Ben je aan het plannen om weer op kantoor te gaan werken? Bekijk hoe Chrome OS hieraan kan bijdragen.

Zakelijke netwerken voor Chrome-apparaten

Als je Chrome-apparaten implementeert in een werk- of schoolomgeving, kun je een draadloos netwerk instellen op dezelfde manier als je een kantoor of klaslokaal met laptops of tablets zou instellen. Zorg dat je beschikt over het volgende:

• Goede draadloze dekking
  • Voldoende internetbandbreedte
  • Draadloze toegangspunten die het aantal apparaten kunnen verwerken waarmee je verbinding wilt maken

Aanbevolen netwerkconfiguratie

Instelling Aanbeveling
Wifi 802.11n 5 GHz. Gebruik niet-DFS-kanalen waar mogelijk.  Zie 5 GHz-kanalen voor een tabel met niet-DFS-kanalen in je land. In de VS zijn dit kanalen 36-48 en 149-165.
Bandbreedte Minstens 0,2-0,5 Mbps per gebruiker in een normale implementatie. De wachttijd moet minder dan 100 ms zijn bij het pingen van de openbare DNS-server van Google op 8.8.8.8. Voor HD-videostreaming minstens 1 Mbps, maar liever 2-5 Mbps per gebruiker.
Toegangspunten Dertig apparaten per toegangspunt. Zakelijke toegangspunten kunnen meer apparaten verwerken. Bekijk de documentatie bij het product.

Hieronder staat meer informatie over de items in de tabel.

Toegangspunt(en)

Het toegangspunt moet wifi 802.11a/g/n ondersteunen. Google raadt 5 GHz 802.11n-verbindingen met WPA2-PSK-versleuteling aan.

• Voor kleine implementaties met minder dan dertig apparaten is netwerkapparatuur voor consumenten voldoende.
  • Voor implementaties met meer dan dertig apparaten of waarbij meerdere ruimten betrokken zijn, wordt centraal beheerde netwerkapparatuur voor ondernemingen aanbevolen.

Vanwege de hoge dichtheid van laptops in een klaslokaal of kantoor, is het netwerkontwerp erg belangrijk. Als je meerdere wifi-toegangspunten in een kleine ruimte gebruikt, moet je geen overlappende wifi-kanalen gebruiken, om storingen te voorkomen. Je kunt de wifisterkte en -dekking testen met de Android-app Wi-Fi Analyzer.

Aandachtspunten voor de bandbreedte

De hoeveelheid netwerkbandbreedte die je nodig hebt, is afhankelijk van hoe de Chrome-apparaten worden gebruikt. Voor gewoon browsen op internet en bewerken van Google Drive-documenten levert een minimum van 0,2-0,5 Mbps per gelijktijdige sessie voldoende prestaties.

Als je werknemers of leerlingen video streamen, is minstens 1 Mbps per gelijktijdige gebruikerssessie nodig en is meer dan 4 Mbps vereist voor HD-videostreaming.

Voor interactieve webgebaseerde apps zijn wachttijden een betere indicatie van hoe gebruikers de prestaties beoordelen dan bandbreedte.  Over het algemeen moet de ping minder dan 100 ms zijn voor een goede gebruikerservaring.

Tips voor wifi-implementatie

Voor grote implementaties met Chrome-apparaten kun je overwegen een onderzoek van de draadloze infrastructuur en topologie voor alle gebouwen te laten uitvoeren om te controleren of er voldoende draadloze dekking zal zijn. Je kunt een contract afsluiten met een bedrijf dat is gespecialiseerd in het volgende:

• Onderzoek van locaties: analyseer eerst je bestaande wifi-netwerk en de omliggende interferentie van apparaten/andere wifi-netwerken.
  • Implementatie: implementeer/herpositioneer toegangspunten met de juiste beveiliging en kanalen.

Opmerking: Zie TLS-inspectie (of SSL-inspectie) instellen op Chrome-apparaten voor informatie over het instellen van netwerken met TLS- en SSL-contentfilters.

Wat is het maximum aantal HTTP-verbindingen dat ik kan maken met een Chrome-apparaat of browser?

• Het maximum aantal verbindingen per proxy is 32 verbindingen. Ga naar de Chromium-site voor meer informatie.
  • Maximum per host: 6 verbindingen
  • Totale aantal HTTP-verbindingen in een pool per browser: 256 verbindingen
  • Je kunt ook controleren wat de limieten zijn door het logboek van open en gebruikte netwerkverbindingen te bekijken. In het bestand chrome-net-export-log.json onder Netwerkverbindingen staat in de kolom Max per Group de limiet voor het aantal verbindingen per host. Ga naar Netwerkproblemen met Chrome oplossen voor meer informatie.

Bronnen