Ben je aan het plannen om weer op kantoor te gaan werken? Bekijk hoe Chrome OS hieraan kan bijdragen.

Updates op ChromeOS-apparaten beheren

Wil je updates op ChromeOS-apparaten op afstand beheren? Start vandaag nog kosteloos uw Chrome Enterprise Upgrade-proefperiode

Als Chrome-beheerder kun je updates van het Chrome-besturingssysteem (OS) voor apparaten in je organisatie beheren. Chrome brengt ongeveer elke 4 weken een volledige OS-update uit. Kleine updates, zoals beveiligingsfixes en software-updates, vinden elke 2 tot 3 weken plaats. De gemiddelde volledige ChromeOS-update is meer dan 400 MB, kleine updates zijn ongeveer 50 MB.

Als je het releasekanaal Kandidaat voor langdurige support (KLS) of Langdurige support (LDS) kiest, krijgen apparaten elke 6 releases (ongeveer elke 6 maanden) de functie-updates van die 6 releases. Apparaten op het KLS- of LDS-kanaal blijven elke 2 weken beveiligingsfixes krijgen.

We raden je aan automatische updates te gebruiken om ChromeOS-apparaten beveiligd en up-to-date te houden. Als je organisatie duizenden apparaten gebruikt of als je bandbreedtebeperkingen hebt, moet je misschien aanpassen hoe updates worden geïmplementeerd.

Automatische updates instellen

Automatische updates aanzetten (aanbevolen)

ChromeOS-apparaten updaten standaard naar de nieuwste Chrome-versie wanneer deze beschikbaar komt. We raden je aan de standaardinstellingen voor automatische updates aan te laten staan. Zo updaten de apparaten van je gebruikers automatisch naar nieuwe versies van ChromeOS zodra die worden vrijgegeven op het Stabiele kanaal. Je gebruikers krijgen essentiële beveiligingsfixes en nieuwe functies zodra die beschikbaar komen.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Apparatenand thenChromeand thenInstellingenand then Apparaatinstellingen.
  3. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling geldt voor alle gebruikers en ingeschreven browsers. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  4. Ga naar Update-instellingen voor apparaat.
  5. Klik op Instellingen voor automatisch updaten.
  6. Selecteer Updates toestaan.
  7. Klik op Opslaan.
Automatische updates uitzetten (voor testdoeleinden)

Als een bepaalde ChromeOS-release leidt tot een probleem in je organisatie, kun je automatische updates uitzetten totdat het probleem is opgelost. Je gebruikers kunnen dan niet meer handmatig checken op updates.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Apparatenand thenChromeand thenInstellingenand then Apparaatinstellingen.
  3. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling geldt voor alle gebruikers en ingeschreven browsers. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  4. Ga naar Update-instellingen voor apparaat.
  5. Klik op Instellingen voor automatisch updaten.
  6. Selecteer Updates blokkeren.
  7. Klik op Opslaan.
Automatische peer-to-peer-updates gebruiken
Als peer-to-peer-netwerken (P2P) beschikbaar zijn, kunnen apparaten Chrome automatisch updaten via een apparaat in de buurt van hetzelfde model. Met deze optie wordt het externe netwerkverkeer verminderd. Als automatische P2P-updates mislukken of niet mogelijk zijn in je netwerk, worden apparaten op de normale manier geüpdatet. De update wordt dan gedownload van de servers van Google of via een proxyserver met een cachegeheugen op het web.

Het volgende moet het geval zijn voordat automatische P2P-updates werken:

• Het netwerk van je organisatie moet P2P-verbindingen toestaan.
  • Multicast DNS (mDNS) mag niet worden gefilterd of geblokkeerd in het Local Area Network (LAN).

Updates aanpassen

ChromeOS-updates vastzetten op een specifieke versie

Dit wordt afgeraden. Google Cloud ondersteunt alleen de nieuwste versie van ChromeOS.

ChromeOS-apparaten updaten standaard automatisch naar de nieuwste versie van het kanaal dat de apparaten gebruiken, behalve als ze zijn vastgezet op een specifieke versie. We raden je aan in te stellen dat je gebruikers de nieuwste versie van Chrome hebben. Maar soms wil je een andere versie uitvoeren op je apparaten. Bijvoorbeeld als een latere versie van ChromeOS compatibiliteitsproblemen oplevert met tools in je domein. Of misschien ontdek je een kritiek probleem tijdens het testen van apparaten op het Bètakanaal.

