Godkänn eller avvisa åtkomst till webbplatser

Gäller för hanterade Chrome-webbläsare och enheter som kör Chrome OS.

Som Chrome Enterprise-administratör kan du avvisa och godkänna webbadresser så att användarna bara kan besöka vissa webbplatser. Om du vill begränsa användarnas internetåtkomst kan öka produktiviteten och skydda organisationen från virus och skadligt innehåll som finns på vissa webbplatser.

Neka och tillåt webbadresser i följande fall

Använd avvisnings- och godkännandelistan för grundläggande webbadresshantering. Om du behöver starkare filtrering, använder du en innehållsfiltrering, webbproxyserver eller ett tillägg.

Använd avvisnings- och godkännandelistan för webbadressen när du vill göra följande:

• Godkänn åtkomst till alla webbadresser utom de du avvisar – använd avvisningslistan för att förhindra att användare besöker vissa webbplatser samtidigt som de får åtkomst till resten av webben.
  • Avvisa åtkomst till alla webbadresser utom de du tillåter – använd avvisningslistan för att neka åtkomst till alla webbadresser. Använd sedan godkännandelistan för att ge åtkomst till en begränsad lista med webbadresser.
  • Definiera undantag för mycket restriktiva avvisningslistor – använd avvisningslistan för att avvisa åtkomst till alla webbadresser. Använd sedan godkännandelistan för att låta användare få åtkomst till vissa planer, underdomäner för andra domäner, portar eller specifika sökvägar.
  • Tillåt Chrome-webbläsaren att öppna appar – godkänn specifika externa protokollhanterare så att Chrome-webbläsaren automatiskt kan öppna vissa appar.

Ibland fungerar inte avvisnings- och godkännandelistan som förväntat. Om du till exempel avmarkerar en hel webbplats och godkänner en specifik webbadress för webbplatsen kan användarna få åtkomst till annat innehåll på webbplatsen.

Steg 1: Granska policyer

Policy Beskrivning

URLBlacklist

Hindra användarna från att få åtkomst till en lista med avvisade webbadresser. Användarna kan få åtkomst till alla webbadresser utom de du avvisar.

Inte angivet: Användarna kan få åtkomst till alla webbadresser utan begränsning.

URLWhitelist

Använd med URLBlacklist för att tillåta användare att komma åt specifika webbadresser som undantag till avvisningslistan över webbadresser. Godkännandelistan gäller framför avvisningslistan. Du måste ha minst en post på avvisningslistan för att detta ska fungera.

Ej inställd: Det finns inga undantag från avvisningslistan över webbadresser.

Steg 2: Ange webbadresser som Chrome-användare får besöka

Klicka nedan för steg för steg-anvisningar, baserat på hur du vill hantera dessa policyer.

Administratörskonsol

Gäller när användare är inloggade på ett hanterat Google-konto på en Chrome-webbläsare eller enhet som kör Chrome OS.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Öppna Enheter på administratörskonsolens startsida följt av Chrome-hantering.
  3. Klicka på Inställningar för användare och webbläsare.
  4. Till vänster väljer du organisationen som innehåller de användare eller registrerade webbläsare som du vill konfigurera policyer för.

Välj organisationen på toppnivå för alla användare och webbläsare. Annars väljer du en underordnad organisation.

5. Bläddra till Webbadressblockering och ange webbadresser efter behov:

Du kan avmarkera och tillåta upp till 1 000 webbadresser.

6. Klicka på Spara.
  • Svart lista för webbadresser känns inte igen av appar som använder Android System WebView. Om du vill tillämpa en avvisningslista på dessa appar definierar du de avvisade webbadresserna i en textfil och tillämpar den på Android-apparna per app. För appar som inte använder Android System WebView kollar du i appens dokumentation efter ett liknande sätt att begränsa åtkomsten.
  • Undantag för Svart lista för webbadresser identifieras vanligen av Android-appar som använder Android System WebView. Andra appar kanske inte respekterar avvisningslistan. Du kan godkänna de appar som använder Android System WebView och utelämna de som inte gör det. Mer information om att godkänna Android-appar finns i Tillåt installation av godkända appar.
Windows

Gäller för Windows-användare som loggar in på ett hanterat konto i webbläsaren Chrome.

