Planerar du en strategi för återgång till kontorsarbete? Se hur Chrome OS kan vara till hjälp.

Bevaka status för kiosk

För hanterade Chrome OS-enheter.

Som administratör kan du använda Googles administratörskonsol för att övervaka Chrome OS-enheter på distans och kontrollera att de fungerar som de ska. Du kan bara bevaka enheter som har konfigurerats för automatisk start av en Chrome-paketapp och enheter som kör hanterade gästsessioner. Dessa ChromeOS-enheter kan innehålla kiosker, digitala skyltar och specialbyggda enheter som utcheckning och självbetjäningskiosker.

Visa systemaktivitet

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Från startsidan för administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Enheterföljt avChromeföljt avEnheter.
  3. Om du vill visa alla enheter klickar du på Alla enheter. Välj annars en underordnad organisationsenhet.
  4. Klicka på serienumret på den enhet du vill övervaka.
  5. Under Systemaktivitet och felsökning ser du information om enheten:
    Inställning Vad den övervakar

Senaste aktivitet

Visar aktivitet på enheten, när den senast användes och hur länge, under de senaste 30 dagarna. Tiderna och datumen som visas baseras på enhetens tidszon.

Om du vill se aktuell aktivitetsinformation måste du aktivera rapportering av enhetsstatus. Läs mer om inställningen Enhetsrapportering.

Senaste användare

Visar de sista användarna av enheten. Kiosk- och gästsessioner rapporteras inte. E-postadresser för ohanterade användare visas inte. De visas i stället som Användaren hanteras inte av organisationen.

Om du vill se information om de senaste användarna måste du aktivera spårning av de senaste enhetsanvändarna. Läs mer om inställningen Enhetsrapportering.

Behåller bara de 100 senaste användarna.

Wifi-signalstyrka

Wifi-signalstyrka för enheter.

Wifi-information rapporteras inte för inloggningsskärmen innan användare loggar in eller för användare som loggar in med ett Google-konto utanför organisationen, till exempel ett Gmail-konto.

Volym

Volym (%) för enheter i kioskläge.

Processoranvändning

Hur mycket CPU (%) som enheten använder.

CPU-temperatur

Temperaturen för varje CPU-kärna, i Celsius (oC).

Minnesanvändning

Hur mycket minne (% och GB) enheten använder.

Diskanvändning

Hur mycket diskutrymme (% och GB) enheten använder.

Info om kioskapp

Inte tillgängligt för enheter som kör hanterade gästsessioner.

Appnamn och versionsnummer.

IP-adresser

Datum och tid då nätverks- och WAN-IP-adresserna för enheten senast rapporterades. Tid och datum baseras på enhetens tidszon.

IP-adressuppgifter rapporteras inte för inloggningsskärmen innan användare loggar in eller för användare som loggar in med ett Google-konto utanför organisationen, till exempel ett Gmail-konto.

LAN – det trådbundna eller trådlösa nätverk som enheten är ansluten till. Ibland kan du använda det för att hitta exakt våning och byggnad där enheten befinner sig.

WAN – den unika IP-adress som enheten är ansluten till internet med.

Systemloggar

Visar systemloggar som registrerats automatiskt från enheter för offentliga miljöer. Loggar registreras och laddas upp var 12:e timme. Loggar lagras i högst 60 dagar. De senaste 100 loggarna kan laddas ned.

Om du vill se systemlogginformation måste du aktivera uppladdning av systemlogg. Mer information finns i inställningen Aktivera uppladdning av systemlogg.

Endast de senaste 30 dagarnas historik sparas.

Tips! Använd Log Analyzer när du vill granska systemloggarna.

Skärmbilder

De senaste skärmbilderna av enheter, i omvänd kronologisk ordning.

Klicka på en blå länk för att se skärmbilden.

Endast de senaste 30 dagarnas historik sparas.