ChromeOS-apparaten kunnen van elke versie updaten naar de nieuwste stabiele versie of de versie die je vastzet via de Beheerdersconsole, zolang apparaten uitgebreide automatische updates krijgen en de update voor dat specifieke model niet overgeslagen is. Ga naar Beleid voor automatisch updaten voor meer informatie.

Opmerking: Als je apparaten vastzet op een versie ouder dan n-3, werkt automatisch updaten misschien niet zoals verwacht. Op dit moment ondersteunen we alleen automatische updates naar versie n-3 of hoger, waarbij n de huidige stabiele release is.

We raden je af updates vast te zetten op een bepaalde versie. Als je vergeet dit weer ongedaan te maken, lopen gebruikers misschien essentiële beveiligingsupdates en nieuwe functies mis.

We raden je aan apparaten over te zetten naar het kanaal Kandidaat voor langdurige support (KLS) of Langdurige support (LDS). Zo krijgen apparaten nog steeds elke 2 weken beveiligingsfixes, maar slechts elke 6 maanden functie-updates. Ga naar Langdurige support (LDS) voor ChromeOS voor meer informatie.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Apparatenand thenChromeand thenInstellingenand then Apparaatinstellingen.
  3. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling geldt voor alle gebruikers en ingeschreven browsers. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  4. Ga naar Update-instellingen voor apparaat.
  5. Klik op Instellingen voor automatisch updaten.
  6. Selecteer Updates toestaan.
  7. Selecteer een ChromeOS-versie bij Doelversie. Apparaten updaten niet naar ChromeOS-versies hoger dan het versienummer dat je kiest.
  8. (Optioneel) Ga naar Terugzetten op doelversie en selecteer OS terugzetten.
    Hiermee bepaal je of apparaten moeten worden teruggezet op de versie die je opgeeft bij Doelversie als ze al een latere versie hebben.
  9. Klik op Opslaan.

Problemen oplossen

Je kunt een of meer van je apparaten configureren zodat deze het Dev- of bètakanaal gebruiken om compatibiliteitsproblemen in nieuwere versies van Chrome vast te kunnen stellen. Zie Praktische tips voor Chrome-releases voor meer informatie.

Een releasekanaal kiezen

ChromeOS is momenteel beschikbaar op 5 kanalen: Stabiel, Langdurige support (LDS), Kandidaat voor langdurige support (KLS), Bèta en Dev. Standaard volgt ChromeOS de updates op het Stabiele kanaal. Ga naar Praktische tips voor ChromeOS-releases voor informatie om je te helpen bepalen welk kanaal je het best kunt kiezen voor je gebruikers.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Apparatenand thenChromeand thenInstellingenand then Apparaatinstellingen.
  3. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling geldt voor alle gebruikers en ingeschreven browsers. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  4. Ga naar Update-instellingen voor apparaat.
  5. Klik op Instellingen voor automatisch updaten.
  6. Selecteer Updates toestaan.
  7. Selecteer een kanaal bij Releasekanaal.
  8. Klik op Opslaan.
Updates geleidelijk uitrollen

Dit wordt afgeraden. Google Cloud ondersteunt alleen de nieuwste versie van ChromeOS.

Je kunt ChromeOS-updates voor apparaten vrijgeven volgens een gefaseerd implementatieschema. Bij een gefaseerde implementatie updatet in eerste instantie een kleiner percentage van de apparaten. Je kunt het percentage in de loop van de tijd verhogen om updates verspreid te implementeren voor alle apparaten in je organisatie. Je kunt ook voor specifieke groepen of afdelingen instellen dat updates verspreid worden geïmplementeerd. Bij elke nieuwe implementatie wordt willekeurig gekozen uit de apparaten die je opgeeft. De datum waarop sommige apparaten worden geüpdatet, kan na een nieuwe release liggen. Kies zo min mogelijk dagen, bijvoorbeeld 2 of 3. Als je updates over een langere periode uitrolt, raken sommige gebruikers misschien meer dan één versie achter. Download en bekijk dit voorbeeld van het uitzonderingsscenario voor een gefaseerde implementatie.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Apparatenand thenChromeand thenInstellingenand then Apparaatinstellingen.
  3. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling geldt voor alle gebruikers en ingeschreven browsers. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  4. Ga naar Update-instellingen voor apparaat.
  5. Klik op Instellingen voor automatisch updaten.
  6. Selecteer bij Uitrolplan de optie Updates implementeren volgens een specifiek schema.
  7. Voer bij Updateschema het aantal dagen in dat er na de update moet worden gewacht en het percentage apparaten dat moet worden geüpdatet.
  8. (Optioneel) Als je het percentage geleidelijk wilt verhogen, klik je op Toevoegen Vraag toevoegen en voer je het aantal dagen en het percentage apparaten in.
  9. Voer het aantal dagen na de update in waarop alle apparaten moeten zijn geüpdatet.
  10. Klik op Opslaan.
Extra black-outperioden specificeren

