Ben je aan het plannen om weer op kantoor te gaan werken? Bekijk hoe Chrome OS hieraan kan bijdragen.

Beheerdersrollen delegeren in Chrome

Als je organisatie meerdere Chrome-beheerders nodig heeft, kun je beheerdersrollen maken in de Google Beheerdersconsole. Met beheerdersrollen geef je beheerders toegang tot de instellingen die ze nodig hebben, terwijl de toegang tot instellingen die ze niet nodig hebben, is geblokkeerd.

Je kunt bijvoorbeeld een docent de mogelijkheid geven nieuwe gebruikers te maken en wachtwoorden in te stellen voor leerlingen, zonder dat deze beheerderstoegang krijgt tot alle apparaten in het schoolgebouw. Ook kun je met deze functie een manager beheerderstoegang geven om de e-mailinstellingen van directe medewerkers in te stellen, zonder de manager hoofdbeheerdersrechten te geven voor je hele domein.

Als je beheerdersrollen wilt maken en toewijzen, moet je inloggen met een account met hoofdbeheerdersrechten. Bekijk deze video voor meer informatie over de rol van hoofdbeheerder.

Over beheerdersrollen en -rechten

Ga als volgt te werk om Chrome-rechten te wijzigen voor een beheerdersrol:

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met een account met hoofdbeheerdersrechten (eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Accountand thenBeheerdersrollen.
  3. Klik op de link van de rol die je wilt wijzigen.
  4. Klik op Rechten.
  5. Scroll onder Rechten voor Beheerdersconsole naar Services en dan Chrome-beheer.
  6. Vink de vakjes aan voor de rechten die gebruikers met deze rol moeten krijgen.
  7. Klik op Wijzigingen opslaan.

Opmerking: Je kunt alle Chrome-rechten delegeren per organisatie-eenheid.

Instelling Welke rechten gedelegeerde beheerders krijgen Beschikbaar voor
Instellingen Hiermee worden alle instellingen voor rechten in het gedeelte Chrome-beheer geselecteerd. ChromeOS en Chrome-browser
Gebruikersinstellingen beheren LEES- en SCHRIJF-toegang tot Instellingen voor gebruikers en browsers voor de organisatie-eenheden waarvoor de beheerder rechten heeft. ChromeOS en Chrome-browser
App-instellingen beheren LEES- en SCHRIJF-toegang tot het gedeelte Apps en extensies van Instellingen voor gebruikers en browsers voor de organisatie-eenheden waarvoor de gemachtigde beheerder rechten heeft. Dit is een subcategorie van Instellingen voor gebruikers en browsers. Alle beheerders die Instellingen voor gebruikers en browsers kunnen beheren, kunnen dus ook App-instellingen beheren. ChromeOS en Chrome-browser
Beheerde browsers LEES- en SCHRIJF-toegang tot Beheerde browsers. Chrome-browser
Rapport met extensielijst bekijken LEES-toegang tot de lijst met browserextensies. Beheerders die ook het recht App-instellingen beheren hebben, kunnen acties uitvoeren op deze pagina. Chrome-browser
Chrome-versierapport bekijken LEES-toegang tot het versierapport. Beheerders die ook de rechten Beheerde browsers en Apparaten beheren hebben, kunnen doorklikken om meer informatie te bekijken. ChromeOS en Chrome-browser
Rapport Chrome-insights bekijken LEES-toegang tot het Insights-rapport. Beheerders die ook de rechten Beheerde browsers en ChromeOS-apparaten beheren hebben, kunnen doorklikken om meer informatie te bekijken. ChromeOS en Chrome-browser
Printers beheren LEES- en SCHRIJF-toegang tot de instellingen Printers en Printerservers voor de organisatie-eenheden waarvoor de gemachtigde beheerder rechten heeft. ChromeOS en Chrome-browser
ChromeOS-apparaten beheren LEES- en SCHRIJF-toegang tot ChromeOS-apparaten. ChromeOS
ChromeOS-apparaten beheren (alleen-lezen) LEES-toegang tot ChromeOS-apparaten. ChromeOS
Remote Desktop starten Hiermee kan de beheerder ChromeOS-apparaten op afstand openen en problemen oplossen door een Chrome Remote Desktop-sessie te starten. ChromeOS
ChromeOS-apparaatinstellingen beheren LEES- en SCHRIJF-toegang tot ChromeOS-apparaatinstellingen voor de organisatie-eenheden waarvoor de gemachtigde beheerder rechten heeft. ChromeOS

* Gebruik App-instellingen beheren als je een docent de mogelijkheid wilt geven apps vooraf te installeren en te beheren voor leerlingen zonder de docent toegang te geven tot alle rechten onder Instellingen voor gebruikers en browsers.

Zie Definities van beheerdersrechten voor meer informatie over rollen voor gemachtigde beheerders.

Instellen

1. Als je dit nog niet hebt gedaan, maak je organisatie-eenheden in de Beheerdersconsole. Dit kunnen groepen zijn zoals scholen en lokalen, maar ook dochtermaatschappijen en kantoren. Zie Organisatie-eenheden beheren voor meer informatie.
  2. Volg deze instructies om beheerdersrechten toe te wijzen aan gebruikers in je organisatie. Of bekijk hoe je een aangepaste beheerdersrol kunt maken en die rol kunt toepassen op een gebruiker voor meer informatie.

Nadat je rechten hebt toegewezen, ga je als volgt te werk om te zien welke rollen aan een gebruiker zijn toegewezen.

1. Klik in de Beheerdersconsole op Gebruikers en klik op de naam van een gebruiker.
  2. Scroll naar beneden en klik op Beheerdersrollen en -rechten om te zien welke rechten deze gebruiker heeft.
Als je bij het toewijzen van rollen een instelling kiest die niet per suborganisatie-eenheid kan worden beheerd, kun je geen suborganisatie-eenheid kiezen.