Ändra behörigheter i webbplatsinställningarna

Du kan ange behörigheter för en webbplats utan att ändra standardinställningarna.

Hantera webbplatsbehörigheter

Du kan enkelt bevilja eller neka webbplatsbehörigheter. Du kan också bevilja engångstillstånd för specifika funktioner.

När en webbplats ber om behörighet för att använda funktioner som kamera, plats och mikrofon kan du göra följande:

• Tillåt den här gången: Webbplatsen kan bara använda den begärda funktionen under ditt nuvarande besök. Vid framtida besök måste webbplatsen fråga igen.
  • Tillåt vid varje besök: Webbplatsen kan använda den begärda funktionen under ditt nuvarande besök och vid framtida besök.
  • Tillåt inte: Webbplatsen kan inte använda den begärda funktionen.

Ändra inställningar för alla webbplatser

1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på Mer Mer uppe till höger följt av Inställningar.
  3. Klicka på Integritet och säkerhet följt av Webbplatsinställningar.
  4. Välj den inställning som du vill uppdatera.

Om du vill ändra behörigheter och inställningar för datalagring för alla webbplatser du har besökt kan du välja Visa behörigheter och data som har lagrats på webbplatser

Läs mer om behörigheter som går att ändra
  • Tredjepartscookies: En webbplats som du besöker kan bädda in innehåll från andra webbplatser, till exempel bilder, annonser och text. Cookies som sparas av dessa andra webbplatser kallas tredjepartscookies. Läs mer om hur du hanterar cookies.
  • Bilder: Webbplatser med bilder brukar ha dem som illustrationer, till exempel foton i en onlinebutik eller nyhetsartikel.
  • JavaScript: JavaScript brukar användas på webbplatser för interaktiva funktioner som spel eller webbformulär. Läs mer om JavaScript.
  • Protokollhanterare: Webbplatser kan hantera uppgifter när du klickar på vissa länkar, till exempel att skapa ett meddelande i e-postklienten eller lägga till händelser i kalendern.
  • Popup-fönster och omdirigeringar: Webbplatser kan öppna popup-fönster med annonser eller omdirigera dig till webbplatser som du kanske vill undvika. Läs mer om popup-fönster och omdirigeringar.
  • Påträngande annonser: Webbplatser som visar annonser brukar göra det så att de kan tillhandahålla innehåll eller tjänster utan kostnad. Men vissa webbplatser kan visa påträngande eller vilseledande annonser. Läs mer om annonser.
  • Plats: Åtkomst till enhetens plats brukar behövas för relevanta funktioner eller information som lokala nyheter eller affärer i närheten. Läs mer om hur du delar din plats.
  • Aviseringar: Webbplatser skickar vanligen aviseringar om senaste nytt eller chattmeddelanden. Läs mer om aviseringar.
  • Kamera och mikrofon: Åtkomst till videokameran och mikrofonen brukar behövas för kommunikation på webbplatser, till exempel videosamtal. Läs mer om kameror och mikrofoner.
  • Åtkomst till pluginprogram utanför sandlåda: På vissa webbplatser behövs pluginprogram så att du till exempel kan streama videor eller installera program. Som standard tillfrågas du av Chrome om ett pluginprogram på en webbplats får förbigå Chromes sandlåda för att komma åt datorn.
  • Automatiska nedladdningar: Webbplatser kan automatiskt ladda ned relaterade filer samtidigt så att du sparar tid. Läs mer om nedladdningar.
  • MIDI-enheter: Åtkomst till MIDI-enheter (Musical Instrument Digital Interface) brukar behövas för funktioner som att skapa och redigera musik på webbplatsen.
  • Bluetooth-enheter: Anslutning till Bluetooth-enheter brukar behövas för att en webbplats ska kunna spela in och visa information om enheten. Läs mer om Bluetooth-anslutning till enheter.
  • Bakgrundssynkronisering: När du har lämnat en webbplats kan den fortsätta med synkroniseringen i syfte att slutföra uppgifter som att ladda upp foton eller skicka ett chattmeddelande.
  • Teckensnitt: Webbplatser kan begära åtkomst till teckensnitt som har installerats på den lokala enheten.