Je kunt de dagen en tijden specificeren waarop Chrome niet automatisch controleert op updates. Als het apparaat op dat moment wordt geüpdatet, wordt de update gepauzeerd door Chrome. Je kunt zo veel aanvullende perioden waarin niet wordt geüpdatet instellen als je wilt. Handmatige controles op updates die gebruikers of beheerders tijdens deze perioden starten, worden niet geblokkeerd.

Opmerking: Als je dit beleid instelt, kan dit invloed hebben op het schema voor testfasen, omdat apparaten geen automatische updates kunnen downloaden tijdens deze perioden.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Apparatenand thenChromeand thenInstellingenand then Apparaatinstellingen.
  3. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling geldt voor alle gebruikers en ingeschreven browsers. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  4. Ga naar Update-instellingen voor apparaat.
  5. Klik op Instellingen voor automatisch updaten.
  6. Selecteer Updates toestaan.
  7. Voer bij Extra black-outperioden de uren in waarbinnen je updates wilt blokkeren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen automatische updates tijdens de week te blokkeren van maandag om 6:00 uur tot vrijdag om 20:30 uur.
  8. (Optioneel) Als je updates tijdens extra perioden wilt blokkeren, klik je op EEN NIEUWE PERIODE TOEVOEGEN en voer je de begin- en eindtijd van de black-outperiode in.Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om automatische updates 's middags te blokkeren door voor elke dag van de week een aparte periode toe te voegen.
  9. Klik op Opslaan.
Updates verspreiden om het bandbreedtegebruik van een netwerk te verminderen
Aanbevolen als je weinig bandbreedte hebt

Als je organisatie duizenden ChromeOS-apparaten gebruikt of als er beperkingen zijn voor de netwerkbandbreedte, kun je de automatische updates verspreiden. Je kunt de updates over een paar dagen verspreiden, maar we raden je aan zo min mogelijk dagen te kiezen, bijvoorbeeld 2 of 3. Als je de updates over een langere periode verspreidt, raken sommige gebruikers wellicht meer dan één versie achter.

De downloads worden op verschillende momenten binnen deze periode uitgevoerd om verkeerspieken te voorkomen die van invloed kunnen zijn op oudere netwerken of netwerken met een lage bandbreedte. Apparaten die in deze periode offline zijn, downloaden de update wanneer ze weer online zijn.

Je moet dit beleid instellen op de standaardwaarde (geen) of een laag getal, behalve als je weet dat je netwerk geen verkeerspieken kan verwerken. Met een laag getal kunnen gebruikers sneller profiteren van Chrome-verbeteringen en nieuwe functies. Bovendien wordt het aantal gelijktijdige versies in je organisatie tot een minimum beperkt en wordt verandermanagement tijdens de updateperiode vereenvoudigd.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Apparatenand thenChromeand thenInstellingenand then Apparaatinstellingen.
  3. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling geldt voor alle gebruikers en ingeschreven browsers. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  4. Ga naar Update-instellingen voor apparaat.
  5. Klik op Instellingen voor automatisch updaten.
  6. Selecteer bij Uitrolplan de optie Updates verspreiden.
  7. Selecteer bij Automatische updates willekeurig verspreiden over de tijdsperiode waarover de updates moeten worden verspreid, bijvoorbeeld 2 of 3 dagen.
  8. Klik op Opslaan.
Gebruikers vragen hun apparaat opnieuw op te starten

Je kunt de periode instellen waarin gebruikers meldingen zien dat ze hun ChromeOS-apparaat opnieuw moeten opstarten zodat de updates kunnen worden toegepast. Je kunt afdwingen dat apparaten automatisch opnieuw opstarten nadat de gespecificeerde tijd voorbij is.