Utför fjärråtgärder på kioskenheter

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Från startsidan för administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Enheterföljt avChromeföljt avEnheter.
  3. Om du vill visa alla enheter klickar du på Alla enheter. Välj annars en underordnad organisationsenhet.
  4. Klicka på serienumret för den enhet du vill hantera.
  5. Klicka på en åtgärd till vänster:
    Åtgärd Beskrivning

Flytta

När du registrerar enheter placeras de automatiskt i organisationsenheten på toppnivå. Klicka på Flytta och välj organisationen som du vill flytta enheten till.

Återställ Fjärrensar data från enheter. Du kan ta bort alla användarprofiler och all data från den valda enheten men behålla enhetens status och enhetsdata, till exempel nätverksprofiler. Du kan även rensa den permanent och ta bort all data inklusive användarprofiler, enhetspolicyer och registreringsdata. Mer information finns i Tilldela en enhet till en annan användare.
    Återställ eSIM-kortet

Alla eSIM-profiler tas bort från enheterna permanent. Användarna ser ett meddelande om att eSIM-profiler har rensats från enheten. eSIM-profiler visas inte längre på sidan med mobildatainställningar på deras enheter.

Hör med operatören vad som fungerar innan du återställer eSIM-kortet. I många fall får enheter inte automatiskt en ny eSIM-profil med samma principkonfigurerade SMDP+URL.

Obs! Återställa ESIM är det enda sättet att ta bort en eSIM-profil via fjärranslutning. eSIM-profiler finns kvar på enheterna om du tar bort mobilkonfigurationer, avregistrerar enheter eller flyttar enheter från en organisationsenhet till en annan.

Inaktivera Inaktivera en enhet så att ingen kan använda den. Till exempel om den försvinner eller blir stulen. Mer information finns i Reparera, återanvänd eller fasa ut ChromeOS-enheter.
    Avregistrera Avregistrera enheter som inte längre används i organisationen så att du inte längre hanterar dem. Mer information finns i Reparera, återanvänd eller fasa ut ChromeOS-enheter.
    Registrera loggar.

För enheter som har aktiverat uppladdning av systemlogg för enhet

Aktiverar en ny uppladdning av enhetsattribut och loggar för enheter. Loggarna sparas i Systemloggar under Systemaktivitet och felsökning. Du ser ett meddelande när enhetsattributen har laddats upp.

Exportera loggar

Visas i stället för registrera loggar när alla krav är uppfyllda.

Krav

• ChromeOS-version
      • 114 eller högre för enheter som enbart är tillgängliga för kiosk
      • 122 eller högre för alla andra enheter
    • Inställningen Uppladdning av enhetssystemlogg har aktiverats
    • Administratörsbehörighet för exportloggar

Du kan felsöka ChromeOS-enheter genom att spara ytterligare loggar och exportera dem från administratörskonsolen.

Mer information finns i Insamling av fjärrloggar för ChromeOS-enheter.
    Fjärrskrivbord

Startar en fjärrsession på en enhet. Mer information finns i Fjärransluta till ChromeOS-enheter.

Starta om

Endast tillgängligt på kioskenheter

Startar om ChromeOS-enheten om den har körts i minst 10 minuter.

Ta en skärmdump

Endast tillgängligt på kioskenheter

Tar en skärmdump av enhetens skärm och lagrar den i Skärmdumpar under Systemaktivitet och felsökning. .

Om en skärmdump misslyckas visas ett meddelande med någon av följande felkoder:

• 0: Ett allmänt fel uppstod.
    • 1: Skärmdumpen misslyckades eftersom användarinmatning upptäcktes.
    • 2: Det gick inte att hämta skärmdumpar. Det här felet kan till exempel bero på att ingen skärm är ansluten till enheten.
    • 3, 4: Ett serverfel orsakade problem med skärmdumpen.
    • 5: Ett klientfel orsakade problem med skärmdumpen.
    • 6: En ogiltig webbadress för uppladdning orsakade problem med skärmdumpen.

