.

Tips!

• Du kan få dina aktiva video- och spelflikar att fungera smidigare genom att aktivera minnessparläget.
  • Vissa inställningar och aktiviteter på datorn kan förhindra att fliken inaktiveras.
    • Aktivt ljud eller aktiv video (uppspelning eller samtal)
    • Skärmdelning
    • Aviseringar på sidor
    • Pågående nedladdningar
    • Delvis ifyllda formulär
    • Fästa flikar
    • Anslutna enheter (USB eller Bluetooth)
Låt specifika webbplatser vara aktiva

Förhindra att webbplatsen inaktiveras genom att lägga till den i uteslutningslistan Låt alltid dessa webbplatser vara aktiva.

1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Välj Mer Mer uppe till höger följt av Inställningar.
  3. Välj Prestanda till vänster.
  4. Klicka på Lägg till till höger om Låt alltid dessa webbplatser vara aktiva.
  5. Nu finns det två alternativ:
    • Lägg till aktuella webbplatser: Välj bland tillgängliga webbplatser som för närvarande är öppna på en flik.
      1. Välj rutan till vänster om webbplatsen som du vill lägga till och klicka sedan på Lägg till.
      2. Välj Avbryt för att gå tillbaka.
    • Lägga till webbplatser manuellt
      1. Ange webbadressen.
      2. Välj Lägg till.
      3. Välj Avbryt för att gå tillbaka.

Tips! Webbadressformatet för manuell uteslutning av webbplatser är: [scheme://][.]host[:port][/path][@query].

Här är några exempel på hur du lägger till webbplatser manuellt om du vill skapa en uteslutning för följande:

• Hela domäner och underdomäner: Uteslut webbadresschemat. Till exempel matchar och förhindrar google.se inaktivering av underdomäner som drive.google.com och calendar.google.com.
  • Specifika domäner, men inga underdomäner: Inkludera en punkt (.) före webbadressvärden. Till exempel matchar och förhindrar inte .google.com inaktivering av underdomäner som www.google.se, drive.google.se och calendar.google.com.
  • Specifik underkatalog: Inkludera webbadressens sökväg. Till exempel matchar och förhindrar www.google.com/finance inaktivering av alla sidor på Google Finans, men förhindrar inte inaktivering av huvudsidorna på www.google.se.
  • Webbadressvärd och sökfrågekomponenter: Asterisker (*) kan användas som jokertecken. Till exempel matchar och förhindrar https://* inaktivering av alla https-webbplatser och youtube.com/watch?v=* matchar och förhindrar inaktivering av YouTube-videor.
    • Jokertecken för prefix-, suffix- eller delsträngmatchningar av komponenten för webbadressvärden stöds inte. Till exempel matchar och förhindrar inte *oogle.com eller google.com/*inaktivering.
Aktivera eller inaktivera strömsparläge

Chrome kan minska bildfrekvensen och andra bakgrundsprocesser för att förlänga enhetens batteritid. När strömsparläget är aktiverat används det automatiskt när enheten är urkopplad eller när batterinivån är låg. Energisparläget aktiveras inte när enheten är ansluten till ett vägguttag.

1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Välj Mer Mer uppe till höger följt av Inställningar.
  3. Välj Prestanda till vänster.
  4. Aktivera eller inaktivera strömsparläge.
  5. Välj den inställningen du vill ha.

Tips!

• Du kan förlänga enhetens batteritid under en lång bilresa eller flygresa genom att aktivera strömsparläget.
  • När strömsparläget är aktiverat kan du märka att spel- och videoprestandan förändras.
  • Strömsparläget är tillgängligt på Windows, Mac och ChromeOS-enheter med ett batteri installerat.
Aktivera eller inaktivera Läs in sidor i förväg

Chrome läser in sidor som du kanske kommer att besöka i förväg så att du kan surfa och söka snabbare. Cookies kan användas för att läsa in sidor i förväg, om du har tillåtit cookies, och sidorna kan krypteras och skickas via Google så att din identitet döljs för webbplatserna. Läs mer om cookies.

1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Välj Mer Mer uppe till höger följt av Inställningar.
  3. Välj Prestanda till vänster.
  4. Aktivera eller inaktivera Läs in sidor i förväg.
  5. Välj den inställningen du vill ha.

Tips!

• Om du vill läsa in några av sidorna du kanske kommer att besöka i förväg väljer du Standardförinläsning.
  • Om du vill läsa in fler sidor du kanske kommer att besöka i förväg väljer du Utökad standardförinläsning.