Lokale en netwerkprinters beheren

Chrome-versie 65 en hoger

Als beheerder kun je Common UNIX Printing System-printers (CUPS) gebruiken op de apparaten met Chrome OS in je organisatie. CUPS gebruikt een Internet Printing Protocol (IPP) om af te drukken op lokale en netwerkprinters. Als je een printer toevoegt, wordt deze automatisch weergegeven op de apparaten van je gebruikers en kunnen ze afdrukken zonder Google Cloudprinter te hoeven instellen. Je kunt een printer opgeven voor iedereen of voor gebruikers in bepaalde groepen of afdelingen.

Afdrukken met CUPS-printers beheren

Printers toevoegen of verwijderen

Je kunt meerdere printers toevoegen via een bestand met door komma's gescheiden waarden (csv-bestand). Bekijk de richtlijnen voor csv-bestanden.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de beheerdersconsole naar Apparatenen danChrome-beheer.

Als u Apparaten niet ziet op de homepage, klikt u onderaan op Meer functies.

3. Scroll omlaag en klik op Printers.
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  5. Als je één printer wilt toevoegen, plaats je rechtsonder de muisaanwijzer op Toevoegen Toevoegen en dan klik op Printer toevoegen Add a printer.
  6. Voer de printergegevens in en klik op Printer toevoegen.
    Opmerking: Voor sommige printers moet een rijnaam worden opgegeven in het pad, evenals het hostadres en de poort in de URI. Voorbeeld: ipps://192.0.2.255/ipp/print. Vraag de fabrikant van de printer om het juiste pad.
    • Protocol: ipps
    • Host: 192.0.2.255
    • Poort: 631
    • Pad: ipp/print
  7. Doe het volgende als je meerdere printers wilt toevoegen met een csv-bestand:
    1. Plaats rechtsonder de muisaanwijzer op Toevoegen Toevoegen en dan klik op Printers uploaden Upload printers.
    2. Klik op Een csv-bestand kiezen.
    3. Ga naar het csv-bestand en open het. Klik op Uploaden.
  8. Klik op Opslaan. Als u een onderliggende organisatie-eenheid heeft geconfigureerd, kunt u wellicht de instellingen van een bovenliggende organisatie-eenheid overnemen of overschrijven.
  9. (Optioneel) Als je een printer wilt verwijderen, vink je het vakje aan naast de printer en klik je rechtsboven op Verwijderen Verwijderen en danVerwijderen.
Printerinstellingen wijzigen
  1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de beheerdersconsole naar Apparatenen danChrome-beheer.

Als u Apparaten niet ziet op de homepage, klikt u onderaan op Meer functies.

3. Scroll omlaag en klik op Printers.
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  5. Klik in de lijst op de printer.
  6. Wijzig de instellingen of gegevens in het vak aan de rechterkant.
  7. Klik op Opslaan. Als u een onderliggende organisatie-eenheid heeft geconfigureerd, kunt u wellicht de instellingen van een bovenliggende organisatie-eenheid overnemen of overschrijven.
Richtlijnen voor csv-bestanden

Je kunt het csv-bestand maken in een spreadsheetprogramma, zoals Google Spreadsheets of Microsoft® Excel®, of
een tekstbestand. Het bestand moet de printergegevens bevatten van elke printer die je wilt toevoegen.

Doe het volgende als je een spreadsheet-app gebruikt:

1. Voeg de kolomkoppen uit de onderstaande tabel toe.
  2. Voer de gegevens van elke printer onder de koppen in.

Opmerking: Spreadsheet-apps zijn hoofdlettergevoelig. Voer alle printergegevens in kleine letters in.

Kolomkop Beschrijving
name Naam van de printer (verplicht)
description Beschrijving van de printer (optioneel)
model Printermodel (verplicht)
uri URI, hostadres en poort (vereist)
allowed for user Of de printer beschikbaar is voor gebruikers (optioneel)
Voer true in om de printer beschikbaar te maken voor gebruikers. Voer false in als je de printer niet beschikbaar wilt maken.
allowed for device Of de printer beschikbaar is voor apparaten (optioneel)
Voer true in om de printer beschikbaar te maken voor apparaten. Voer false in als je de printer niet beschikbaar wilt maken.
allowed for managed guest session Of de printer beschikbaar is voor beheerde gastsessies (optioneel)
Voer true in om de printer beschikbaar te maken voor beheerde gastsessies. Voer false in als je de printer niet beschikbaar wilt maken.

Doe het volgende als je een tekstbestand gebruikt:

Voer de printergegevens in en scheid deze door komma's. Bekijk de tabel hierboven voor de beschrijvingen.

Voorbeeld:

Testprinter, Labprinter, algemene pcl 6/pcl xl printer pxlcolor, ipp://192.0.2.255, true, true, false