  • Zoomningsnivåer: Du kan ange hur mycket du vill zooma in eller ut på vissa webbplatser. Läs mer om hur du zoomar in eller ut.
  • PDF-dokument:Ibland publicerar webbplatser PDF-filer, som dokument, avtal och formulär. Läs mer om PDF-dokument.
  • Skyddat innehåll: När upphovsrättsskyddat innehåll spelas upp på en webbplats kan den begära tillstånd att identifiera din enhet. Läs mer om skyddat innehåll.
  • Rörelsesensorer: Åtkomst till enhetens rörelsesensorer brukar behövas för funktioner som virtuell verklighet eller för att registrera träningspass.
  • Serieportar: Åtkomst till serieportar brukar behövas för dataöverföring, till exempel för nätverkskonfigurering. Läs mer om hur du ansluter en webbplats till en enhet med serieport.
  • Filredigering: Åtkomst till filer och mappar på enheten brukar behövas bland annat för att automatiskt spara det du gör på webbplatsen.
  • Urklipp: Att läsa från Urklipp brukar behövas för funktioner som att bevara formateringen när du kopierar text på webbplatsen.
  • Betalningshanterare: Att installera betalningshanterare brukar behövas till exempel för att förenkla hanteringen i kassan på webbplatsen.
  • Förstärkt verklighet: Att registrera kamerans position brukar behövas för AR-funktioner på webbplatser, till exempel spel.
  • Virtuell verklighet: Åtkomst till VR-enheter och VR-data brukar behövas för VR-sessioner på webbplatser.
  • Inbäddat innehåll: Webbplatser du besöker kan bädda in innehåll från andra webbplatser, till exempel bilder, annonser och text. Dessa andra webbplatser kan begära tillstånd att använda uppgifter som de har sparat om dig när du surfar på webbplatsen. Läs mer om inbäddat innehåll.
  • Osäkert innehåll: Säkra webbplatser kan ha inbäddat innehåll som bilder eller ramar som inte är säkra. Som standard blockerar säkra webbplatser osäkert innehåll. Du kan ange vilka webbplatser som kan visa osäkert innehåll. Läs mer om webbplatsinnehåll och säkerhet.
  • Din enhetsanvändning: Webbplatser kan normalt se om du använder din enhet aktivt för att ange din tillgänglighet i chattappar.
  • Ljud: Webbplatser med ljud brukar ha det så att du ska kunna lyssna på musik, ljudspåret i en video eller dylikt. Läs mer om ljud.
  • HID-enheter: Åtkomst till HID-enheter brukar behövas för funktioner som använder ovanliga tangentbord, spelkontroller och andra enheter. Läs mer om hur du ansluter en webbplats till en HID-enhet.
  • USB-enheter: Åtkomst till USB-enheter brukar behövas för funktioner som att skriva ut dokument eller spara filer på en lagringsenhet. Läs mer om hur du ansluter en webbplats till en USB-enhet.
  • Inloggning hos tredje part: Webbplatser kan visa inloggningsmeddelanden från identitetstjänster. Ändra inloggningsbehörigheter för tredje part.
  • Webbplatsdata på enheten: Webbplatser du besöker kan spara information om din aktivitet så att du får en bättre upplevelse, till exempel för att hålla dig inloggad på en webbplats eller spara varor i kundvagnen. Läs mer om webbplatsdata på enheten.

Ändra inställningar för en viss webbplats

Du kan tillåta eller blockera behörigheter för en viss webbplats. De anpassade inställningarna för sidan används då i stället för standardinställningarna. Du kan även radera data för en webbplats.

1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Besök en webbplats.
  3. Klicka på Visa information om webbplatsen Default (Secure) till vänster om webbadressen.
  4. Klicka på Webbplatsinställningar.
  5. Ändra en inställning för behörigheter.

Tips!

• Ändringarna sparas automatiskt.
  • När du klickar på ikonen bredvid webbadressen öppnas tidigare sparade webbplatsinställningar. Du kan ändra dem utan att öppna menyn Webbplatsinställningar i Chrome.
  • Om knappen Återställ behörigheter är tillgänglig kan du klicka på knappen för att återställa de ändrade inställningarna.
  • Chrome skyddar din data genom att ta bort behörigheter från webbplatser som du inte har använt nyligen.