Obs! På enheter som är i kioskläge och där användarinmatning som mus- och tangentbordsrörelser har utförts går det inte att ta skärmdumpar förrän enheten har startats om. Enheten måste sedan autostarta i en kioskapp för att skärmdumpar ska fungera.

Ställ in volymen

Endast tillgängligt på kioskenheter

Gör en fjärrinställning av volymen för hanterade enheter i kioskläge.

Använd reglaget för att välja volym och klicka på Ställ in volym. I det övre högra hörnet, under Dina uppgifter, visas en avisering när volymen har ställts in på enheten.

Övervaka enhetens status

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Gå till Enheterföljt avChrome på startsidan för administratörskonsolen.
  3. Klicka på Inställningarföljt avEnhet.
  4. Om du vill att inställningen ska gälla alla användare och registrerade webbläsare väljer du organisationsenheten på den högsta nivån. Välj annars en underordnad organisationsenhet.
  5. Scrolla till Användar- och enhetsrapportering.
  6. För enhetsrapportering väljer du Aktivera rapportering av enhetsstatus.
  7. Klicka på Spara.

Konfigurera hälsorapportering

Om en Chrome-enhet går offline kan du välja att få aviseringar via e-post eller sms. Även om appen som körs kraschar får du varningar eftersom de skickas på operativsystemnivå.

Obs! Om en enhet går offline kan det ta upp till 12 minuter innan enhetens onlinestatus uppdateras på sidan Chrome-enheter och ytterligare fem minuter innan du får en varning via e-post eller sms.

Aktivera statusövervakning

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Gå till Enheterföljt avChrome på startsidan för administratörskonsolen.
  3. Klicka på Appar och tilläggföljt avKiosker.
  4. Om du vill att inställningen ska gälla alla användare och registrerade webbläsare väljer du organisationsenheten på den högsta nivån. Välj annars en underordnad organisationsenhet.
  5. Leta upp och klicka på appen som du angett för automatisk start.
  6. På panelen till höger under Inställningar för automatisk start av kioskapp:
    1. Slå på Aktivera statusövervakning.
    2. Slå på Aktivera uppladdning av systemlogg.
    3. Klicka på Spara.

På sidan för Chrome-enheter (från startsidan för administratörskonsolen) Enheterföljt avChromeföljt avEnheter) visas Onlinestatus. Övervakningspulser skickas varannan minut för att kontrollera att enheterna fortfarande är online.

Enhetsstatus kan vara i något av dessa tre lägen:

Enhetsstatus färg Vad den betyder

Grön

Enheten är online och fungerar som den ska.

Enheten körs i kioskläge och administratören har valt att aktivera rapportering och övervakning. Övervakningen fungerar även för Chrome-enheter som är inställda på att automatiskt starta hanterade gästsessioner och automatisk start är inställd på 0.

Röd

Enheten lyckas inte skicka övervakningspulser till Googles servrar. Enheten kan vara avstängd eller ha problem med nätverksanslutningen.

Grå

Enheten kan inte användas för statusövervakning. Det kan finnas en aktiv användare i systemet. Om användarna till exempel förhindrar att kioskappen läses in vid start kan du inte använda enhetsövervakning.

(Valfritt) Konfigurera statusvarningar för kioskenhet

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Gå till Enheterföljt avChrome på startsidan för administratörskonsolen.
  3. Klicka på Inställningarföljt avEnhet.
  4. Scrolla till Kioskinställningar.
  5. Om du vill att inställningen ska gälla alla användare och registrerade webbläsare väljer du organisationsenheten på den högsta nivån. Välj annars en underordnad organisationsenhet.
  6. För leverans av varningar om kioskstatus väljer du om du vill få uppdateringar via e-post, sms eller både och.
  7. För kontaktuppgifter för varningar om kioskstatus anger du de e-postadresser och telefonnummer som du vill ta emot statusuppdateringar för.
  8. Klicka på Spara.