Zie Gebruikers vragen opnieuw op te starten om updates toe te passen voor meer informatie.

Updates versnellen
Aanbevolen voor alle organisaties

Nadat een update is toegepast op een ChromeOS-apparaat, moeten gebruikers het apparaat opnieuw opstarten voordat de update in werking treedt. Ze krijgen een melding waarin ze wordt gevraagd het apparaat opnieuw op te starten, maar sommige gebruikers doen dit pas na langere tijd.

Als je wilt dat apparaten eerder opnieuw worden opgestart, kun je instellen dat gebruikers worden uitgelogd als ze de klep van het apparaat sluiten. Als de gebruiker het apparaat dan niet opnieuw opstart na een update en de klep sluit, start het apparaat opnieuw op en wordt de update afgerond.

Vraag gebruikers hun werk op te slaan voordat ze de klep sluiten, zodat ze het niet kwijtraken.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Apparatenand thenChromeand thenInstellingen. De pagina Instellingen voor gebruikers en browsers wordt standaard geopend.

Als je je hebt aangemeld voor Cloudbeheer voor de Chrome-browser, ga je naar Menu and then Chrome-browserand thenInstellingen.

3. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling geldt voor alle gebruikers en ingeschreven browsers. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  4. Ga naar Stroom en afsluiten.
  5. Klik op Instellingen bij inactiviteit.
  6. Selecteer bij Actie bij sluiten klep de optie Uitloggen.
  7. Klik op Opslaan.

Updates in het cachegeheugen opslaan om minder bandbreedte te gebruiken

Als je organisatie in het netwerk een cachegeheugen heeft ingesteld voor een tussenliggende proxy, kunt je ChromeOS-updates uitvoeren via het cachegeheugen. Deze updates worden via HTTP bij Google gedownload. De meeste proxyservers met een cachegeheugen op het web kunnen ze dus opslaan in het cachegeheugen. Proxy's met een cachegeheugen gebruiken minder bandbreedte en reageren sneller door vaak opgevraagde websites in het cachegeheugen te plaatsen en opnieuw te gebruiken.

Maar veel standaardinstellingen voor proxy's met een cachegeheugen werken niet optimaal voor ChromeOS-updates. Ervaren IT-beheerders kunnen de volgende opties instellen om te zorgen dat de proxysoftware ChromeOS-updates in het cachegeheugen kan opslaan:

• Maximale grootte bestandsobject: De maximale grootte van individuele bestanden die de proxy in het cachegeheugen plaatst. Voor de meeste proxyservers met een cachegeheugen op het web is de standaard maximale grootte kleiner dan de gemiddelde ChromeOS-update. Updates worden gedownload als één bestand. Zorg dus dat de maximale grootte voor bestandsobjecten minstens 1 GB is.
  • Grootte van de cachedirectory: Standaard slaan sommige proxyservers met een cachegeheugen op het web objecten op in het geheugen. De meeste van deze servers kunnen ook worden geconfigureerd zodat deze berichten opslaan in het cachegeheugen op de harde schijf. Zorg dat er voldoende opslagruimte vrij is in het cachegeheugen, zowel in het geheugen als op de harde schijf. Browsers halen objecten die zijn opgeslagen in het cachegeheugen sneller op dan objecten die zijn opgeslagen op de harde schijf.
  • URL-instellingen: Als je op de server instellingen kunt toevoegen voor bepaalde domeinen, geef je dl.google.com prioriteit. Hier halen apparaten ChromeOS-updates op.
  • Maximale objectgrootte in het geheugen: Servers houden geen objecten vast in het geheugen die groter zijn dan de waarde die je hier invoert. Deze waarde moet hoog genoeg zijn om ChromeOS-updates in het geheugen vast te houden, maar laag genoeg om te voorkomen dat grotere objecten het cachegeheugen opvullen. Stel de maximale objectgrootte in het geheugen in op een redelijke waarde, zoals 2000 KB.
  • Cacheruimte op schijf: De totale hoeveelheid ruimte op de harde schijf die de server kan gebruiken om objecten in het cachegeheugen te plaatsen. Als je een grote harde schijf hebt (meer dan 30 GB), kun je deze waarde verhogen zodat meer objecten in het cachegeheugen kunnen worden opgeslagen.