Med Gruppolicy

I redigeraren för Microsoft Windows-gruppolicy (mappen Dator eller Användarkonfiguration):

1. Öppna Policyerföljt avAdministrativa mallarföljt avGoogleföljt avGoogle Chrome.
  2. Aktivera Blockera åtkomst till en lista med webbadresser.
    Tips! Om du inte ser denna policy laddar du ned den senaste policymallen.
  3. Lägg till de webbadresser som du vill avvisa.
    Om du lämnar denna policy som Inte konfigurerad används beteendet för Ej inställd som beskrivs ovan.
  4. Aktivera Ger åtkomst till en lista med webbadresser
  5. Lägg till de webbadresser som du vill att användarna ska komma åt.
    Om du lämnar denna policy som Inte konfigurerad används beteendet för Ej inställd som beskrivs ovan.
  6. Implementera uppdateringen för användarna.

Du kan avvisa och godkänna upp till 1 000 webbadresser. För webbadressyntax, se Godkänn eller avvisa webbplatser – filterformat för webbadress.

Mac

Gäller för AppleMac-användare som är inloggade på ett hanterat konto i Chrome-webbläsaren.

I konfigurationsprofilen för Chrome-policy (.plistfil):

1. Lägg till eller uppdatera följande nycklar.
    • Lägg till de webbadresser som du vill avvisa i URLBlacklist-nyckeln.
    • Lägg till de webbadresser du vill att användarna ska få åtkomst till URLWhitelist-nyckeln.
  2. Implementera ändringarna för användarna.

Du kan avvisa och godkänna upp till 1 000 webbadresser. För webbadressyntax, se Godkänn eller avvisa webbplatser – filterformat för webbadress.

Exemplet visar hur du avvisar alla webbadresser utom mail.example.com, wikipedia.org och google.com.

<key>URLBlacklist</key>
<dict>
 <array>
  <string>*</string>
</array>
</dict>
<key>URLWhitelist</key>
<dict>
<array>
  <string>mail.example.com</string>
  <string>wikipedia.org</string>
  <string>google.com</string>
</array>
</dict>

Linux

Gäller för Linux-användare som är inloggade på ett hanterat konto i Chrome-webbläsaren.

Använd önskad JSON-filredigerare:

1. Öppna mappen /etc/opt/chrome/policies/managed.
  2. Skapa eller uppdatera en JSON-fil och ange webbadresser efter behov:
    • I URLBlacklist lägger du till de webbadresser som du vill avvisa.
    • I URLWhitelist lägger du till de webbadresser du vill att användarna ska komma åt.
  3. Implementera uppdateringen för användarna.

Du kan avvisa och godkänna upp till 1 000 webbadresser. För webbadressyntax, se Godkänn eller avvisa webbplatser – filterformat för webbadress.

Exemplet visar hur du avvisar alla webbadresser utom mail.example.com, wikipedia.org och google.com.

Skapa först en fil som innehåller de avvisade webbadresserna.

{
  "URLBlacklist": ["*"]
}

Skapa sedan en fil som innehåller de godkända webbadresserna.

{
    "URLWhitelist": ["mail.example.com", "wikipedia.org", "google.com"]
}

Steg 3: Verifiera att policyer tillämpas

När du har tillämpat Chrome-policyer måste användarna starta om Chrome-webbläsaren för att inställningarna ska träda i kraft. Du kan kontrollera användarnas enheter för att säkerställa att policyn har tillämpats korrekt.

1. På en hanterad Chrome-enhet öppnar du chrome://policy.
  2. Klicka på Läs in policy på nytt.
  3. För URLBlacklist och URLWhitelist kontrollerar du att Status är inställd på OK.
  4. För URLBlacklist och URLWhitelist klickar du på Visa värde och ser till att värdefälten är desamma som de du angett i policyn.